Θα μιλήσει με την Αγκυρα λέει ο Αϊντα

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα μιλήσει με την Άγκυρα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Εϊντε ειδικός σύμβουλος Γ.Γ.ΟΗΕ.Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, που διήρκεσε μία ώρα, και ερωτηθείς εάν θα ζητήσει από την Τουρκία να άρει τις προκλήσεις, ο κ. Άιντα είπε: “Θα μιλήσω με την Άγκυρα”.

Είπε, επίσης, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επαναβεβαιώσει τη σθεναρή τους δέσμευση για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Σημείωσε ακόμη πως οι αρχικές συζητήσεις που είχε επί ορισμένων θεμάτων ουσίας έχουν ενισχύσει την πεποίθησή του ότι μπορεί να εξευρεθεί μια λύση αρκετά σύντομα, δεδομένου ότι γίνονται συνομιλίες και υπάρχει ένας βαθμός εμπιστοσύνης.

Ο κ. `Αιντα ανέφερε πως είχε ουσιαστικές συναντήσεις και με τους δυο ηγέτες τόσο επί της ουσίας όσο και επί των υφιστάμενων προκλήσεων λόγω, όπως είπε, των εξελίξεων στη θαλάσσια περιοχή.

“Εχω ενθαρρύνει και τους δυο ηγέτες να βρουν τον τρόπο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Γιατί η αίσθηση που έχω είναι ότι εάν ξεκινήσουμε να συνομιλούμε όπως προγραμματίζαμε θα δούμε κατ` ακρίβεια μια ταχεία πρόοδο πάνω στην ουσία. Αλλά πρέπει να πάμε πίσω στο τραπέζι”, σημείωσε, προσθέτοντας πως “προσπαθούμε να διερευνήσουμε τρόπους” για να γίνει αυτό.

“ Δεν έχω νέα τα οποία να μοιραστώ τώρα και πώς θα φθάσουμε εκεί αλλά σίγουρα θα φθάσουμε”, ανέφερε.

Υπενθύμισε δηλώσεις των δυο ηγετών ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και πρόσθεσε πως “εάν και όταν υπάρξει μια ενωμένη Κύπρος με μια λύση προϊόν των διαπραγματεύσεων, που θα προνοεί για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα τότε η ανακάλυψη πετρελαίου και αερίου θα είναι ευλογία για όλους τους Κυπρίους”.

Εάν δεν φθάσουμε εκεί, πρόσθεσε, “αυτό θα είναι πιθανόν κατάρα για τους Κύπριους γιατί θα δημιουργήσει περισσότερη ένταση”.

Σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνουν έρευνες για πολλά χρόνια πριν υπάρξουν κέρδη από τους φυσικούς πόρους και εξέφρασε την ελπίδα να έχει βρεθεί λύση όταν θα αρχίσουν να υπάρχουν αυτά τα εισοδήματα.

Είπε πως η φιλοδοξία του τώρα είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει γεφυρωτικές προτάσεις και πως θα συνεχίσει να τις συζητά και όταν οι δυο πλευρές είναι έτοιμες τα ΗΕ θα έχουν περισσότερες ιδέες να μοιραστούν μαζί τους.

Ερωτηθείς εάν μετέφερε οποιοδήποτε μήνυμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στον Ερογλου είπε πως εάν έχει προσωπικά μηνύματα για κάποιον, τότε θα τα μοιραστεί με αυτόν.

Σημείωσε πως παρόλο ότι η αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αφού η μια από τις πλευρές δεν θα προσέλθει σε αυτήν, πέραν τούτου, αυτός θα κάνει ό,τι είχε προγραμματίσει.

Σε ερώτηση για το θέμα της παύσης του Κουντρέτ Οζερσάι από τη θέση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, είπε πως ελπίζει ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, σημειώνοντας πως αυτό δεν εξαρτάται από τα άτομα.

Πρόσθεσε πως προσβλέπει να εργαστεί στενά με το διάδοχο του κ. Οζερσάι, όπως έκανε και με αυτόν.

Είπε ακόμη πως προβλέπει να ενημερωθεί ποιός θα είναι ο διάδοχός του γιατί είναι σημαντικό να υπάρξει κινητικότητα στις συνομιλίες, έστω και εάν ακόμη δεν γίνονται απευθείας συνομιλίες.

“Εγώ θα συνεχίσω και οι δυο πλευρές μου έχουν πει ότι είναι ευχαριστημένες που με βλέπουν να συνεχίζω να αναπτύσσω τις ιδέες μου στη βάση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από τις δυο πλευρές και των όσων επιτεύχθηκαν προηγουμένως”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέτει το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην ΕΕ και στα ΗΕ, ο κ. `Αιντα είπε πως δεν έχει σχόλιο επί της ουσίας αυτού του θέματος και πρόσθεσε πως επικεντρώνεται στη δουλειά του που είναι να βοηθήσει τα δυο μέρη να φθάσουν σε μια διευθέτηση.

Σε ερώτηση πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. `Αιντα είπε πως “αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι κάποιος έχει κάποια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό”.

Πρόσθεσε παράλληλα πως και οι δυο ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει την ισχυρή τους δέσμευση να προχωρήσουν προς μια λύση και πιστεύουν σθεναρά ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση.

Είπε πως δεν εναπόκειται μόνο στον ίδιο αλλά και στις δυο πλευρές να βρουν τον τρόπο να ξαναδημιουργήσουν το κλίμα που υπήρχε μέχρι πρόσφατα στη Νέα Υόρκη όπου συνάντησε και τους δυο ηγέτες, για να σημειώσει πως οι συζητήσεις τους στη Νέα Υόρκη πήγαν αναπάντεχα καλά.

Ερωτηθείς εάν θα σύστηνε στην Αγκυρα να απομακρύνει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως “θα μιλήσω με την Αγκυρα…»Σε άλλη ερώτηση ανέφερε πως θα δει τί θα επιτευχθεί κατά την επίσκεψή του στο νησί και μετά θα αποφασίσει για το τί θα γίνει στη συνέχεια.