Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι αποικία

Ο κ. Σόιμπλε να λυπάται τους γονατισμένους ευρωπαίους και όχι αυτούς που αντιστέκονται 

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, χωρίς τελεσίγραφα και με διάθεση για βιώσιμη λύση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χώρα αποικία και οι Έλληνες ως παρίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα καταφέρει να βγει από την αυτοτροφοδοτούμενη παγίδα χρέους, που μπήκε τα τελευταία πέντε χρόνια.newego_LARGE_t_420_54463477_type12713
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «τρεις εβδομάδες από τις εκλογές και ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε διαφορετική χώρα. Δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια προβλήματα, ούτε επουλώσαμε τις πληγές, αλλά ο λαός δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και εξευτελισμό, αντίθετα αισθάνεται υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια».
Επανέλαβε ότι «η ελληνική δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται. Δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, αλλά διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος».
«Είναι η πρώτη χειροπιαστή, πραγματική αλλαγή που πολλοί εντός και εκτός Ελλάδας δυσκολεύονται να κατανοήσουν και να αποφασίσουν πως θα την αντιμετωπίσουν. Γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή που ακούγεται δυνατά σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
«Για πρώτη φορά κάποιοι λένε όχι και το εννοούν. Και αυτό μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί και να τους εκνευρίζει. Όπως ο κ.Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα ήθελα με απεριόριστη εκτίμηση και φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, όχι αυτούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού αλλά όλων των λαών της Ευρώπης που υπομένουν την καταστροφική πολιτική της. Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε – Εργαζόμαστε σκληρά για μία συμφωνία χωρίς λιτότητα και Μνημόνια. Η δική μας κυβέρνηση δεν δικαιούται να αποδεχθεί τέτοιου είδους παραχωρήσεις», τόνισε.
«Από την Πέμπτη το πρωί μετά την εκλογή προέδρου ξεκινάμε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νομοσχέδια κοινωνικής σωτηρίας» είπε και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για τη διεύρυνση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο μέχρι και σε 100 δόσεις.
Προανήγγειλε ακόμη ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί και το σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση αγοράς εργασίας- τον εργασιακό Μεσαίωνα -όπως είπε -που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, καθώς και τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο έπακρο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Στο πρώτο νομοσχέδιο είπε ότι εντάσσεται η επαναφορά της ισχύος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επέκτασης της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και του θεσμού της διαιτησίας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει «στενές σχέσεις αλληλεγγύης με άλλους λαούς της Ευρώπης, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την αλληλεγγύη που επέδειξε ο γερμανικός λαός. «Με το γερμανικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτα και αυτό το κλίμα που δημιουργείται δεν βοηθά», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας  τις δηλώσεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ  κάλεσε τον κ. Σόιμπλε να μην λυπάται τους Ελληνες αλλά να λυπάτε  αυτούς που γονατίζουν
Αναφερόμενος στη γελοιογραφία που κυκλοφόρησε και παρουσίαζε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με στολή Ναζί, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «μία ατυχή στιγμή που δεν εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό». «Κανείς δεν  δικαιούται να παίζει με τα φαντασματα της Ιστορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι «είμαστε ψύχραιμοι και αποφασισμένοι, εργαζόμαστε για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης που είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο. Με καλή πίστη και ειλικρινή θέληση για την ευόδωση των διαβουλεύσεων, θέλουμε λύση και όχι ρήξη. Αυτοσκοπός μας δεν είναι η ρήξη, αλλά η βιώσιμη λύση».
Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι πολιτική και όχι τεχνική, «γι’ αυτό δεν τελειώνει εντός ωρών. Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Τη λύση δεν θα τη δώσουν τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι η λύση μπορεί να υπάρξει μετά τη χθεσινή εξέλιξη ότι βρεθήκαμε πολύ κοντά στο κοινό ανακοινωθέν. Θέλουμε να υπάρξει λύση και μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει λύση. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με ψυχραιμία, λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό και με την αποφασιστικότητα να μην επιστρέψουμε τη χώρα στο παρελθόν», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
«Προτείνω για Πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο»
«Άκουσα με ενδιαφέρον την πρόταση για αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της. Η επιλογή του προσώπου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από την πολιτική συγκυρία», δήλωσε λίγο πριν ανακοινώσει το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου για το ύπατο αξίωμα ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και να χαίρει αποδοχή και από τη Βουλή που θα κληθεί να τον εκλέξει. Με αυτό το σκεπτικό και μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνω Καμμένο, προτείνω τον Προκπόπη Παυλόπουλο».