Το Bέλγιο απορρίπτει τις προτάσεις για σύνδεση εμβολιασμού και μετακινήσεων

 

To Bέλγιο απορρίπτει κατηγορηματικά τις προτάσεις για σύνδεση εμβολιασμού και μετακινήσεων, τονίζει η Υπουργός Εξωτερικών και πρώην imagewΠρωθυπουργός της χώρας Σοφί Βιλμέ.

Όπως ξεκαθαρίζει “η ιδέα ενός τυποποιημένου ευρωπαϊκού συστήματος που επιτρέπει σε κάθε άτομο να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό, τις δοκιμές COVID κ.λπ. σε ένα μόνο ψηφιακό έγγραφο (πιστοποιητικό) είναι καλή. Ωστόσο στην πρόταση της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν, η έννοια του `πάσου` προκαλεί σύγχυση σε σχέση με τον στόχο που πρέπει να επιδιώξει αυτό το πιστοποιητικό”.

Όπως τονίζει “για το Βέλγιο, δεν υπάρχει ζήτημα σύνδεσης του εμβολιασμού με την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη”.

“Ο σεβασμός στην αρχή της μη διάκρισης είναι πιο θεμελιώδης από ποτέ, καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και η πρόσβαση στο εμβόλιο δεν έχει ακόμη γενικευτεί”, καταλήγει η Υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι χθες η Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει πρόταση για ένα “ψηφιακό πράσινο πάσο” το οποίο θα συνδέεται με το υπό ανάπτυξη πιστοποιητικό εμβολιασμού και θα έχει στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Η πρόταση θα περιλάβει και τους έχοντες αρνητικό test PCR και τους νοσήσαντες στο ίδιο ψηφιακό έγγραφο, με στόχο την αποτροπή διακρίσεων. Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς διευκρίνισε ότι η πρόταση θα παρουσιαστεί στις 17 Μαρτίου στο πλαίσιο ανακοίνωσης της Κομισιόν για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων. Η όποια νομοθετική πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ. Μέχρι σήμερα, η Γαλλία, το Βέλγιο και άλλα 15 κράτη μέλη αντιτίθενται στο σκεπτικό. Η Γερμανία προβάλει ενστάσεις νομιμότητας. Κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψή τους οι 27 συμφώνησαν μόνο “να συνεχιστεί η εργασία” προς ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς καμία άλλη δέσμευση ως προ το εύρος της χρήσης τους. Νωρίτερα είχε συμφωνηθεί το σκέλος της ιατρικής χρήσης και το Συμβούλιο κατέληξε τον Ιανουάριο σε προσωρινή συμφωνία για τα ελάχιστα χαρακτηριστικά του.