Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας καλεί τους πέραν των 150.000 φοιτητών που έχουν εγκαταλείψει ή αμελήσει τις σπουδές τους να κάνουν επανεγγραφή στις πανεπιστημιακές τους σχολές και να προσέλθουν σε προσωπικές συνεντεύξεις για να εξηγήσουν τους λόγους που καθυστερούν να πάρουν πτυχίο.
Ο νέος Υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτόν «θα προσπαθήσουμε να βρούμε όσους διαγράφτηκαν αδίκως. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας, επί προηγούμενων διοικήσεων, είχε εντοπίσει συνολικά 152.819 «αιώνιους», όπως τους χαρακτήρισε, φοιτητές που δεν είχαν δώσει το παρών τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο κ. Μπαλτάς, ερωτηθείς πότε και πώς θα γίνουν αυτές οι προσωπικές συνεντεύξεις με όσους προσέλθουν οικειοθελώς, απάντησε πως «ει δυνατόν θα δούμε έναν προς έναν, θα ακούσουμε το πρόβλημά του και θα καταγράψουμε τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει προκειμένου να εγγραφεί ξανά και να ολοκληρώσει τις σπουδές του».
Το θέμα πάντως είναι χρονίζον, και είχαν ασχοληθεί με αυτό τέσσερις προηγούμενοι υπουργοί, η Μαριέττα Γιαννάκου, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Πάνω από 80.000 “αιώνιοι” -όπως τους είχαν χαρακτηρίσει- φοιτητές διεγράφησαν ήδη από τα μητρώα πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις περισσότερες φοιτητικές παρατάξεις. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το προσκλητήριο επανεγγραφής αφορά και αυτούς, ή μόνο τους περίπου 150.000 που ήταν “υπό διαγραφή” .
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που υπήρχαν από το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι εκείνο με τους περισσότερους «λιμνάζοντες» φοιτητές, 53.866 τον αριθμό. Ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με 27.347, και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με 14.061.
Η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, δεν έχουν «αιωνίους».
Επίσης, ελάχιστους έχουν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι, αντιδρούν εν γένει στη διαγραφή των «αιωνίων φοιτητών», επισημαίνοντας πρώτον ότι η αποχή τους από τα μαθήματα και τις εξετάσεις δεν προκαλούν οικονομικό βάρος στα πανεπιστήμια, και δεύτερον ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, προέρχονται από φτωχές οικογένειες και είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται, και ότι κάποια στιγμή επιθυμία τους είναι να πάρουν το πτυχίο.
Ο αντίλογος από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι ότι η εγκατάλειψη της παράδοσης των μαθημάτων και της εξέτασής τους, δημιουργεί μία κατηγορία φοιτητών που βλέπουν απλώς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ως «μηχανισμούς παροχής πτυχίων», γεγονός που, όπως λένε, υποβαθμίζει τη γνώση και την ενεργό συμμετοχή στη φοιτητική ζωή.