Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν σήμερα άνθρωπο του πολιτισμού και καλλιτέχνες

imagewΕκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στη Λευκωσία οι άνθρωποι που υπηρετούν τον Πολιτισμό, καλλιτέχνες, επαγγελματίες των Τεχνών και συναφών επαγγελμάτων, αλλά και όσοι αγαπούν και στηρίζουν τον πολιτισμό και τις τέχνες, αντιδρώντας στην καθυστέρηση της καταβολής του επιδόματος, αλλά και στην γενικότερη πενιχρή,όπως αναφέρουν, στήριξη του Πολιτισμού μέχρι σήμερα, παρά τις συνέπειες της πανδημίας.

Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από τον χώρο στάθμευσης του Πάρκου Αγίου Δημητρίου, με τη συνοδεία της Ομάδας Κρουστών Batukinio, και κατέληξε, με ενδιάμεση στάση στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Εκεί στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, οι επαγγελματίες και φορείς από όλο το φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού επέδωσαν στον Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλο Παρασκευά σχετικό ψήφισμα .

Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Συγγνώμη για την αναστάτωση. Αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα», «Η πολιτεία έχει ευθύνη», «Δεν επιστρέψαμε όλοι στις δουλειές μας», «Η Ευρώπη στηρίζει τον Πολιτισμό, εμείς εδώ γιατί όχι», «Είστε εκτεθειμένος κύριε Υπουργέ», «Ντροπή κύριε Υπουργέ», «Οι άνθρωποι των τεχνών δεν είναι επαίτες», «Ο πολιτισμός είναι η εγγενής μας δύναμη», «Αξιοπρέπεια», «Η Τέχνη ζητά ίσα δικαιώματα».

Έξω από το Υπουργείο Παιδείας, η ηθοποιός/σκηνοθέτης Λέα Μαλένη διάβασε σημείωμα, το οποίο επέδωσε στη συνέχεια σε εκπρόσωπο του Υπουργείου, και στο οποίο οι επαγγελματίες και Φορείς από όλο το Φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού (Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες, Μουσική, Χορός, Οπτικοακουστική Βιομηχανία) δηλώνουν θλίψη και απογοήτευση για όλους εκείνους τους ανθρώπους του πολιτισμού που εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες απέχουν από την εργασία τους και μένουν χωρίς εισόδημα, παρά τις άρσεις μέτρων και την φαινομενική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Αναφέρουν, επίσης, ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξουν θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές παραγωγές, συναυλίες, εκθέσεις και παραστάσεις χορού από την μια μέρα στην άλλη χωρίς προγραμματισμό και προετοιμασία.

«Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση, γιατί, πέρα από κάποια περιορισμένα μέτρα σε πολύ συγκεκριμένους οργανισμούς, η Πολιτεία δεν εξήγγειλε κανένα πρόσθετο μέτρο στήριξης των Φορέων που παράγουν Πολιτισμό παρά τις ζημιές που υπέστησαν και υφίστανται συνεπεία της Πανδημίας, αλλά και των μέτρων προστασίας που περιορίζουν κατά πολύ την προσέλευση κοινού και τους οικονομικούς τους πόρους. Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση, γιατί στο τέταρτο πακέτο στήριξης δεν συμπεριλαμβάνονται οι αυτοτελώς εργοδοτούμενοι, άρα και πάλι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του Πολιτισμού που εξαναγκάζεται να εργάζεται ως αυτοεργαζόμενος, αποκλείεται και από αυτή την οικονομική ενίσχυση», προσθέτουν .

Στο σημείωμα τους, οι επαγγελματίες και Φορείς από όλο το Φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού δηλώνουν θλίψη και απογοήτευση γιατί οι άρσεις των διαταγμάτων που ανακοινώθηκαν για επαναλειτουργία ανοικτών θεάτρων σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις για άλλες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς λογική συνέπεια και επαρκή αιτιολόγηση, αφήνουν μετέωρη για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα δημιουργών.

«Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί παρά τη διάθεση για διάλογο, επικρατεί ασάφεια, έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης, απουσία ξεκάθαρων διαδικασιών και  στοχευμένων σχεδίων υλοποίησης. Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση για την παρατεινόμενη αγωνία και την εξευτελιστική ανέχεια που υφίστανται οι άνθρωποι του Πολιτισμού με τη μη καταβολή του έκτακτου επιδόματος. Σημασία δεν έχει ποια υπηρεσία καθυστέρησε τη διαδικασία, ούτε να καταλογιστούν ευθύνες. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι αυτή η παρατεινόμενη περίοδος αναμονής έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές πολλών ανθρώπων. Με άμεσες συνέπειες. Κι αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει», προσθέτουν.

Οι επαγγελματίες και Φορείς από όλο το Φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού δηλώνουν θλίψη και απογοήτευση γιατί οι άνθρωποι των Τεχνών και του Πολιτισμού διαχρονικά δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες του Κράτους και δεν ανήκουν σε κάποιο σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο να λαμβάνει υπόψη την ιδιαίτερη φύση της εργασίας τους, αλλά και να κατοχυρώνει την προσφορά τους.

«Δηλώνουμε θλίψη, θυμό, δυσαρέσκεια κι απογοήτευση γιατί όλα αυτά καταδεικνύουν πως η Πολιτεία δεν επιδεικνύει το ανάλογο ενδιαφέρον και για αυτή τη μερίδα των ανθρώπων, θεωρώντας τους ανθρώπους του Πολιτισμού δεύτερης μάλλον διαλογής. Η Πολιτεία έχει ευθύνη γι’ αυτή την άνιση και άδικη μεταχείριση και οφείλει να στηρίξει και αυτούς τους επαγγελματίες μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ως θεσμικό υπεύθυνο του πολιτισμού στον τόπο να στηρίξει τις τέχνες και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν άμεσα και έμπρακτα χωρίς άλλη αναβολή με την ανάλογη προσοχή και φροντίδα. Προκειμένου να μπορούμε όλοι να γιορτάσουμε την ευημερία, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Ως ισότιμοι πολίτες αυτού του Κράτους», σημειώνουν.

Η Λέα Μαλένη εξέφρασε την ελπίδα ως την Δευτέρα, όπως είπε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας που παρέλαβε το σημείωμα, να έχουν την καταβολή όλων των επιδομάτων και να έχουν μια ενημέρωση ποιοι παίρνουν αυτά τα επιδόματα και πόσοι και αν θα τα πάρουν όλοι μαζί και όχι μόνο αυτό.

«Δεν είμαστε μόνο για αυτό εδώ», κατέληξε.