Οξφόρδη: Στεροειδής ουσία μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας του κοροναϊού

imagewΕρευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι μία κοινής χρήσης και φθηνή στεροειδής ουσία, η δεξαμεθαζόνη, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου σοβαρά νοσούντων από τον κορωνοϊό.

Κάνοντας λόγο για «σημαίνουσα ανακάλυψη», οι επικεφαλής μεγάλης έκτασης δοκιμής του φαρμάκου σε ασθενείς του κορωνοϊού είπαν ότι μειώνει κατά το 1/3 τις πιθανότητες θανάτου για τους νοσούντες που χρήζουν τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής τους και κατά το 1/5 για όσους χρήζουν χορήγησης οξυγόνου με μάσκα.

Ο συνεπικεφαλής της μελέτης Μάρτιν Λάντρεϊ δήλωσε ότι οι δοκιμές έχουν δείξει πως η δεξαμεθαζόνη «σώζει ζωές» και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

«Η ουσία διατίθεται πιθανώς εδώ και 60 χρόνια και κοστίζει περίπου 5 λίρες για μία πλήρη αγωγή στο (εθνικό σύστημα υγείας) NHS», είπε ο Βρετανός καθηγητής.

Ο έτερος συνεπικεφαλής της μελέτης Πίτερ Χόρμπι πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ουσία είναι «το μόνο φάρμακο που μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι μειώνει τη θνησιμότητα και τη μειώνει σημαντικά».

Στη βρετανική δοκιμή φαρμάκων με την ονομασία Recovery που άρχισε το Μάρτιο συμμετέχουν πάνω από 11.500 ασθενείς του κορωνοϊού από 175 δημόσια νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η δεξαμεθαζόνη χορηγήθηκε σε 2.104 εξ αυτών των ασθενών με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα.