Νέα μέτρα στήριξης €250 εκατ. και επιδείνωση δημοσιονομικών

Eπιπλέον €250 εκατ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και euro_12_631960958_0για τη στήριξη της οικονομίας, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, θα δαπανήσει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα για τη φετινή χρόνια να επιδεινώνεται στο 3,8% του ΑΕΠ, συνεπεία της συνέχισης των μέτρων, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας παρουσίασαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τον οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα.

«Η Κυβέρνηση παραμένει πιστή σε αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή διακήρυξε, ότι θα είναι δίπλα στον εργαζόμενο, θα είναι δίπλα στην επιχείρηση, θα είναι δίπλα στους ασθενείς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποσκοπεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμό της τάξης των 250 εκατ.» ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο ΥΠΟΙΚ. Σημείωσε ακόμη ότι λόγω της συνέχισης της πανδημίας ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται στο 3,5% το 2021 από 4,5%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Παράλληλα η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός αφορά €140 εκατ, για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, προσθέτοντας ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και €30 εκατ. εφάπαξ στήριξης αυτεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων, που θα καταβληθούν μέχρι τις 12 Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας είπε πως μεγάλο μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορά δαπάνες €60 εκατ. για την εφαρμογή της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας, δηλαδή το τρίπτυχο τεστ, εμβολιασμών και τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και ότι στο πλαίσιο αυτό έχουν προϋπολογιστεί άλλα €50 εκατ. σε έκτακτες δαπάνες για αντιμετώπιση της πανδημίας.  Ανέφερε ενδεικτικά ότι την προηγούμενη βδομάδα διενεργήθηκαν πέραν των 350.000 εξετάσεων.

ΥΠΟΙΚ: Επιδείνωση στον ρυθμό ανάπτυξης και δημοσιονομικά

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Πετρίδης είπε πως η επίπτωση των νέων μέτρων αντιστοιχεί στο 1,2% του ΑΕΠ, με το μεγαλύτερο μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού να αφορά δαπάνες €140 εκατ. του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων.

Είπε πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω και συγκεκριμένα στο 3,5% του ΑΕΠ από την προηγούμενη πρόβλεψη του 4,5%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 καθορίζεται στο 3,8%.

«Η πανδημία συνεχίζεται εδώ και 14 μήνες αυτό αναπόφευκτα θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης», είπε, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί.

Για τα δημόσια οικονομικά, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι λόγω της ανάγκης για συνέχιση των μέτρων στήριξης λόγω της εκτεταμένης υγειονομικής κρίσης αλλά και της ανεπάρκειας των σχεδιασμών της ΕΕ για το εμβολιαστικό πρόγραμμα , το έλλειμμα αναθεωρείται προς τα πάνω και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3,8% το 2021, για να μειωθεί στο 1,1% το 2022, θα μηδενιστεί το 2023 θα μετατραπεί σε πλεόνασμα 1,4% του ΑΕΠ το 2024.

«Επαναλαμβάνω, με κάθε επιφύλαξη είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω», είπε, προσθέτοντας πως οι στις προηγούμενες εκθέσεις του ΥΠΟΙΚ αναφέρετο ότι κίνδυνοι είναι καθοδικοί (επί τα χείρω).

Σημείωσε ωστόσο ότι στον ρυθμό ανάπτυξης δεν έχουν συνυπολογιστεί οι θετικές επιπτώσεις από τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την πανδημία. «Θεωρούμε ότι θα προστεθεί και κάτι στον ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια από το 2021 μέχρι το 2025 και λόγω του ταμείου το οποίο λείπει από την πρόβλεψη αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Η απευθείας στήριξη έχει υπερκαλύψει το θέμα των ενοικίων

Ερωτηθείς για την απαίτηση πολλών κομμάτων όπως στηριχθούν τα ενοίκια των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ο κ. Πετρίδης είπε πως τα ενοίκια των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των κατοικιών ανέρχονται σε €300 εκατ. ετησίως, προσθέτοντας πως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ανήλθαν σε €335 εκατ.

«Η απευθείας στήριξη του κράτους έχει υπερκαλύψει το θέμα των ενοικίων και σίγουρα είναι πολύ πιο γενναιόδωρη από τις προτάσεις κάποιων κομμάτων», είπε, επισημαίνοντας ότι η επιδότηση των ενοικίων θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και ίσως και θέματα ανισότητας.

Επεσήμανε ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό δεν επιδοτούνται μόνο τα ενοίκια αλλά και οι δόσεις επιχειρήσεων που επέλεξαν την δανειοδότηση για αγορά υποστατικών.

Λάθος τα στοιχεία της Eurostat

Ερωτηθείς από την πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών της Βουλής και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, για στοιχεία της Eurostat που κατατάσσουν την Κύπρο ως τη 2η χειρότερη χώρα μετά την Κροατία σε ποσοστιαία απώλεια εισοδήματος εργαζομένων, που είχαν υπαχθεί σε υποστηρικτικά προγράμματα στο τέλος του 2020, ο κ. Πετρίδης είπε πως το πειραματικό έγγραφο, ειδικά για την Κύπρο δεν αφορά τα σχέδια επιδότησης.

Όπως είπε, αν τα στοιχεία περιλάμβαναν και την στήριξη των μέτρων «θα ήταν πολύ καλύτερα από τις πλείστες χώρες».

Είπε επίσης ότι τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα στην Κύπρο καταδεικνύουν το πόσο λάθος είναι το γράφημα της Eurostat και το ΥΠΟΙΚ θα αποστείλει στοιχεία της Στατιστικής που θα αποδεικνύουν το λάθος.

Αιμιλιανίδου: €30 εκατ για επισιτιστική βιομηχανία

Τόσο στις δηλώσεις της όσο και ενώπιον της Επιτροπής, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως τα €140 εκατ. που αφορούν τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ενώ σε αυτά περιλαμβάνεται και απευθείας επιδότηση ύψους €30 εκατ. για στήριξη της επισιτιστικής βιομηχανίας που υπολειτουργεί λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Μετά την καταβολή των επιδομάτων για τον Μάρτιο που θα γίνει στις 12 του τρέχοντος μήνα, ο στόχος μας είναι τα καταβληθούν τα €30 εκατ. που αφορούν στήριξη των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που είναι μία επιπρόσθετη στήριξη πέραν των €200 εκατ. τα οποία δίνονται τώρα από το Υπουργείο Οικονομικών», είπε εξηγώντας ότι τα κονδύλια αυτά αφορούν την επισιτιστική βιομηχανία, όπως εστιατόρια, καφετέριες και παρόμοιες επιχειρήσεις, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει νέα αίτηση, αλλά αρκεί η αίτηση που υπεβλήθη για τον Μάρτιο.

«Δαπανήθηκαν πέραν των €700 εκατ. και λόγω της συνεχιζόμενου προβλήματος της πανδημίας κρίθηκε αναγκαίο όπως αυτά τα σχέδια συνεχιστούν, αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας είπε πως την εβδομάδα που πέρασε έγιναν πέραν των 350.000 εξετάσεων (PCR και rapid), τονίζοντας ότι η διενέργεια τεστ είτε στον πληθυσμό, στους εργαζόμενους ή σε κλειστές δομές είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής, κάτι που εντατικοποιήθηκε μετά την σταδιακή του λοκντάουν τον Φεβρουάριο.

«Πλην της Κύπρου καμία χώρα δεν εφάρμοσε αυτό το πρόγραμμα ελέγχου», είπε, προσθέτοντας ότι η Αγγλία θα εφαρμόσει τα αυτό-τεστ ενώ παρόμοιο πρόγραμμα θα γίνει στη Γερμανία.

«Αν δεν κάναμε όλα αυτά τα τεστ την εβδομάδα δεν θα καταφέρναμε να ανοίξουμε την 1η του Φεβράρη και ούτε θα καταφέρναμε μέχρι σήμερα να μέναμε ανοικτοί σε όλους αυτούς τους τομείς που είχαμε αποκλιμάκωση», είπε.

Γιαννάκη: €19 εκατ. για διενέργεια ελέγχων

Εξάλλου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη είπε πως μέχρι σήμερα καταβλήθηκαν συνολικά €19 εκατ. για αγορά και διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, PCR και rapid.

Ειδικότερα, όπως είπε, καταβλήθηκαν €11,1 εκατ. για μοριακές εξετάσεις (PCR), €1,5 εκ για διενέργεια rapid test αντιγόνου και €5,4 εκατ. για την αγορά rapid test.

Σημείωσε ακόμη ότι ως αποτέλεσμα των μεγάλων προσπαθειών μας, το Υπουργείο κατάφερε να εξασφαλίσει δωρεάν ποσότητα 2,66 εκατ. rapid test από τα οποία παραχωρήθηκαν 75.000 στους Τ/κ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως παρά τις εξηγήσεις του ΥΠΟΙΚ, το κόμμα επιμένει στην θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει στοχευμένη στήριξη του κόστους του ενοικίου για επιχειρήσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό το κονδύλι να μην είναι δυσβάσταχτο που να αποτρέπει το επανάνοιγμα μια επιχείρησης.

Σημείωσε ακόμη ότι τα μέτρα στήριξης της εργασίας δεν πρέπει να επεκτείνονται χρονικά αλλά και να διευρυνθούν, έτσι ώστε να περιλάβουν μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων διότι το επανάνοιγμα μιας επιχείρισης δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει να χρειάζεται στήριξη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι μετά από 13 μήνες το κράτος μπορεί να στηρίζει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους αυτεργοδοτούμενους. «Κάποιοι φρόντισαν να υπάρχουν αυτές οι αντοχές, αυτές οι δημοσιονομικές δυνατότητες όλους αυτούς τους μήνες», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αποτελεί αδήριτη ανάγκη και θα τύχει της στήριξης του ΑΚΕΛ. Ωστόσο εξέφρασε ανησυχίες για τις «αστοχίες της Κυβέρνησης» και τις αναθεωρήσεις στις μακροοικονομικές προβλέψεις.

Επέκρινε την «επιμονή» της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστική ρύθμιση στο θέμα των ενοικίων και επανέφερε την πρόταση για ρύθμιση του θέματος στη βάση του ενός τρίτου, από το κράτος, τον ενοικιαστή και τον ιδιοκτήτη.

Εκ μέρους Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο βουλευτής Άγγελος Βότσης είπε ότι θα στηρίξει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό. «Δυστυχώς εφόσον η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της και παραμένουν τα προβλήματα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούμε σαν κράτος και να δώσουμε όσες δυνάμεις μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε θετικά τις συνέπειες της πανδημίας», είπε.

Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως οι Πράσινοι θα στηρίξουν τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις με την επιτυχία του προγράμματος στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων». Σημείωσε ότι λαμβάνουν δεκάδες παράπονα από επιχειρήσεις και εργαζόμενους ότι δεν έχουν τύχει ακόμη έγκαιρης αποζημίωσης του εισοδήματος τους.