Δυνατότητα σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια να διενεργούν εξετάσεις για προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Παρασκευή δύο νέους νόμους, που δίνουν τη δυνατότητα τόσο σε κρατικά όσο και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια να διενεργούν γραπτές εξετάσεις για σκοπούς πρόσληψης στο δημόσιο, με 26 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και 3 αποχές.

Σύμφωνα με τον «περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2020», δίνεται η δυνατότητα στις οικείες συμβουλευτικές επιτροπές που συμβουλεύουν την ΕΔΥ για την πλήρωση κενών θέσεων πρώτου διορισμού ή πρώτου διορισμού και προαγωγής, να αναθέτουν την ετοιμασία θεμάτων και τη βαθμολόγηση των γραπτών γραπτής εξέτασης και σε κρατικό πανεπιστήμιο ή σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο και όχι μόνο σε δημόσιους λειτουργούς ή κρατικές υπηρεσίες, όπως προβλέπεται βάσει των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου.

Σύμφωνα με τον περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικό)  νόμο το 2020, δίνεται η δυνατότητα στα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου και στην Αστυνομία Κύπρου να αναθέτουν την αρμοδιότητα διεξαγωγής γραπτής εξέτασης για την πλήρωση κενών θέσεων εισδοχής και σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και όχι μόνο στους φορείς που προβλέπονται βάσει του υφιστάμενου νόμου, δηλαδή την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, τα κρατικά πανεπιστήμια και το ΚΕΠΑ του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κατά τη συζήτηση, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης κατέθεσε τροπολογία, η οποία απορρίφθηκε, για δημιουργία μιας Συντονιστικής Επιτροπής η οποία θα καθορίσει τα πρωτόκολλα για αυτούς που θα προσλαμβάνονται να φέρουν εις πέρας την εξέταση, αλλά και να τους ελέγχει σε περίπτωση παραπόνων και καταγγελιών για λάθη. Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι όπως τους λέχθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η Κυβέρνηση συμφωνεί με κάτι τέτοιο αλλά χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει και να υλοποιήσει την ιδέα. Με την τροπολογία, ανέφερε ο κ. Περδίκης, ζητείται να μπει στο νόμο η υποχρέωση της Κυβέρνηση να έρθει με εισήγηση για λειτουργία αυτής της συντονιστικής Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι συμφωνεί με την εισήγηση του κ. Περδίκη, ωστόσο αυτή δεν θα έπρεπε να μπει στο νόμο, γιατί δεν θα τον άφηνε να λειτουργήσει. Αντιπρότεινε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και να εξεταστεί στη συνέχει η πορεία υλοποίησης αυτής της Συντονιστικής Επιτροπής από την εκτελεστική εξουσία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πρότεινε να ψηφιστεί ο νόμος και στη συνέχεια να κατατεθεί ως πρόταση νόμου η τροπολογία Περδίκη, αναφέροντας ότι συμφωνούν με την τροπολογία ως θέμα αρχής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να θεσπίσει θεσμούς ελέγχου πριν καταλήξει ένα θέμα στα δικαστήρια και ότι η πρόταση Περδίκη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Έκανε έκκληση προς τα κόμματα να υπερψηφίσουν την τροπολογία για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για αδιάβλητες εξετάσεις, καθώς και για να μην εκχωρηθεί μια αρμοδιότητα χωρίς δυνατότητες ελέγχου. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ζήτησε να μπει ως προϋπόθεση η Κυβέρνηση να φέρει πρόταση τους επόμενους 2-3 μήνες.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, χαρακτήρισε καλή την πρόθεση Περδίκη αλλά είπε ότι  στην πράξη μπορεί να συσσωρευτούν πολλές περιπτώσεις ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου. Ανέφερε ακόμα ότι το στοιχείο που εισηγείται ο κ. Περδίκης εμπεριέχεται στις αρχές του νόμου αφού είναι υποχρέωση και καθήκον των διοικητικών οργάνων να τηρούν τις διαδικασίες. Ανέφερε ότι με την τροπολογία ενδεχομένως να υπάρξει σύγχυση και αδικαιολόγητη αναστάτωση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου εξέφρασε προβληματισμό για το αν θα μπει και το θέμα των εξετάσεων και των θεμάτων κάτω από τον έλεγχο του διοικητικού δικαστηρίου και να προχωρούν σε καταγγελία για τον τρόπο διεξαγωγής εξετάσεων. Ανέφερε ότι δεν θα εκπλαγεί να δει να γίνονται  προσφυγές στην αναθεωρητική αρχή προσφορών για τον τρόπο που έχουν γίνει οι αναθέσεις.