«Συζήτηση μετά τη λύση για αγωγό Φ.Α από Ισραήλ στην Τουρκία μέσω Κύπρου» λέει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε παράδεισο για τους Τ/κ και Ε/κ εάν υπάρξει μια σωστή λύση στο Κυπριακό, είναι το μήνυμα που στέλλει στην Άγκυρα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Ντέιλι Σαμπάχ”, που δημοσιεύθηκε χθες. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι μετά τη λύση μπορεί να διεξαχθεί ένας στενός διάλογο με την Τουρκία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και επιπρόσθετα θα μπορούσε να διεξαχθεί διάλογος για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να ξεκινά από Ισραήλ και να καταλήγει στην Τουρκία μέσω Κύπρου.ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÕ - ÁÍÔÑÏÓ ÊÕÐÑÉÁÍÏÕ

Στη συνέντευξή του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δηλώνει ότι έχουν απογοητευτεί από την αναστολή των διαπραγματεύσεων και ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. “Έχουν περάσει δύο χρόνια σχεδόν από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Νίκος Αναστασιάδης και ακόμη οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις ενόσω η Τουρκία διεξάγει σεισμικές έρευνες εντός των κυριαρχικών συνόρων της με την έκδοση NAVTEX. Ανησυχούμε πολύ γι αυτή την κατάσταση. Αυτή η εικόνα δίνει αρνητική εικόνα στη διεθνή κοινότητα, δίνει την εντύπωση ότι οι Τ/κ και Ε/κ δεν μπορούν να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα. Με λίγα λόγια αυτό το πρόβλημα που έχει μετατραπεί σε γάγγραινα πρέπει να λυθεί”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Δήλωσε ότι ως ΑΚΕΛ η θέση του για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. “Ζητούμε η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της και να συνεισφέρει στη λύση. Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις με συνέπεια και σοβαρότητα. Βλέπουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν συμπεριφέρεται με βάση τα συμφωνημένα ζητήματα. Κατά τη δική μας άποψη είναι δυνατή μια πιο συνεπής συμπεριφορά”.

Σε ερώτηση για τους υδρογονάνθρακες, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι παιδιά της ίδιας γης. “Πιστεύουμε ότι οι Τ/κ θα πρέπει να έχουν ισοδύναμο μερίδιο φυσικού αερίου. Είμαστε υπέρ της καλής και σωστής εκμετάλλευσης αυτών των πηγών. Πρέπει πρώτα τα εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού. Εάν λυθεί το Κυπριακό, θα επιλυθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων. Ως ΑΚΕΛ έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στον κ. Αναστασιάδη για τους Τ/κ και την Τουρκία. Προτείναμε ισοδύναμη διαχείριση με τους Τ/κ σε ζητήματα σε θέματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων εφόσον έχει επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί σύντομα, το μερίδιο των Τ/κ από το φυσικό αέριο να επενδυθεί σε ένα ειδικό ταμείο και το ποσό αυτό να καταβληθεί στην τ/κ πολιτεία. Επίσης, η Τουρκία πρέπει να προσφέρει βοήθεια στους Τ/κ και Ε/κ για μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μετά τη λύση “είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε ένα στενό διάλογο με την Τουρκία. Χάρη σε αυτό τον διάλογο θα μπορέσουμε να ορίσουμε την ΑΟΖ της Κύπρου και της Τουρκίας. Μπορώ να πω ότι μετά τη λύση μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος για την παροχή φυσικού αερίου στην Τουρκία. Μετά τη λύση θα ήταν επίσης δυνατόν να δημιουργηθεί ένας αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος να ξεκινά από το Ισραήλ και να καταλήγει στην Τουρκία. Δεν είμαστε εναντίον της μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Τουρκίας. Ωστόσο είναι απαραίτητο να υπάρξει λύση του Κυπριακού για να γίνει αυτό. Θέλουμε η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητική της στάσης αποσύροντας το Μπαρμπαρός”.

Ερωτηθείς εάν έχει κάποιο μήνυμα να στείλει στην Άγκυρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι
η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε παράδεισο για τους Τ/κ και Ε/κ εάν υπάρξει μια σωστή λύση στο Κυπριακό. “Χάρη στη λύση η Τουρκία θα μπορεί να ξεπεράσει ένα σημαντικό πρόβλημα με τις γειτονικές της χώρες και θα μπορεί επίσης να κάνει ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης η Τουρκία θα απαλλαγεί από κάποια έξοδα όπως είναι η στήριξη που προσφέρει στους Τ/κ, καθώς δεν θα είναι απαραίτητη πια. Και ασφαλώς θα ανέβει η εικόνα της Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας”.

Για την οικονομία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δυστυχώς δεν είναι ικανοποιημένοι. “Ωστόσο όταν ήρθε στην εξουσία περιμέναμε αυτό το αποτέλεσμα. Η παρούσα οικονομική πολιτική είναι φτωχή Ακόμη και οι κυβερνητικές αρχές το παραδέχονται αυτό σε κάποιες από τις ανακοινώσεις τους. Οι πολιτικές λιτότητας, περικοπών και οι ιδιωτικοποιήσεις πάντοτε πλήττουν την εργατική δύναμη στις χώρες στις οποίες εφαρμόζονται. Δυστυχώς αποδέχεται πλήρως και εφαρμόζει τα σκληρά μέτρα που παρουσιάζει η τρόικα. Έχουμε ακόμη παρατηρήσει ότι σε μερικές περιπτώσεις ακόμη η κυβέρνηση παρουσιάζει μέτρα στην τρόικα”.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του έχει μετανιώσει για την ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία αυτή η εμπειρία δεν είναι θετική. “Συγκεκριμένα, δεν υιοθετούμε τις κοινωνικοοικονομικές πολιτικές κάποιων ηγετικών χωρών της ΕΕ και μάλιστα είμαστε εναντίον. Δεν συμφωνούμε με την εξωτερική πολιτική των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ, οι οποίες καθορίζονται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η απόφαση που έχουμε λάβει και εφαρμόζουμε μέχρι στιγμής είναι οι προσπάθειες για αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ μέσω αγώνα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι η άποψη πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έφερε αρνητικά αποτελέσματα αναπτύσσεται όχι μόνο εντός της βάσης του ΑΚΕΛ αλλά και σε άλλα τμήματα της κοινωνίας”, είπε ο Άντρος Κυπριανού.