Προτάσεις ΕΛΑΜ για χάραξη στρατηγικής στο θέμα της Αμμοχώστου

Τις προτάσεις του για χάραξη στρατηγικής στο θέμα της Αμμοχώστου, παρουσίασε σήμερα το ΕΛΑΜ, το οποίο εισηγείται μεταξύ άλλων, αφαίρεση των κυπριακών ταυτοτήτων από τους Τουρκοκύπριους, την καταγγελία της Τουρκίας στα διεθνή φόρα, την άσκηση βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και το εμπάργκο σε όπλα από ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, το ΕΛΑΜ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στο οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε πως οι φετινές μαύρες επέτειοι μας βρίσκουν στον απόηχο της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της περίκλειστης Αμμοχώστου, καθώς και των νέων αξιώσεων που τεχνηέντως προτάσσει, όπως είναι τα «δύο κράτη».

Ο κ. Χρίστου είπε πως αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, το ΕΛΑΜ έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως είπε, απέστειλαν ενημερωτικές επιστολές σε όλες τις πρεσβείες, καθώς και τα ευρωπαϊκά κόμματα, καταδικάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, την εισβολή και την  κατοχή, αξιώνοντας την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, κατέθεσε υπόμνημα προτάσεων, εισηγήσεων και θέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγκεκριμένης στρατηγικής.

Στο υπόμνημα, είπε ο κ. Χρίστου, το ΕΛΑΜ προτείνει μεταξύ άλλων, όπως αφαιρεθούν κλιμακωτά οι ταυτότητες των Τουρκοκυπρίων, ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στην διάνοιξη της περίκλειστης Αμμοχώστου.

«Να προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Ευρώπη, ζητώντας επιβολή ουσιαστικών οικονομικών, εμπορικών και άλλων κυρώσεων στην Τουρκία. Να απαιτήσουμε αποκοπή κάθε είδους χρηματοδότησης που δίνονται στο ψευδοκράτος, καθώς, εξ όσων φαίνεται, δεν συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού. Να γίνει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας την άμεση παρέμβασή τους. Να αξιοποιηθεί στο έπακρο η Γαλλική προεδρία, να προχωρήσει στη μονομερή άσκηση βέτο σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας» προστίθεται.

Επίσης, εισηγείται όπως απαιτηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους η επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενοι την δημιουργία τουρκικής βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στα κατεχόμενα, καθώς και το επεισόδιο με την ρίψη πυροβολισμών σε σκάφος της λιμενικής, από τουρκικά στην περιοχή Τηλλυρίας

Επίσης, το ΕΛΑΜ εισηγείται σε περίπτωση στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν, με το κατοχικό καθεστώς, υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους, καλώντας τους κατοίκους της Αμμοχώστου, να επιστρέψουν πίσω στις περιουσίες τους υπό τουρκική διοίκηση, η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε οριστικό κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

«Η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική, γιατί κανείς δεν θα αντιδράσει για εμάς, όταν εμείς οι ίδιοι δεν ορθώσουμε ανάστημα, διεκδικώντας τα ιστορικά, δίκαια και αναφαίρετα δικαιώματα της πατρίδας και του λαού μας», είπε.

Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως αποκορύφωμα των ενεργειών του ΕΛΑΜ είναι η αντικατοχική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη, 20 Ιουλίου, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στις 7.30 το βράδυ, στην οποία κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν.