Αναθεωρημένο κατάλογο ιδιωτικών εργαστηρίων για τεστ COVID-19, εξέδωσε το Υπ. Υγείας


imagew
Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε αναθεωρημένο κατάλογο με τα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια, τα οποία έχουν επαληθεύσει τη διαδικασία τους και μπορούν να διενεργούν τη διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), τη μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδο διερεύνησης του COVID-19, και στα οποία μπορούν να αποτείνονται οι πολίτες ή/και οι επιχειρήσεις για εξέταση ιδιωτικά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που αναδημοσιεύει το ΓΤΠ, άλλα κλινικά εργαστήρια, πέραν από εκείνα που αναγράφονται στον αναθεωρημένο κατάλογο, διενεργούν τη μοριακή μέθοδο RT-RCR, ωστόσο δεν έχουν επαληθεύσει προς το παρόν τη διαδικασία τους και, συνεπώς, χρειάζεται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος από το εργαστήρι αναφοράς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Το Υπουργείο Υγείας, προστίθεται, βρίσκεται σε επικοινωνία με τα συγκεκριμένα κλινικά εργαστήρια και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επαλήθευσης της μεθοδολογίας τους, θα επικαιροποιεί τον κατάλογο.

Διευκρινίζεται ότι η απευθείας πρόσβαση στα Κλινικά Εργαστήρια για δειγματοληψία, η οποία δεν θα είναι παραπομπή από τον μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας ή επιχορηγούμενων προγραμμάτων, στη βάση των ενδεδειγμένων πρωτοκόλλων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον πολίτη ή/και την επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, η μέγιστη τιμή χρέωσης για τη μοριακή εξέταση είναι τα €110.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως τα διάφορα είδη rapid tests που υπάρχουν στην αγορά, σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, στην παρούσα φάση δεν αποτελούν ενδεικνυόμενο τρόπο διενέργειας της εξέτασης, αφού παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων και προτρέπονται οι πολίτες να μην υποβάλλονται σε αυτού του είδους την εξέταση.

Τα εργαστήρια τα οποία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης είναι:

Ο Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)
Emails: ccharila@spidernet.com.cy / adamoulab@cytanet.com.cy / alexis@biochecklab.com

Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS
Email: charism@cytanet.com.cy

Mendel Center for Biomedical Sciences
Email: pav@mendelcenter.org

MyGene Molecular Diagnostics
Email: mygene.cy@gmail.com

ΧΗΜΕΙΟ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ (C.D. DNA Biomedical  Science Lab)
Email: cdlab@cytanet.com

Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκας)
Email: info@yiannouka.com.cy

Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός),  Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια  PZ Agapiou Diagnostics
Emails: lab@pzalab.com.cy / info@bhsdiagnostics.com / info@bio-analysis.com

NIPD Genetis
Email: info@nipd.com

American Medical Centre
Email: info@amc.com.cy / mariosg@amc.com.cy