Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζει ως Δούρειο Ιππο την πρόταση της Ελλάδας

Ενοχλημένη η ελληνική κυβέρνηση από την σκληρή στάση της Γερμανίας

Η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι η παρέμβαση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2.newego_LARGE_t_1101_54277325_type12713

Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), «σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων», τονίζει κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, συμπληρώνοντας ότι «κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως “Δούρειο Ίππο” όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη».

Ακόμα, η Αθήνα επισημαίνει με σαφή ενόχληση και το γεγονός ότι, όπως αναφέρει  η ίδια κυβερνητική πηγή, στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme», δηλαδή «τρέχον πρόγραμμα», βλέπε Μνημόνιο, έξι φορές.

Οι γερμανικές επισημάνσεις επί της αίτησης για παράταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε το μεσημέρι σήμερα η Ελλάδα, που κρίνονται ως απαράδεκτες από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν ότι αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν η Ελλάδα συμφωνήσει σε μία σειρά «απλών και συγκεκριμένων όρων».

Επί λέξει, η γερμανική επιστολή αναφέρει:

«Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου σαφής, και αφήνει πολύ χώρο ανοικτό για διάφορες ερμηνείες. Για να αναφέρουμε τα 3 κυριότερα σημεία: Δεν συμπεριλαμβάνει καμία καθαρή δέσμευση ότι θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα, και δεν δηλώνει ευθαρσώς ότι θα υπάρξει ξεκάθαρο πάγωμα ελληνικών μέτρων. Είναι ακόμα εντελώς ασαφές πως η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αποπληρώσει τα χρέη της τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένης της σημαντικής τρέχουσας υστέρησης φορολογικών εσόδων.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική επιστολή δεν είναι συμβατή με τις θέσεις του τελευταίου Eurogroup. Περισσότερο αντιπροσωπεύει έναν Δούρειο Ίππο, που σκοπό έχει να λάβει χρηματοδότηση ως γέφυρα, βάζοντας έτσι στην ουσία τέλος στο τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσει να συντάσει ένα προσχέδιο δήλωσης του Eurogroup για την Παρασκευή. Και θα πρέπει τώρα να στοχεύσουμε σε τρία πράγματα:

Πρώτον, οι τρείς θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την σημερινή επιστολή και να μας δώσουν τις συμβουλές και εισηγήσεις τους όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup, ως προς το εάν με βάση την ελληνική επιστολή είναι εφικτή μία επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος , με επιβεβαιωμένο επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία να αποτυπώνεται σε 3 σύντομες και απόλυτα κατανοητές προτάσεις: “Αιτούμεθα την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση ευέλικτης προσαρμοστικότητας. Κάθε αλλαγή μέτρων στο υφιστάμενο Μνημόνιο θα συμφωνείται μεταξύ εμάς και τα θεσμικά όργανα. Και έχουμε στόχο να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα».

Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει δημόσια να επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από την μονομερή λήψη μέτρων προς αποφυγή υλοποίησης του ισχύοντος . Οι ελληνικές αρχές, με άμεση μάλιστα ισχύ, δεν θα λάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία και δεν θα επιβάλουν κανένα μέτρο και καμία πολιτική που δεν θα είναι συμβατή προς τις ισχύουσες δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος και που θα διαφοροποιεί την δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό συμπεριλαμβάνει την μη εφαρμογή μέτρων στην αγορά εργασίας καθώς και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ψηφιστούν στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα.

Τα 10.9 δις ευρώ, που προορίζονταν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν πρέπει να παραταθούν (ανανεωθούν), από την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία πέρυσι τα λεγόμενα τεστ αντοχής».