Προδρόμου: Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος στους καλλιτέχνες καλλιτεχνών


imagewΥπουργός Παιδείας και Πολιτισμού  Πρόδρομος Προδρόμου  παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για τους καλλιτέχνες, προσθέτοντας ωστόσο πως η διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί και ξεκινά άμεσα η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους.

Σε δηλώσεις του στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η διαδικασία της εξέτασης των αιτήσεων έχει ολοκληρωθεί , σήμερα τελειώνει |, ύστερα από σημερινή διαβεβαίωση που έτυχε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και ξεκινά  άμεσα η καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους».

Άρα είπε,  σε λίγες μέρες θα έχουν πάρει  το επίδομα οι δικαιούχοι . Δεν γνωρίζω συνέχισε,  πόσοι θα είναι ακριβώς από τις 2.000 που έκαναν τις αιτήσεις , εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα να είναι όσο το δυνατόν πιο πολλοί.
Είπε ακόμη ότι το επίδομα δεν θα είναι η μοναδική στήριξη των καλλιτεχνών. Η μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε, είναι να κατοχυρωθεί νομοθετικά η ιδιότητα του καλλιτέχνη και του εργαζόμενου στον χώρο της πολιτιστικής δραστηριότητας. Αυτό θα βοηθήσει , να αναπτυχθούν στο μέλλον και επιμέρους πολιτικές, συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ, σημειώνοντας πως ήδη βρίσκονται σε συνεννόηση και σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους τους για να προωθήσουν, να κατοχυρωθεί δηλαδή νομοθετικά η ιδιότητα του καλλιτέχνη και του εργαζόμενου στο χώρο της πολιτιστικής δραστηριότητας .
Είπε ακόμη πως αυτή  είναι μια καινοτομία που θα γίνει απ’ αυτή την κυβέρνηση πρώτη φορά αλλά  θα έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως κυβέρνηση αναγνώρισε πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο του Πολιτισμού καλλιτέχνες και άλλοι εργαζόμενοι στην πολιτιστική δημιουργία, λόγω της φύσης των εργασιών τους και με την νέκρωση των δραστηριοτήτων του πολιτιστικού τομέα λόγω της πανδημίας θα πρέπει να τους δοθεί ένα έκτακτο επίδομα.

Λήφθηκε συνέχισε, “αυτή η  απόφαση για ένα έκτακτο εφάπαξ επίδομα ύψους 900 ευρώ” προσθέτοντας πως “ από εκείνη την ημέρα και μετά την υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους έπρεπε να γίνουν όλες οι εργασίες αφού υπάρξει ασφάλεια έναντι των προσωπικών δεδομένων και κάποια τεχνικά θέματα που πάντα πρέπει να τα φροντίζουμε”, όπως είπε.
Στην συνέχεια, ανέφερε, έπρεπε  να διασταυρωθούν οι αιτήσεις με μια σειρά από κρατικές υπηρεσίες.
Το Υπουργείο Εργασίας την Υπηρεσία Κοινωνικής Ευημερίας , το Αρχείο πληθυσμού για να διαπιστώσουμε και να διακριβώσουμε , όπως εξήγησε,  τα στοιχεία που υποβλήθηκαν σε σχέση με τα κριτήρια που είχαν τεθεί για το επίδομα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας πρόκειται για απλά κριτήρια τα οποία όμως απαιτούν χρόνο στην διεκπεραίωση.

Τα κριτήρια  αυτά συνέχισε, είναι να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας, να μην έχει πάρει κάποιο άλλο επίδομα από την κυβέρνηση και να είναι η απασχόληση του στο τομέα του πολιτισμού η κύρια επαγγελματική δραστηριότητα .
Δυστυχώς ωστόσο ανέφερε, για να διερευνηθούν όλα αυτά χρειάστηκε περίπου ένας μήνας.