Κορωνοϊός :Δεκατέσσερα νέα κρούσματα στην Κύπρο , 146 σύνολο

Παιδίατρος στο Νοσοκομείο Πάφου ένα από τα νέα περιστατικά

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσαν το απόγευμα οι αρχές.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι 4 κρούσματα αφορούν άτομα που ήρθαν από ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή είναι κρούσματα εισαγόμενα, τα 8 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ένα είναι από το ΓΝ Πάφου και ένα είναι κρούσμα το ιστορικό του οποίου διερευνάται.imagew

Σε σύνολο κρουσμάτων ο αριθμός ανήλθε στα 146, εκ των οποίων τα 76 είναι από επαφές.

Ο Δρ Κωστρίκκης ανέφερε πως αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί.

“Οι οδηγίες παραμένον σαφείς, μείνετε στο σπίτι σας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας για να είναι έτοιμο εάν χρειαστεί”, τόνισε.

Εξάλλου ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 3 το απόγευμα, ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 13 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Έξι άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Δρ Λοϊζου, η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Εξάλλου σε σχέση με τα θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και την αναφορά σε νέο κρούσμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δρ Λοϊζου είπε πως γίνεται κάθε προσπάθεια για διαχείριση όλων  των περιστατικών που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε πως με βάση την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, όλα τα μη εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα.

“Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι λόγω του αυξημένου όγκου περιστατικών που δέχονταν πάντα τα δημόσια νοσηλευτήρια και λόγω των μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητη. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινωνία και ειδικά των ορφανών κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για άλλο λόγο (π.χ. τροχαίο, έμφραγμα, κτλ), ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ινχηλατηθεί από το ιστορικό”, ανέφερε.

Ο Δρ Λοϊζου κατέστησε σαφές πως δεν θα αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει “απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό”.

“Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην ζήσουμε περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού. Αυτό είναι και ένα στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυπριακή κοινωνία. Την ευθύνη αυτή θα τη αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία”, κατέληξε.

Ένα από τα περιστατικά παιδίατρος στο Νοσοκομείο Πάφου

Ενα από τα δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα  κρούσματα που ανακοίνωσε το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας συνδέεται με το ΓΝ Πάφου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δρ Ιωσήφ Μουτήρης που έχει αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ανέφερε πως το νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά ιατρό του παιδιατρικού τμήματος του ΓΝ Πάφου .

Ο κ. Μουτήρης, είπε , πως η ιατρός αποτελεί επαφή της περασμένης εβδομάδας.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως  η ιατρός της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝ Πάφου, φέρεται να  ήρθε σε επαφή σε μικρό χώρο με άλλους ιατρούς την περασμένη εβδομάδα που προέρχονταν από τμήματα όπου είχαν σημειωθεί κρούσματα κορωνοϊού σε ασθενείς.

Ξεκαθάρισε επίσης πως τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν έχει υπάρξει νέο κρούσμα που να συνδέεται στο ΓΝ Πάφου, ούτε ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύονται, αλλά ούτε και ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας του κρατικού νοσηλευτηρίου, λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί.

Επιπρόσθετα ο Δρ. Ιωσήφ Μουτήρης σημείωσε πως άρχισαν εντατικές προετοιμασίες για να λειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα ειδικός θάλαμος στο Νοσοκομείο Πάφου για σκοπούς διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών.

Επί τούτου συνέχισε, θα χρησιμοποιηθεί ο παθολογικός θάλαμος ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα αύριο και εντός τους Σαββατοκύριακου, ώστε να λειτουργήσει την ερχόμενη Δευτέρα με προσωπικό που να απασχολείται αποκλειστικά στον θάλαμο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μουτήρης, μετά την αρχική διάγνωση στο Ιατρείο Δημόσιας Υγείας που είναι εκτός Νοσοκομείου και συγκεκριμένα δίπλα από το Νοσοκομείο, το ύποπτο περιστατικό θα μεταφέρεται στο θάλαμο για νοσηλεία όπου θα παραμένει εκεί μέχρι την οριστικοποίηση της διάγνωσης.

Αν διαγνωσθεί  συνέχισε, με λοίμωξη  κορωνοϊού θα μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Αναφοράς για διασωλήνωση που είναι τα Νοσοκομεία Λεμεσού και Αμμοχώστου.

Ανακοίνωσε δε, πως και η ΜΕΘ του ΓΝ Πάφου ετοιμάζεται για τέτοιου είδους περιστατικά, με την τοποθέτηση αναπνευστήρα δίπλα από κάθε κλίνη, από τις οκτώ κλίνες που διαθέτει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για αυτό το σκοπό .