Εντός Ιουνίου η Πύλη Εμβολιασμού για τους φοιτητές εξωτερικού

Την Δευτέρα εγγραφές για εμβολιασμό  της ηλικιακής ομάδας 18-21

 

Ανοίγει εντός Ιουνίου η Πύλη Εμβολιασμού για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας.

imagewΣύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι στην περίπτωση που φοιτητές ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-21, που θα έχουν προτεραιότητα τη Δευτέρα και απουσιάζουν στο εξωτερικό λόγω σπουδών, καλούνται να μην κλείσουν ραντεβού, διότι δεν θα δοθεί η δυνατότητα επαναπρογραμματισμού και θα χάσουν το ραντεβού τους.

Διευθέτηση ραντεβού για ηλικίες 18-21 τη Δευτέρα

Εξάλλου, το αρμόδιο Υπουργείο ανακοινώνει ότι οι εμβολιασμοί σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο, ενώ ανακοινώνει και άνοιγμα της Πύλης την προσεχή Δευτέρα, για τους 18-21 ετών.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας με στόχο την εμβολιαστική θωράκιση του μεγαλύτερου κατά το δυνατό ποσοστού του πληθυσμού, συνεχίζεται εντατικά η υλοποίηση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού κατά της COVID-19, για να σημειώσει ότι μέχρι και τις 13 Μαΐου εμβολιάστηκε με την 1η δόση του εμβολίου το 42,5% (314,163 άτομα) και ποσοστό 13,3% του πληθυσμού (98.605 άτομα) έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα.

3η η Κύπρος σε εμβολιασμούς

Το γεγονός ότι έγιναν μέχρι και χθες συνολικά 412.768 εμβολιασμοί, χορηγούνται δηλαδή 46,9 δόσεις ανά 100 κατοίκους, κατατάσσει την Κύπρο στην 3η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Έχοντας πετύχει τους αρχικούς σχεδιασμούς», αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, «που έκαναν λόγο για διευθέτηση ραντεβού και εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 45 ετών και άνω μέχρι τις αρχές Μαΐου, ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία παραχώρησης τουλάχιστον μια φορά της δυνατότητας για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα 18 ετών και άνω».

Συνεπώς, συμπληρώνει το επόμενο διάστημα θα δίνεται εκ νέου η ευκαιρία σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, που δεν προγραμμάτισαν ραντεβού να το πράξουν, με τα διαθέσιμα εμβόλια.

Συγκεκριμένα, με βάση το πρόγραμμα, η Πύλη Εμβολιασμού ανοίγει αύριο από τις 7:30 το πρωί μέχρι 5:30 το απόγευμα για ηλικίες 50-54 ετών, την Κυριακή, 16 Μαΐου, από τις 7:30 το πρωί μέχρι 5:30 το απόγευμα, για τις ηλικίες 55-60 ετών και τη Δευτέρα, 17 Μαΐου, από τις 7:30 το πρωί μέχρι Τρίτη, 18 Μαΐου, 5:30 το απόγευμα θα ανοίξει για τους 18-21.

Επίσης, η Πύλη θα ανοίξει την Τετάρτη, 19 Μαΐου, από τις 7:30 το πρωί μέχρι Πέμπτη, 20 Μαΐου, 5:30 το απόγευμα για τους 61-65 ετών, καθώς επίσης την Παρασκευή, 21 Μαΐου, από τις 7:30 το πρωί μέχρι Σάββατο, 22 Μαΐου, 5:30 το απόγευμα για τους 46-49.

Σημειώνεται ότι η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει εντός Ιουνίου, ειδικά, για τα άτομα που φοιτούν σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου, καλούνται οι φοιτητές να μην προγραμματίζουν ραντεβού, εφόσον δεν θα μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό, καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναπρογραμματισμού.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο διαφοροποιείται και η Πύλη Εμβολιασμού θα ανοίξει στις 15 Μαΐου για τις ηλικίες 50-54 και στις 16 Μαΐου για τις ηλικίες 55-60.

Εμβολιασμοί θα διενεργούνται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια στα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν παγκύπρια.

Επιπλέον, συνεχίζεται η διαδικασία χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε δικαιούχους ηλικίας 20 ετών και άνω στα ιατρεία των Προσωπικών Ιατρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ορατά και στους επιδημιολογικούς δείκτες τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς είναι ορατά και στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Χαρακτηριστική επισήμανση από την τελευταία εθνική αναφορά, είναι η πτωτική πορεία που καταγράφεται τόσο στον αριθμό κρουσμάτων, όσο και στην αθροιστική επίπτωση και το ποσοστό θετικότητας, ιδιαίτερα στις ηλικίες με υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Μείωση παρατηρείται, επίσης, και στις εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσηλευτήρια, γεγονός που περιορίζει την επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας.