Για παλινδρομήσεις και διολισθήσεις κατηγορείται ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προβληματιστεί για την τακτική την οποία έχει ακολουθήσει τα τελευταία δύο χρόνια, που χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις και αντιφάσεις, ενώ δεν υπάρχει συνέπεια και προσήλωση στο στόχο που έχει καθοριστεί σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.ÄÇËÙÓÅÉÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου και αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η τουρκική προκλητικότητα και η ανοχή που επιδεικνύει ο ΟΗΕ, χρειάζεται η πλευρά μας να λειτουργήσει σοβαρά και υπεύθυνα, προσηλωμένη στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν καθημερινά την ετοιμότητα να συνεργαστούμε για την επίτευξη δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

«Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταστεί ανέφικτος ο στόχος της Τουρκίας και θα έχουμε ξανά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Καλά κάνει λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβεί σε μια αυτοκριτική για τους χειρισμούς τους οποίους έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε.

Εκφράζοντας τη θέση ότι η στάση της Τουρκίας ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, η οποία επιμένει σε αδιάλλακτες και διχοτομικές προσεγγίσεις και επιχειρεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει «και εμείς να προβληματιστούμε γιατί υπάρχει αυτή η στάση της διεθνούς κοινότητας έναντί μας».

«Δεν φτάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λέει ότι τον απειλούν και τον εκβιάζουν και μάλιστα σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις να δέχεται τις απειλές και τους εκβιασμούς. Δεν φτάνει να θυμώνει και να αντιδρά έντονα και με τρόπο ο οποίος κατά την άποψή μας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου όταν νιώθει πως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε», συμπλήρωσε.

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του ΑΚΕΛ για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είπε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης αποτελεί την κορύφωση κάποιων γεγονότων που ανησυχούν πάρα πολύ το ΑΚΕΛ.

Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια δεν έχει διεξαχθεί ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της και δυστυχώς όπως η ίδια η έκθεση επιβεβαιώνει, αντί αυτή η επιθετικότητα να καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τον ΟΗΕ, υπάρχει μια μεγάλη ανοχή έναντι της Τουρκίας.

«Ταυτόχρονα, μας ανησυχεί το γεγονός ότι πλέον καθίσταται πολύ δύσκολη η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου δίχως λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα γίνονται βήματα τα οποία μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η έκθεση του ΓΓ επαναφέρει ζητήματα όπως η δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων τα οποία για πέντε ολόκληρα χρόνια δεν είχαν καν ακουστεί και κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα πρέπει να ανησυχήσει όλους.

Να αποτραπεί η υιοθέτηση της έκθεσης

«Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από πολύ νωρίς είχε μπει σε μια πορεία διολίσθησης και μετακίνησης από τη θέση που είχε ληφθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο Αρχηγών, ότι ήταν αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα του φυσικού αερίου, πορεία που οδήγησε σε δεύτερη Navtex,» δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας την Κυβέρνηση να εστιάσει πλέον στην αποτροπή της υιοθέτησης της Έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επικαλούμενος έγγραφα που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Σημερινή», τα οποία, όπως είπε, αποτελούν μέρος της ενημέρωσης που ο ίδιος ο Πρόεδρος έκανε στους ξένους πρέσβεις, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε σε διάσκεψη Τύπου πως “φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του από πολύ νωρίς είχε μπει σε μια διαδικασία διολίσθησης και μετακίνησης από την αρχική σωστή θέση που είχε ληφθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο Αρχηγών, ότι ήταν αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα του φυσικού αερίου και ότι δεν μπορούσε με κανένα τρόπο να αποτελέσει άμεσα ή έμμεσα αντικείμενο των δικοινοτικών συνομιλιών. Αυτή η πορεία μας έφερε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία όπως είχαμε προειδοποιήσει δεν ικανοποίησε την Τουρκία, αλλά άνοιξε περισσότερο τις ορέξεις της Τουρκίας και εξέδωσε δεύτερη Navtex”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών υπέδειξε πως “αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στο πώς θα αποτρέψει την υιοθέτηση της Έκθεσης του ΓΓ των ΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας”, προειδοποιώντας πως “διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο, στο επικείμενο ψήφισμα του ΣΑ, να υιοθετηθεί αυτή η απαράδεχτη και προκλητική Έκθεση”.

Κάτι τέτοιο, είπε, “θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, υιοθετείται ουσιαστικά η τουρκική θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα», μετατρέπεται το φυσικό αέριο σε δικοινοτικό ζήτημα και κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ που καλούσαν τα κράτη –μέλη του Οργανισμού να αποφεύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία και επαφή με το ψευδοκράτος, η Έκθεση του ΓΓ έμμεσα παρακινεί την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να αναπτύξει σχέσεις με το ψευδοκράτος και την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να βγει τάχατες από την απομόνωση”.

Ο κ. Λιλλήκας μίλησε για “τεράστιες ευθύνες του Προέδρου και της κυβέρνησης”, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα πείσει τις παραδοσιακές φίλες χώρες της Κύπρου να ασκήσουν βέτο στο ΣΑ, εάν η Βρετανία, που ετοιμάζει το προσχέδιο του ψηφίσματος, επιχειρήσει την υιοθέτηση μέσω ψηφίσματος αυτής της Έκθεσης. “Εάν οι παραδοσιακές μας φίλες χώρες δεν ασκήσουν το βέτο, φοβάμαι ότι θα έχουμε τραγικές εξελίξεις” προειδοποίησε.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Συμμαχία Πολιτών έχει προγραμματίσει μια σειρά από συναντήσεις με τους πρέσβεις των χωρών του ΣΑ σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αποτροπή της υιοθέτησης της Έκθεσης από το ΣΑ.

Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο “να ξεχάσει τι θέλουν οι Αμερικανοί και να θέσει τα συμφέροντα της Κύπρου πάνω από τους όποιους δογματισμούς”, σημειώνοντας πως “πρέπει να συνεργαστούμε με όποιες χώρες μπορούν και θέλουν έμπρακτα να στηρίξουν την εθνική μας υπόθεση. Ούτε στη Δύση ανήκουμε ούτε στην Ανατολή. Ανήκουμε στην Κύπρο” είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι έχει λάβει “αποκαρδιωτικά” μηνύματα από τη Ρωσία, τα οποία αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα. Όπως είπε, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, από τις συμφωνίες που η κυπριακή Κυβέρνηση προτείνει στη Ρωσία για υπογραφή, έχει αφαιρεθεί συμφωνία παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία.

“Είμαι σίγουρος ότι ο Πρόεδρος το αφαίρεσε κάτω από την πίεση των Αμερικανών στους οποίους όμως προσφέρουμε στρατιωτικές διευκολύνσεις, όπως και στη Γαλλία και στη Γερμανία”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.