Με ρεκόρ ψήφων πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων η Ζωή Κωνσταντοπούλου

H Ζωή Κωνσταντοπούλου, 39 ετών, δικηγόρος στο επάγγελμα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών, είναι από το μεσημέρι σήμερα η 2η γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.CNA_Mb25a78704e774a109bfeef5bca589a57

Η πρώτη ήταν η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, 81 ετών, που ήταν βουλευτής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας.

Η ψηφοφορία στη Βουλή και σήμερα ήταν μυστική, και η κ. Κωνσταντοπούλου εξελέγη με 235 ψήφους, που αποτελεί ρεκόρ ψήφων όλων των εποχών. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Λευκή ψήφο έριξαν 61 βουλευτές. Βρέθηκαν και 2 άκυρα. Την υποψηφιότητά της υποστήριξαν, εκτός από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), και εκείνοι της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Απείχαν της ψηφοφορίας, λόγω ασθενείας ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, και χωρίς να δοθεί εξήγηση ο έγκλειστος στις φυλακές Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η νέα Πρόεδρος «της πρώτης μεταμνημονιακής Βουλής», όπως την χαρακτήρισε η ίδια, διαδέχεται τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που επιστρέφει στα έδρανα ως απλός βουλευτής, και που είχε εκλεγεί το 2012 με 223 ψήφους.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη πια ως Πρόεδρος της Βουλής στο σώμα, είπε ότι «αυτή η εκλογή δεν μας προβιβάζει στην κορυφή της ιεραρχίας, αλλά μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης».

Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, έγινε η ορκωμοσία των κκ Βαρουφάκη και Τσακαλώτου, που απουσίαζαν από την κανονική ψηφοφορία λόγω των επαφών τους στην Ευρώπη ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Η Βουλή, με νέο και εκλεγμένο Προεδρείο, και με ανανεωμένη σύνθεση σώματος, θα συνέλθει πάλι σε ολομέλεια την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, με την ανάγνωση, το απόγευμα, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επ’ αυτών των προγραμματικών δηλώσεων, που ουσιαστικά είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, θα τοποθετηθούν οι αρχηγοί και βουλευτές όλων των κομμάτων.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την φανερή ψηφοφορία για παροχή εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ήδη, με την σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ (149) και Ανεξαρτήτων Ελλήνων (13), η κυβέρνηση εξασφαλίζει πλειοψηφία τουλάχιστον 162 εδρών.

Στις 13 Φεβρουαριου η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας 

Μετά την ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας την Τρίτη το βράδυ, η επόμενη άμεση υποχρέωση της Βουλής είναι να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η σχετική ημερομηνία, αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο για την επόμενη Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Για την εκλογή Προέδρου, απαιτείται στην 1η ψηφοφορία η υποστήριξη του προταθέντος από τουλάχιστον 180 βουλευτές. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, θα ακολουθήσουν άλλες δύο ψηφοφορίες, σε απόσταση 5 ημερών η μία από την άλλη, όπου πλέον ο Πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή με 151 ψήφους.

Το όνομα που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία, δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Παρά το γεγονός ότι οι μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες θέλουν τον Επίτροπο Μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην υπουργό της ΝΔ, να είναι η επιλογή της κυβέρνησης, το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι υπάρχουν ακόμα «κάποιες αντιδράσεις» για αυτό από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προτιμούσαν, όπως λένε, «μια δική μας υποψηφιότητα», εννοώντας πρόσωπο από τον αριστερό, και όχι τον δεξιό χώρο.

Η Νέα Δημοκρατία, εφ όσον προταθεί ο κ. Αβραμόπουλος, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι «ασφαλώς και θα στηρίξουμε». Σε άλλη όμως περίπτωση, και ιδίως «αριστερής επιλογής», πιθανώς να υπάρξει τότε και αυτοτελής υπόδειξη άλλου υποψηφίου, άσχετα εάν αυτός δεν θα συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες εκλογής.

Η νέα Βουλή, της οποίας προεδρεύει από σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει ανανεωθεί κατά 45%, δηλαδή με 135 νέους βουλευτές, σε σχέση με την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Στη σύνθεσή της βρίσκουμε σήμερα 69 γυναίκες, μόλις 5 περισσότερες από την προηγούμενη σύνθεση.

Όπως και η προηγούμενη, η νέα Βουλή είναι και πάλι επτακομματική με το «Ποτάμι» να παίρνει τη θέση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» (ΔΗΜΑΡ), η οποία και έμεινε εκτός.

Στις φετινές εκλογές ψήφισαν 113.988 περισσότεροι πολίτες (σε σχέση με το 2012), 16 πρώην Υπουργοί έμειναν εκτός Βουλής (11 από ΝΔ, 5 από ΠΑΣΟΚ), ο πρώτος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 135.638 ψήφους στην Β` Αθηνών και ο τελευταίος βουλευτής σε ψήφους ήταν ο Χρήστος Χατζησάββας της Χρυσής Αυγής με 1.642 στο Κιλκίς.