Η ολομέλεια της Κ.Ε.ΑΚΕΛ συζήτησε το κυπριακό

images«H Τουρκία να προκαλεί κατάφωρα και  επιδεικνύει νοοτροπίες οθωμανικής αυτοκρατορίας»

‘«Να διαφυλαχθεί όσο ποτέ άλλοτε η βάση της διαπραγμάτευσης, το κεκτημένο των συνομιλιών και η προστασία των σημαντικών συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μεταξύ 2008 – 2010. »

Σε σημερινή της σύνοδο η Ολομέλεια της Κ.Ε. ΑΚΕΛ συζήτησε το Κυπριακό στη βάση σχετικού εγγράφου που ετοίμασε το Πολιτικό Γραφείο.

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ανέλυσε τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και με ποιο τρόπο αυτές επηρεάζουν την πορεία του πολιτικού μας προβλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πολιτικές προεκτάσεις της εκλογής Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε ο αρνητικός τρόπος με τον οποίο επηρεάζουν την πορεία του πολιτικού μας προβλήματος οι εξελίξεις που αφορούν στην τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος»  και η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή αναβαθμίζεται ενώ οι σχέσεις μας με τη Ρωσία μπαίνουν σε νέες δοκιμασίες, λόγω των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης με την εγκατάλειψη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και τη μονοδιάστατη προσκόλληση της στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ.

Η Ολομέλεια συζήτησε επίσης την κατάσταση στα κατεχόμενα καθώς και τις  εσωτερικές εξελίξεις. Έγινε εκτίμηση της πορείας των συνομιλιών και αναπτύχθηκε προβληματισμός ως προς το τι δέον γενέσθαι ενόψει της επικείμενης έναρξης της ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων. Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση του ΑΚΕΛ ότι έπρεπε να διαφυλαχθούν οι σημαντικές συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί  και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με τα εκκρεμούντα βασικά θέματα. Η εξ υπαρχής διαπραγμάτευση ουσιαστικά επέτρεψε στον Έρογλου να καταστρέψει τις συγκλίσεις, να επαναφέρει διχοτομικές θέσεις και να μας επιρρίπτει την ευθύνη για τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο προβληματισμός ως προς το τι κάνουμε ενόψει της ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων κατέδειξε ότι η μέχρι στιγμής αρνητική εμπειρία επιβάλλει να διαφυλαχθεί όσο ποτέ άλλοτε η βάση της διαπραγμάτευσης, το κεκτημένο των συνομιλιών και η προστασία των σημαντικών συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί  μεταξύ 2008 – 2010. Αυτό θα υποβοηθούσε τα μέγιστα την προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού και ταυτόχρονα θα συνιστούσε ασπίδα προστασίας για αντιμετώπιση ανεπιθύμητων μεθοδεύσεων επιβολής λύσης. Δυστυχώς, το αδιέξοδο αναφορικά με τις συγκλίσεις οδήγησε σε αναστολή των σχετικών συζητήσεων και έτσι στην τρίτη φάση συμφωνήθηκε να συζητηθούν τα θεμελιώδη εκκρεμούντα θέματα. Ως ΑΚΕΛ δεν μπορούσαμε να απορρίψουμε έστω και αυτή την ανορθόδοξη διαδικαστική διέξοδο, αφού η παρατεταμένη ανικανότητα εξεύρεσης τρόπου έναρξης της ουσιαστικής φάσης της διαπραγμάτευσης θα εγκυμονούσε υπαρκτό κίνδυνο κήρυξης αδιεξόδου.

Ωστόσο, η εκ μέρους του ΑΚΕΛ στήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν σημαίνει ότι παραβλέπουμε τις αδυναμίες και τους κινδύνους της διαδικασίας που συμφωνήθηκε.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να τηρεί εποικοδομητική στάση, ασκώντας ταυτόχρονα υπεύθυνη κριτική εκεί όπου οι χειρισμοί θα αποκλίνουν από την ορθή κατεύθυνση. Η ουσιαστική διαπραγμάτευση μόλις τώρα αρχίζει, έστω και όχι με τον καλύτερο τρόπο, και θα δώσουμε την αναγκαία πίστωση χρόνου έτσι που να υποβοηθήσουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία στο βαθμό που μπορούμε.

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ανέλυσε και τη νέα αφόρητη πρόκληση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια που πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιστά πολιτικό και διεθνονομικό παραλογισμό, τη στιγμή μάλιστα που συμφωνήθηκε να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Η κατάφωρη και εξόφθαλμη αυτή παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Θεωρούμε ορθή την απόφαση του Προέδρου να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Έρογλου στην παρουσία του νέου ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. καθώς και τη συνάντηση των διαπραγματευτών. Την ίδια στιγμή ως ΑΚΕΛ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι διαφωνούμε σε οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων. Πρέπει όλοι, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και η Βρετανία, να περάσουν από τα λόγια στα έργα και να συμβάλουν αποφασιστικά στην απόσυρση της παράνομης τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλόμενους σε ξένη ΑΟΖ. Ενόσω η δέσμευση μέρους της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει σε ισχύ, πλήττεται σοβαρά η νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, που είναι και ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για να επωφεληθούν και οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον τον αταλάντευτο αγώνα για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και θα συνεχίσει να πολιτεύεται υπεύθυνα και χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, με την Τουρκία να προκαλεί κατάφωρα και να επιδεικνύει νοοτροπίες οθωμανικής αυτοκρατορίας, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για ενότητα και συνέπεια στον επιδιωκόμενο στόχο για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που να διασφαλίζει τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.