Πολιτική αντιπαράθεση για την πρόταση δανεισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει γύρω από την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διατυπώσει αίτημα δανεισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821.imagew-2.aspx

Την πρόταση εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Observer”, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται να προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού υπομνήματος, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για υπαναχώρηση από τις πάγιες ελληνικές θέσεις, σημείωσε ότι η πρόταση για δανεισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα δεν συνιστά εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αποδοχή βρετανικής κυριότητας στα εν λόγω γλυπτά.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο είναι αντικείμενο κλοπής και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε την κυριότητα, ούτε τη νομή ούτε την κατοχή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

«Από τη στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως δικαίωμα [εκ μέρους του Βρετανικού Μουσείου]», σημείωσε η κ. Μενδώνη, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης προϋποθέτει ως δεδομένο αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο των ελληνικών θέσεων.

«Είναι σαφές και κατηγορηματικό στη συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι ποτέ και πουθενά δεν τίθεται θέμα [βρετανικής] κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή», σημείωσε η κ. Μενδώνη αναφορικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Επιπλέον, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας διατύπωσε την εκτίμηση ότι εάν η πρόταση έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα γίνει αποδεκτή, αυτό θα σημαίνει ότι η μέχρι πρότινος άκαμπτη στάση των Βρετανών αρχίζει να κάμπτεται.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στο Facebook και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας έντονη κριτική στη συγκεκριμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «αστοχία της κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ` αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της, σημείωσε ότι «τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα». «Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα. Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο της πρότασής του περί δανεισμού», κατέληξε η κ. Γεννηματά.