Επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ σε ευρωπαίους αξιωματούχους για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε χθες γραπτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÐÑÏÛÐÏËÏÃÉÓÌÏÕ - ÁÍÔÑÏÓ ÊÕÐÑÉÁÍÏÕΚοινοβουλίου, την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Προεδρεύοντα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και τους ηγέτες όλων των πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω για να μοιραστώ μαζί σας την έντονη μου ανησυχία για την κλιμακούμενη ένταση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων υπονομεύει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο στο στόχο της λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για επίτευξη λύσης του πολιτικού μας προβλήματος είναι οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πιστεύουμε, συνεπώς, ότι είναι απολύτως αναγκαίο να εξευρεθούν τρόποι επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία έχει ανασταλεί εδώ και τρεις μήνες.
Την αποκλειστική ευθύνη για την αναστολή της διαπραγματευτικής διαδικασίας φέρει η Τουρκία με τις χωρίς προηγούμενο προκλητικές της ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Ενώ όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη της ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και μάλιστα είχε συμφωνηθεί και η διαδικασία που θα ακολουθείτο, η Τουρκία εξέδωσε την πρώτη NAVTEX. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η εν λόγω NAVTEX δεν αφορούσε καν τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της ΑΟΖ, που δεν είναι οριοθετημένες, αλλά δέσμευε τις νότιες και οριοθετημένες με γειτονικά κράτη περιοχές, απέναντι ακόμη και από την ελεύθερη ακτογραμμή της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπροστά από την γεώτρηση των εταιρειών ΕΝΙ- KOGAS.

Η προκλητική τουρκική ενέργεια συνιστά, κατά γενική παραδοχή, κατάφωρη παραβίαση τόσο του συμβατικού όσο και του εθιμικού δικαίου της θάλασσας. Αυτό αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, και σε σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά τα δεδομένα δεν ήταν δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που εκ των πραγμάτων αναστάληκε. Το ζητούμενο πλέον ήταν να εξευρεθούν τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιούργησε η Τουρκία έτσι που να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η Τουρκία, όμως, με τον τερματισμό της NAVTEX αντί να δώσει χρόνο και περιθώριο στη διαπραγματευτική διαδικασία, εξέδωσε νέα NAVTEX. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πριν την έκδοση της νέας NAVTEX, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. των

Η.Ε. κ. Άσπεν Άιντε και παραβιάζοντας ακόμη και κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε πως «όλες οι εκκρεμότητες που δεν έχουν συμφωνηθεί θα μπορούσαν να συζητηθούν κατά το τελευταία στάδιο των διαπραγματεύσεων, όταν κατατεθούν οι Χάρτες των εδαφικών αναπροσαρμογών και εφόσον ο διάλογος θα ευρίσκεται στην τελική πορεία λύσης».

Θέλω να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν συγκλίσεις καταγραμμένες στο έγγραφο των Η.Ε. «συγκλίσεις 2008 – 2012», οι οποίες σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού επιλύουν συνολικά το ζήτημα του φυσικού αερίου. Η σύγκλιση ότι οι θαλάσσιες ζώνες, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ, καθώς και οι φυσικοί πόροι (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο) θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, σημαίνουν ότι με τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας θα υπάρχει συνδιαχείριση αυτών των ζητημάτων. Η δε σύγκλιση για την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων ανάμεσα στις συνιστώσες πολιτείες σημαίνει ότι με τη λύση θα είναι συμφωνημένο πώς θα κατανέμονται και τα έσοδα από το φυσικό αέριο. Στην προαναφερθείσα δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη επαναβεβαιώνονται οι εν λόγω συγκλίσεις.

Συνεπώς, με τη λύση του Κυπριακού επιλύεται ταυτόχρονα και το ζήτημα του φυσικού αερίου. Αυτό συνιστά επιπρόσθετο ισχυρό κίνητρο για λύση, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Όμως, διαρκούσης της προκλητικής τουρκικής NAVTEX δεν είναι δυνατή η επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Είναι για τους πιο πάνω λόγους που απευθύνομαι σε εσάς, με έκκληση να ασκήσετε την επιρροή σας προς την Τουρκία, έτσι που να τερματιστεί η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων, η άρση της παράνομης NAVTEX και, συνεπακόλουθα, η αποκλιμάκωση της έντασης θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο την ταχύτερο δυνατή λύση του Κυπριακού. Με τη σειρά της, η λύση του Κυπριακού θα επιλύσει οριστικά τα σοβαρά σημερινά προβλήματα αναφορικά με το φυσικό αέριο.»