«Αυτοκτόνησαν»  τον πρώην επικεφαλής της Siemens- πρωταγωνιστή του σκανδάλου δωροδωκιών

Νεκρός σε ηλικία 62 ετών βρέθηκε στο σπίτι του στο Μόναχο ο πρώην επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της Siemens Heinz-Joachim Neubuerger, πρωταγωνιστής του σκανδάλου δωροδοκιών της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Ο θάνατος του αποδίδεται σε “αυτοκτονία”.SiemensApateon

Ηταν ο πλέον στενός συνεργάτης του ισχυρού άνδρα της Siemens στην Ελλάδα του Μ.Χριστοφοράκου και από κοινού είχαν “λαδώσει” σημαντικό τμήμα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά τις δεκαετίας του 1980 και του 1990.

Η παρουσία του Heinz-Joachim Neubuerger ήταν πολύ συχνή στην Αθήνα και πρωταγωνιστούσε σε συναντήσεις στελεχών του ΟΤΕ και μεγάλης ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας, ενώ το όνoμά του “κοσμεί” πολλές σελίδες της δικογραφίας για το σκάνδαλο Siemens.

Αυτός ενέκρινε όλες τις πληρωμές στον πρώην υπουργό Τ.Μαντέλη, τον Τ.Τσουκάτο, τα δώρα σε Κ.Μητσοτάκη κλπ, ενώ είχε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στις συμβάσεις για το σύστημα εικοινωνιών μάχης ΕΡΜΗΣ του Ελληνικού Στρατού, την σύμβαση των υποβρυχίων Type 214 κλπ.

Στενός φίλος του Μ.Χριστοφοράκου, μαζί μοιραζόντουσαν τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων φορολογουμένων που άρπαζαν.

Ελληνας δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων στο σκάνδαλο είχε πει σε δημοσιογράφο ότι “Αν ο Heinz-Joachim Neubuerger ανοίξει ποτέ το στόμα του θα πάει φυλακή η μισή ελληνική Βουλή».

Η Siemens τον πήγε στα δικαστήρια για να δικαιολογήσει κατατάσεις και κέρδισε τη δίκη το Δεκέμβριο του 2013 με το δικαστήριο να επδικάζει στην γερμανική εταιρεία αποζημίωση από τον Neubuerger 15.000.000 ευρώ τα οποία ποτέ δεν κατέβαλε.

Τελικά έφτασαν σε διακανονισμό τον Αύγουστο του 2014 μειώνοντας την πληρωμή στα 2.500.000 ευρώ, ένα ποσό που οι μέτοχοι κατά την ετήσια σύνοδο της Siemens ενέκριναν στις 27 Ιανουαρίου.

Εκτός από την Ελλάδα o Heinz-Joachim Neubuerger συμμετείχε σε “λαδώματα” και εκμαυλισμούς αξιωματούχων και σε άλλες ένδεκα χώρας.

Το γεγονός πάντω ότι η νέα Ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει ξανά το φάκελο Siemens έχει θορυβήσει αρκετούς εντός και εκτός Ελλάδας κυρίως τη Γερμανία.