Aλλα αντ’ άλλων Αναστασιάδης Άιντα

ÄÇËÙÓÅÉÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓΔεν είπα όλα στο τραπέζι στο τέλος, αλλά τα εναπομείναντα θέματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Αιντα μετά τη σημερινή τους συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να συζητηθούν τα εναπομείναντα θέματα είναι λίγο πριν από την κατάληξη σε μια συνολική λύση και εφόσον και ενόσω θα κατατίθενται χάρτες που θα αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές.ÍÅÏÓ ÅÉÄÉÊÏÓ ÓÕÌÂÏÕËÏÓ ÇÍÙÌÅÍÙÍ ÅÈÍÙÍ

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Αιντα  είπε ενωρίτερα πως πριν το θέμα του φυσικού αερίου δεν υπήρχε στο τραπέζι ενώ με την πρόταση του Προέδρου όλα είναι στο τραπέζι στο τέλος της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «πρώτον δεν έχω πει όλα στα τραπέζι στο τέλος. Έχω πει οποιαδήποτε θέματα δεν έχουν συμφωνηθεί, τα εναπομείναντα προς συμφωνία προ της τελικής λύσεως, θα πρέπει να διευθετηθούν και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να συζητηθούν δεν είναι άλλο παρά ελάχιστα προ της κατάληξης σε μια συνολική λύση και εφόσον και ενόσω θα κατατίθενται οι Χάρτες που αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές».

Πρόσθεσε ότι χωρίς να συνδέει το θέμα με το εδαφικό, αλλά αντιπαραβάλλοντας τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων στο συγκεκριμένο θέμα έχει προβάλει τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς και ευαισθησίες όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου.

«Δεν είναι το θέμα αν είναι στο τραπέζι ή όχι, ήδη έχει συμφωνηθεί ότι στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης υπάγεται η διαχείριση των φυσικών πόρων. Έχει συζητηθεί και έχει συμφωνηθεί. Έχει συμφωνηθεί επίσης το θέμα της κατανομής του συνόλου των πόρων του ομόσπονδου κράτους μεταξύ των οποίων και οι φυσικοί πόροι. Εξ ου και δεν ήγειραν ποτέ θέμα οι Τουρκοκύπριοι κατά το κοινό ανακοινωθέν ή κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των προτάσεων», είπε.

Αναφέροντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρεται το θέμα, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης (του θέματος) προ της συμπλήρωσης του συνόλου της συμφωνίας και ελάχιστα προ της λύσεως, και πάντα με εφαρμογή του οτιδήποτε θα συμφωνηθεί μετά τη λύση.

«Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας, έχουμε κάνει βήματα ακριβώς για να δείξουμε την καλή μας διάθεση. Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν να σταλεί προς δημοψήφισμα μια λύση η οποία δεν θα είναι ολοκληρωμένη σε όλες τις πτυχές των θεμάτων που αφορούν το νέο καθεστώς πραγμάτων», σημείωσε.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι το 1960 δεν συμφωνήθηκαν κάποια θέματα που αφορούσαν τη φορολογία με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κράτος.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα οποία έχει εισηγηθεί είναι και αυτονόητα, όπως, παραδείγματος χάρη, το φυσικό αέριο που δεν ανήκει παρά μόνο στο κράτος και τη διαχείριση του δεν την έχει παρά η εκάστοτε νόμιμη Κυβέρνηση ανάλογα με το ισχύον Σύνταγμα. Σήμερα, είπε το Σύνταγμα είναι εκείνο του 1960 και εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία θα είναι το Σύνταγμα της ομόσπονδης Δημοκρατίας.

«Αυτές είναι σαφέστατες θέσεις χωρίς να επιτρέπουν καμιά παρερμηνεία», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τι είπε ο Αιντα

 Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ν.Ανατασιάδη  πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μια θετική συμβολή, η οποία ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό να βγάλει τη διαδικασία των συνομιλιών από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, δήλωσε ο

Εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η διαδικασία στο Κυπριακό δεν προχωρεί και όσο δεν προχωρεί, πάει σε μια de facto λανθασμένη κατεύθυνση, όπως είπε.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ αναγνώρισε ότι έγινε ένα βήμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, γεγονός που αποτελεί κάτι στο οποίο «μπορούμε να κτίσουμε», ενώ είπε ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναγνωριστεί και από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια πρόταση να συζητηθούν όλα τα θέματα στο τέλος της διαδικασίας, αναφέροντας ότι μέχρι τώρα το θέμα των υδρογονανθράκων δεν περιλαμβανόταν στη συζήτηση.

Αυτά τα δεδομένα, ανέφερε ο κ. Έιντε, θα τα μεταφερθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 26 Ιανουαρίου.

Μακρόχρονη κρίση για τους υδρογονάνθρακες

Σε ερώτηση αν έχει κάποιες νέες ιδέες, είπε ότι οι προτάσεις του δεν είχαν πάντοτε επιτυχία εδώ, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να ακούσει τι σκέφτονται οι ηγέτες.

«Βλέπω δύο ηγέτες που ένθερμα υποστηρίζουν την επιστροφή στις συνομιλίες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε τους παράγοντες κατά το σωστό τρόπο, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες» είπε.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα θλιβερό παράδοξο: υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία για το μέλλον παρά για το παρόν.

«Αυτή η διαφωνία για το παρόν μας αποκλείει από το να προχωρήσουμε στο μέλλον, όπου υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία, ιδιαίτερα στο θέμα των υδρογονανθράκων όπου τα θέματα της ομοσπονδιακής αρμοδιότητας και ο διαμοιρασμός των κερδών έχουν τεθεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι πέραν αυτού «βλέπουμε μια μακρόχρονη κρίση για τους υδρογονάνθρακες που δεν εξυπηρετεί κανένα και δεν μας πάει πουθενά».

Κληθείς να σχολιάσει την επανέκδοση Navtex από την Τουρκία, είπε ότι δεν έγινε κατορθωτό να αξιοποιηθεί εποικοδομητικά το μικρό παράθυρο ευκαιρίας που υπήρχε όταν δεν υπήρχε γεώτρηση και Νavtex. Πρόσθεσε ότι την ώρα που εργαζόταν εντατικά με τις δύο πλευρές και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες για να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική και να υπάρξει νέα αισιοδοξία και συμφωνία για την επιστροφή στο τραπέζι, ένας αριθμός παραγόντων το κατέστησαν αδύνατο.

«Αλλά δεν τα παρατάμε, ακόμη πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει χώρος για αυτό, όμως τώρα δεν υπάρχουν προοπτικές για άμεση συνάντηση (των ηγετών)», είπε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να σταματήσει η διαδικασία γεώτρησης για να υπάρχει επιστροφή στις συνομιλίες, είπε ότι «αναγνωρίζω ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε συμφωνία για το κατά πόσο οι υδρογονάνθρακες θα έπρεπε να συζητηθούν ως μέρος των διαπραγματεύσεων. Τώρα ο κ. Αναστασιάδης προέβη σε μια θετική συμβολή λέγοντας ότι προς το τέλος των διαπραγματεύσεων όλα τα θέματα θα είναι στο τραπέζι και αυτό είναι κάτι από το οποίο ελπίζω να μπορέσουμε να κτίσουμε περαιτέρω».

Κληθείς να πει αν βλέπει να προχωρούν τα πράγματα μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, είπε «δεν γνωρίζω. Αυτό προσπαθώ να μάθω».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, έκανε ένα θετικό βήμα και αυτό το θετικό βήμα πρέπει να ακολουθήσει κάποια ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλα θέματα, όπου η διαφωνία είναι μεγαλύτερη από εκείνο για τους υδρογονάνθρακες για τους οποίους και οι δύο ηγέτες λένε ότι ανήκει σε όλους τους Κύπριους και θα διαμοιραστούν στη βάση υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ Ταλάτ – Χριστόφια και Αναστασιάδη – Ερογλου. Αυτά τα θέματα, είπε, δεν θα ήταν τόσο προβληματικά στο τραπέζι αν βρισκόμασταν εκεί. Πρόσθεσε ότι το περιουσιακό και το εδαφικό αποτελούν πιο δύσκολα ζητήματα.

Αναφορικά με την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία θα προβεί στις 26 Ιανουαρίου, είπε ότι θα κάνει μια ειλικρινή και πραγματική παρουσίαση του τι γίνεται εδώ και θα ζητήσει τη συνεργασία όχι μόνο των πλευρών εδώ, αλλά και όλων των άλλων κρατών για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες για μια γρήγορη επανέναρξη στις συνομιλίες.

Αναφέροντας ότι ο σκοπός δεν είναι απλώς οι συνομιλίες αλλά η κατάληξη σε κάποιο σημείο, είπε πως όταν επιστρέψει στην Κύπρο θα πρέπει να υπάρξει μια δομημένη συμφωνία για τις συναντήσεις, για το πώς διεξάγονται και το πόσο συχνά γίνονται οι συναντήσεις εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου, έτσι ώστε ο ίδιος να επιστρέψει εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να αναφερθεί στις προοπτικές λύσης.
(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΜΜ)