Στις 11 Φεβρουαρίου η απόφαση δικαστηρίου για Ντίνο Μιχαηλίδη και υιό

Η Εισαγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι και οι 5 κατηγορούμενοι

Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του Θέμη Σοφού, συνηγόρου υπεράσπισης του Σύρου επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ που δικάστηκε ερήμην, περατώθηκε και η σχεδόν 8μηνη ακροαματική διαδικασία της Δίκης Μιχαηλίδη, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό.ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Το δικαστήριο θα συνέλθει πάλι την μεθεπόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του.

Οι δύο εκ Κύπρου κατηγορούμενοι, Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης, αμέσως μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους οικείους τους στην Κύπρο και τους ενημέρωσαν να είναι στην Ελλάδα την ημέρα αυτήν.

Η Εισαγγελέας, Εύη (Ευσταθία) Καπαγιάννη, στην δική της αγόρευση πριν από περίπου 15 μέρες, ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι και οι 5 κατηγορούμενοι για όλες τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

Μόνο για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη, επιχειρηματία, γιο του πρώην Υπουργού της Κύπρου, η κ. Καπαγιάννη έκρινε ότι η δική του εμπλοκή περιορίζεται στην παραλαβή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών, και για αυτά μόνο πρέπει να κηρυχθεί ένοχος. Ζήτησε όμως την απαλλαγή του για κατηγορίες σχετικά με πράξεις μετακίνησης ποσών σε άλλες εταιρείες.

Αντίθετα, για τον Ντίνο Μιχαηλίδη, η Εισαγγελέας ότι «υπάρχει επανειλημμένη πράξη, μεθοδευμένη δράση και ολοκληρωμένο σχέδιο», για τον Μιχάλη θεωρεί ότι «έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο».

Ο συνήγορος του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που δικάστηκε ερήμην και αντιμετωπίζει την κατηγορία της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματική δραστηριότητα αλλά και εκείνην της ενεργητικής δωροδοκίας, επικέντρωσε πάλι το μεγαλύτερο μέρος και της σημερινής αγόρευσής του στη μαρτυρική κατάθεση του Νίκου Ζήγρα. πρώτου εξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, δεξί του χέρι σε όλες τις παράνομες δουλειές που έκαναν μαζί, για τις οποίες άλλωστε και καταδικάστηκε στην δίκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα με ποινή φυλάκισης 6 ετών, αφού το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Πριν από την έναρξη της κατάθεσης Ζήγρα, η υπεράσπιση όλων των κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του κ. Αλ Ζαγιάντ, έκανε ένσταση στο δικαστήριο να μην επιτραπεί η κατάθεσή του επικαλούμενη άρθρο του Ποινικού Κώδικα που ορίζει ότι καταδικασθείς σε προηγούμενη υπόθεση για το ίδιο αδίκημα για το οποίο δικάζονται άλλοι κατηγορούμενοι σε διαφορετική δίκη, δεν μπορεί να καταθέσει εναντίον τους.

Το δικαστήριο είχε απορρίψει το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, με εκείνους των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη να δηλώνουν ευθέως και στις μετέπειτα αγορεύσεις τους, ότι «το άτομο είναι αναξιόπιστο», ότι «ψεύδεται συστηματικά και εξ επαγγέλματος», και ότι ο μόνος λόγος που εμπλέκει τώρα τους πελάτες τους είναι για να εξαγοράσει την επιείκεια για την ποινή του.

Όμως, ο δικηγόρος του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, επισημαίνει τώρα ότι «τα στοιχεία που εισφέρει ο Νίκος Ζήγρας είναι χρήσιμα από πολλές απόψεις», και ότι μπορεί το δικαστήριο, «από αυτά, να κρίνει αν λέει την αλήθεια και εάν είναι αναξιόπιστος ή όχι”.

Η τοποθέτηση αυτή, στο ίδιο πνεύμα και με την χθεσινή αγόρευση του κ. Σοφού, δείχνει και την υπερασπιστική του γραμμή που κινείται στην ίδια γραμμή με το περιεχόμενο της έγγραφης δήλωσης που έκανε στο δικαστήριο τον Νοέμβριο ο Αλ Ζαγιάντ, με την οποία, κατά το κοινώς λεγόμενο, «άδειασε» τον Ντίνο Μιχαηλίδη λέγοντας ότι «του υποδείκνυε τα ονόματα συγκεκριμένων εταιρειών για να εκδίδει επιταγές».

Παραδέχτηκε ότι εξέδωσε τις επιταγές από τον προσωπικό του λογαριασμό στην Ελβετία, αλλά τόνισε ότι τελεί εν αγνοία του πραγματικού αποδέκτη αυτών.

Ο συνήγορος του Σύρου επιχειρηματία υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι ο πελάτης του «έδινε τα χρήματα αυτά στον Ντίνο Μιχαηλίδη για να ενισχύσει τις πολιτικές του δραστηριότητες και φιλοδοξίες, ιδίως το 1999 που ίδρυσε δικό του κόμμα», και ότι δεν είχε ιδέα ότι μπορεί να κατέληγαν στον Τσοχατζόπουλο.

Η υπεράσπιση του Αλ Ζαγιάντ απορρίπτει το κατηγορητήριο ότι ο πελάτης του χρησιμοποίησε τον Ντίνο Μιχαηλίδη ως ενδιάμεσο, και με βασικό συνεργό του τον Νίκο Ζήγρα, προκειμένου να φτάσουν στον Τσοχατζόπουλο τα χρήματα από τις μίζες για την αγορά, από την Ελλάδα επί υπουργίας του, του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος TOR M1.

«Εάν ο Φουάντ Αλ Ζαγιάντ ήταν, όπως κατηγορείται, ο άνθρωπος που δωροδόκησε μέσω του Μιχαηλίδη τον Ακη Τσοχατζόπουλο, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να το κάνει από το να κάνει αυτό, παρά με την έκδοση επιταγών και μάλιστα από τον προσωπικό του λογαριασμό; Τον έχετε για τόσο επιπόλαιο και αφελή; Έναν άνθρωπο που όλοι αναγνωρίζουν τις επιχειρηματικές του ικανότητες;», είπε αγορεύοντας ο Θέμης Σοφός.

Υπενθύμισε μία αναφορά του Ζήγρα, από την κατάθεσή του, στην οποία ισχυρίστηκε ότι ο Μιχαηλίδης τον πίεζε να πείσει τον Τζοχατζόπουλο να υπογράψει την οψιόν της σύμβασης για τα εξοπλιστικά, προκειμένου να πάρει, όπως είπε, περισσότερα χρήματα.

Η πλευρά Μιχαηλίδη έχει διαψεύσει κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό, για τον οποίο, όπως λέει, δεν υπάρχει, πέρα από τον ισχυρισμό Ζήγρα, «ούτε ψήγμα απόδειξης».

Ο κ. Σοφός όμως θεωρεί ότι «δεν μπορεί να είναι από απλή εμπάθεια αυτή η διατύπωση του Νίκου Ζήγρα», ότι θα έφτανε και μόνο να έλεγε ο Ζήγρας πως «ο Μιχαηλίδης μου έδινε τις επιταγές από τον Αλ Ζαγιάντ», και ότι ως εκ τούτου «δεν χρειαζόταν να ρίξει αυτήν τη βόμβα μεγατόνων για την οψιόν», δηλαδή για την επέκταση της σύμβασης.

«Αυτό δεν αληθεύει διότι αποδεικνύεται ότι την οψιόν, αν τον πίεζε όπως λέει και αν του έδινε λεφτά, ο Τσοχατζόπουλος θα την υπέγραφε. Όμως δεν την υπέγραψε. Την υπέγραψε πολύ αργότερα ο υπουργός Οικονομικών Παπαντωνίου», απαντά με δήλωσή της στο ΚΥΠΕ η υπεράσπιση Μιχαηλίδη.

«Πόσο μεγάλος πρέπει να υπήρξε ο ρόλος του Ντίνου Μιχαηλίδη σε αυτήν τη σύμβαση», παρατήρησε στη συνέχεια ο κ. Σοφός, απευθυνόμενος προς την έδρα. Θεωρεί ότι ο Κύπριος πρώην υπουργός «γνώριζε πολύ καλά τη στενή σχέση Ζήγρα-Τσοχατζόπουλου. Και επανέρχεται στο σημείο της κατάθεσης του πρώτου, όπου συναντάται, λέει, με τον Ντίνο Μιχαηλίδη στο Χίλτον στην Αθήνα για να του παραδώσει βαλίτσα με μετρητά που, πάντα κατά τον Ζήγρα, προορίζονταν για τον Τσοχατζόπουλο.

Αυτό, επισημαίνει ο Θέμης Σοφός, «είναι το κομβικό σημείο όπου ο Ντίνος Μιχαηλίδης ρίχνει στο σκηνικό τον Φουάντ Αλ Ζαγιάντ λέγοντας του no more cash (δηλαδή, όχι άλλα μετρητά), και βγάζε μου πλέον επιταγές».

«Ο Μιχαηλίδης εκμεταλλεύτηκε με τον πιο ανήθικο και αισχρό τρόπο τη σχέση που είχε με τον Φουάντ Αλ Ζαγιάντ. Του υπεδείκνυε τις επωνυμίες των εταιρειών που ήθελε για να του εκδίδει επιταγές, και ο κ. Φαγιάντ του τις έδινε», κατέληξε ο κ. Σοφός, προκαλώντας μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας την αντίδραση του πρώην Υπουργού της Κύπρου ο οποίος, με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ δηλώνει ότι ανταποδίδει στον συνήγορο του κ. Αλ Ζαγιάντ «τις άκομψες εκφράσεις που χρησιμοποίησε».

Αυτή η δίκη αποκάλυψε δύο βασικά πράγματα, είπε ο Θέμης Σοφός.

Όσον αφορά τον Ντίνο Μιχαηλίδη, ότι «υπάρχουν αλήθειες που δεν ειπώθηκαν».

Και όσον αφορά «το σύστημα των εκατομμυρίων» που διακινήθηκαν για τα εξοπλιστικά, ότι «είναι τόσο δυνατό που ενδεχομένως ακόμα και στην φυλακή να μπορεί να σε προστατέψει».

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, ο κ. Σοφός είπε ότι ο πελάτης του δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον Τσοχτζόπουλο, και ότι δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι όταν παρέδιδε τις επίμαχες επιταγές στον Ντίνο Μιχαηλίδη, «αυτός θα τις έδινε στον Ακη».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, και επίσης ένεκεν του γεγονότος ότι «δεν μπορεί ο κατηγορούμενος να τελεί παράλληλα το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», το δικαστήριο πρέπει να τον απαλλάξει.

Επίσης, επικαλέστηκε ο κ. Σοφός και το επιχείρημα των συνηγόρων του Μιχάλη Μιχαηλίδη (το όνομα του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην αγόρευση του συνηγόρου του κ. Αλ Ζαγιάντ), ότι κι αν ακόμα δεχτεί κάποιος ότι τελέστηκε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αυτό τελέστηκε στην αλλοδαπή, Ελβετία, από αλλοδαπό, και επίσης ότι, βάση του ελβετικού δικαίου, το αδίκημα αυτό, και εάν έχει τελεστεί, θεωρείται παραγραμμένο. Επομένως, και για αυτόν το λόγο, ο κ. Σοφός ζήτησε την αθώωση του πελάτη του.

Η υπεράσπιση Ντίνου Μιχαηλίδη ήθελε να δευτερολογήσει για να απαντήσει σε ισχυρισμούς του δικηγόρου του Αλ Ζαγιάντ, αλλά το δικαστήριο δεν το επέτρεψε από τη στιγμή που δεν ήθελε να δευτερολογήσει η Εισαγγελέας.

Έτσι, λοιπόν, κήρυξε ολοκληρωμένη την ακροαματική διαδικασία αυτής της δίκης, και στις 9 το πρωί της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για τους 5 κατηγορούμενους.