ΕΔΕΚ :1η Μαρτίου η εκλογή νέου προέδρου

Την 1η Μαρτίου η ΕΔΕΚ προχωρεί στην εκλογή νέου Προέδρου η θητεία του οποίου θα διαρκέσει μέχρι το προγραμματισμένο εκλογικό συνέδριο του κινήματος το 2016.ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΣ ΕΔΕΚ

Αυτό αποφάσισε σήμερα στην πολύωρη έκτακτη συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο στη Λευκωσία, η Κεντρική Επιτροπή του κινήματος.

Όπως αναφέρθηκε πριν τη λήξη της συνεδρίας, την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, δώδεκα μέρες πριν τις εκλογές, θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες, ενώ την 1η Μαρτίου θα στηθούν κάλπες σε όλες τις Επαρχίες και στο εξωτερικό.

Η συνεδρία της Κεντρική Επιτροπής άρχισε στις 11 το πρωί με κύριο θέμα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την παραίτηση του Προέδρου του κινήματος Γιαννάκη Ομήρου. Ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής τέθηκαν τέσσερις προτάσεις για τη διαδικασία.

Η πρώτη πρόταση υποβλήθηκε από τον Α` Αντιπρόεδρο του κινήματος Γιώργο Βαρνάβα και αφορούσε την προκήρυξη εκλογικού συνεδρίου εφ` όλης της ύλης για όλη την ηγεσία, συμπεριλαμβανομένης και της Κεντρικής Επιτροπής, που να υλοποιηθεί σε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση να γίνει εκλογή του νέου Προέδρου σε 40 ημέρες και στη δεύτερη να γίνει σε τρεις μήνες εκλογή της υπόλοιπης ηγεσίας διαρκείας ενάμισι χρόνου μέχρι του τακτικό εκλογικό συνέδριο του κινήματος.

Η δεύτερη πρόταση έγινε από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος Χρυσό Τουλούπη, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του καταστατικού, σύμφωνα με το οποίο όταν ο Πρόεδρος του κινήματος παραιτηθεί ή λόγω αντικειμενικής αδυναμίας δεν είναι σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά του, τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία αντικατάστασής του, η οποία προβλέπει σύγκληση από την Κεντρική Επιτροπή μέσα σε 40 ημέρες έκτακτου συνεδρίου για εκλογή νέου Προέδρου και στο διάστημα αυτό προεδρεύει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Η τρίτη πρόταση υποβλήθηκε από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος ζήτησε να πάνε σε συνέδριο και να εκλεγεί όλη η ηγεσία σε τρεις μήνες.

Η τέταρτη πρόταση έγινε από το μέλος τους Πολιτικού Γραφείου Χρύση Πρέντζα, ο οποίος ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου και όπως μπει το κίνημα άμεσα σε προεκλογική διάταξη και η Κεντρική Επιτροπή να μετατραπεί σε κεντρικό εκλογικό επιτελείο, να δημιουργηθεί κεντρική γραμματεία και να γίνει συνέδριο όπως κανονικά θα γινόταν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Μετά και τη γνωμάτευση των νομικών συμβούλων του Πολιτικού Γραφείου που ετοιμάστηκε σύμφωνα με την απόφαση του ΠΓ, την περασμένη Δευτέρα, η Κεντρική Επιτροπή τοποθετήθηκε επί των προτάσεων.

Στο τέλος των τοποθετήσεων, οι προτάσεις των κ.κ. Βαρναβα και Πρέντζα αποσύρθηκαν και ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής τέθηκαν οι προτάσεις των κ.κ. Τουλούπη και Σοφοκλέους.

Με 84 ψήφους υπέρ και πέντε αποχές η Κεντρική Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κ. Τουλούπη. Η πρόταση του κ. Σοφοκλέους, ο οποίος είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρία, για απευθείας γενικές εκλογές, πήρε μία ψήφο.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος σε ομιλία του είπε ότι «όταν υπάρχει μια πληγή στο κόμμα αν δεν την κλείσουμε το συντομότερο δυνατό αυτή η πληγή μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα. Άρα, αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι η όποια πληγή έχει δημιουργηθεί αυτή την στιγμή να την επουλώσουμε στο συντομότερο δυνατό βαθμό με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλοι πρέπει να συνδράμομε σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο Γιαννάκης Ομήρου έχει καταγράψει τη δική του ιστορία την οποία πρέπει να σεβαστούν.

«Την ίδια στιγμή να του απευθύνουμε την έκκληση ότι στο δρόμο που θα ακολουθήσουμε τον θέλουμε κοντά μας, δίπλα μας, συμπαραστάτη», κατέληξε.

Το διαδικαστικό μέρος της έκτακτης συνεδρίας ξεκίνησε με ομιλίες από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, τον Επίτιμο Πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη και τον τον Α` Αντιπρόεδρο Γιώργο Βαρνάβα.

Ο κ. Σιζόπουλος έκανε έκκληση προς τους ΕΔΕΚίτες να παραμερίσουν τις προσωπικές πικρίες και να επαναδραστηριοποιηθούν στο κόμμα. Οφείλουμε με τη συμπεριφορά μας να χαλάσουμε το πάρτι που ετοιμάζουν εις βάρος μας αυτοί που ελπίζουν ότι δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα κατά τρόπο αξιόπιστο και προσδοκούν είτε να λεηλατήσουν την εκλογική μας δύναμη, είτε να σιγήσει η φωνή της ΕΔΕΚ, ανέφερε.

Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε πως σήμερα η ΕΔΕΚ έχει να διαδραματίσει ακόμα ένα πιο σημαντικό ρόλο και πως η εκλογή νέου Προέδρου δεν πρέπει να είναι θέμα σκληρής αντιπαράθεσης αλλά δημοκρατικών διαδικασιών.

Ο κ. Βαρνάβα είπε πως η υποβολή της παραίτησης του Γιαννάκη Ομήρου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, όπως κάποιοι δηλώνουν. Αν κάποιος παρακολουθούσε τα γεγονότα μέσα στο κίνημα τα τελευταία τρία χρόνια θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι το κίνημα είχε εισέλθει σε μια πορεία εσωστρέφειας, ανέφερε. Είπε επίσης πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το κίνημα δεν είναι περιουσιακό στοιχείο κανενός αξιωματούχου.