Γ.Γ.ΟΗΕ: Δεν βρέθηκε αρκετό κοινό έδαφος, αλλά δεν εγκαταλείπω

  Νέα άτυπη συνάντηση σε 2–3 μήνες 
 


Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ακόμα βρει αρκετό κοινό έδαφος για την imagewεπανάληψη των συνομιλιών, αλλά δεν εγκαταλείπω, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του μετά το τέλος της ολομέλειας της άτυπης συνάντησης 5 + 1 στην Γενεύη, εξαγγέλλοντας ότι θα συγκαλέσει νέα άτυπη συνάντηση σε περίοδο 2-3 μηνών.
 
Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στις θέσεις που η τ/κ και η ε/κ πλευρά παρουσίασαν στην άτυπη συνάντηση που ολοκληρώθηκε σήμερα. Η θέση της τ/κ αντιπροσωπείας, ανέφερε ο ΓΓ, ήταν ότι οι πολλές προσπάθειες που έγιναν όλα τα χρόνια στο Κυπριακό απέτυχαν , περιλαμβανομένης της τελευταίας στο Κραν Μοντάνα. «Πιστεύουν ότι οι προσπάθειες για διαπραγμάτευση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν εξαντληθεί. Πιστεύουν ότι οι Τ/κ έχουν κυριαρχική ισότητα και δικαιούνται ίσου διεθνούς στάτους και η λύση, κατά την άποψή τους, πρέπει να βασίζεται στα δύο κράτη  που θα συνεργάζονται μεταξύ τους».

Ομοίως, συνέχισε, οι θέσεις που παρουσιάστηκαν από την ε/κ αντιπροσωπεία ήταν ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Θα πρέπει να στοχεύουν στην επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, την κοινή δήλωση του 2014,  το υφιστάμενο όγκο δουλειάς, τα 6 σημεία που εγώ παρουσίασα και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση. Πραγματοποιήσαμε εντατικές διαβουλεύσεις, διμερείς και σε ολομέλεια ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα», προσθεσέ ο κ. Γκουτέρες. «Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος της προσπάθειάς μας δεν έχουμε ακόμα βρει αρκετό κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε στην επανάληψη επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με την διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Αλλά  δεν εγκαταλείπω»

Η ατζέντα μου είναι πολύ απλή, δήλωσε ο ΓΓ, «να προσπαθήσω για την ασφάλεια και την ευμάρεια των Κυπρίων, των Ε/κ και των Τ/κ. Τους αξίζει να ζουν σε ειρήνη και ευημερία μαζί.

Έτσι, είπε, κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην σύγκληση από τον ίδιο στο κοντινό μέλλον άλλη μια συνάντηση 5 + ΗΕ και πάλι με στόχο να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης κοινού εδάφους που θα επιτρέψει σε επίσημες διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει αυτός ο διάλογος και να μπορέσει να φτάσει σε θετικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα συγκαλέσει για το Κυπριακό, αν θα γίνουν συναντήσεις από την κ. Λουτ ή κάποιον άλλο που θα διαβουλευθεί με τις πλευρές ώστε η επόμενη συνάντηση να αποδώσει καρπούς και να είναι επιτυχημένη, ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις πριν την επόμενη συνάντηση, όπως έγινε και με αυτή. Και η πρόθεσή του, συνέχισε, είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει όσο περισσότερο γίνεται τις συνθήκες για να είναι επιτυχημένη η επόμενη συνάντηση. «Δυστυχώς σήμερα δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στις συμφωνίες που επιθυμούσαμε να φτάσουμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψω. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την επόμενη συνάντηση».

Σε ερώτηση του ΑΡ πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση και πως «τετραγωνίζεται ο κύκλος» όταν ενώ το Σ.Ασφαλείας υποστηρίζει μια ομόσπονδη Κύπρο, υπάρχει μια πρόταση για δύο χωριστά κράτη, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι στην ολομέλεια υπήρξε η κοινή κατανόηση ότι ένα διάστημα 2-3 μηνών είναι το χρονικό διάστημα που θα ήταν χρήσιμο. Εάν η περίοδος για την επόμενη συνάντηση είναι πολύ σύντομα, πρόσθεσε, δεν θα επιτρέψει θετικές εξελίξεις, εάν είναι μακρά δεν βοηθά στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

«Το να τετραγωνίζεις τον κύκλο είναι αδύνατο στην γεωμετρία αλλά είναι πολύ κοινό στην πολιτική. Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη. Ως ΓΓ έχω μια εντολή που μου δόθηκε από το ΣΑ. Έτσι, πρέπει να συγκαλέσω επίσημες διαπραγματεύσεις με βάση τους όρους εντολής που έχω. Αλλά σε ανεπίσημη συνάντηση που συγκλήθηκε χωρίς προϋποθέσεις είναι χρήσιμο πιστεύω, όλες ο αντιπροσωπείες να εκφράσουν τις θέσεις τους».

Αυτό, συνέχισε, του επιτρέπει να αλληλεπιδράσει μεταξύ των πλευρών και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει ο ΣΑ του ΟΗΕ για τις διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν σε αυτή τη συνάντηση.

Σε ερώτηση του ελβετικού πρακτορείου ειδήσεων για τους όρους εντολής του από το ΣΑ ασφαλείας και κατά πόσο, αφού μια από τις θέσεις έρχεται σε αντίθεση με αυτές, η εντολή μπορεί να αλλάξει, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι «αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να γίνει προς το ΣΑ», σημειώνοντας ότι ένα από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ συμμετέχει σε αυτές τις συνομιλίες, εννοώντας την Βρετανία.