Είναι θράσος να εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ το Κ.Κ.Ε.

Κουτσούμπας: Θα σχηματιστεί κυβέρνηση ακόμα και «μεγάλου συνασπισμού»

Την αναγκαιότητα για τον λαό ενός ισχυρού ΚΚΕ και όχι ενός «μπαλαντέρ» υποταγής του λαού, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ψεσινή  του συνέντευξη στο Mega Ελλάδος.newego_LARGE_t_1101_54394447_type12713

Εκτίμησε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας θα σχηματιστεί κυβέρνηση, η οποία το πιθανότερο είναι να είναι κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι υπάρχει βάσει των προγραμμάτων και της στρατηγικής κατεύθυνσης σειράς κομμάτων -πλην ΚΚΕ- η αντικειμενική βάση για τον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και «μεγάλου συνασπισμού», προσθέτοντας ότι «αυτό πολιτικά δεν είναι ώριμο αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η πόλωση».
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει ανοχή σε καμία κυβέρνηση και πολύ περισσότερο δεν θα παρέχει οποιαδήποτε στήριξη.
Στην παρατήρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει τη συνεργασία του με μια σειρά κομμάτων, είπε χαρακτηριστικά «όπως απέκλειε η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα», προσθέτοντας «έτσι παίζεται το δικομματικό-διπολικό παιχνίδι».
Ερωτηθείς για την οξεία αντίδρασή του σε αποστροφή του κ. Τσίπρα, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι είναι καθήκον μας να απαντάμε όταν εγκαλεί (ο Αλ. Τσίπρας) με περισσό θράσος το ΚΚΕ και όταν καλεί (σε στήριξη ή ανοχή) για την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τους μονοπωλιακούς ομίλους.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα «γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται παρά την άρνηση του ΚΚΕ για στήριξη ή ανοχή», σημείωσε ότι η Κουμουνδούρου απευθύνεται σε ένα αριστερό ακροατήριο που θέλει να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το ζήτημα έγκειται στο ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να σκεφθεί και σε ποιόν δίνει την εντολή.
Απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, εξέφρασε την άποψη ότι «η πόλωση μπορεί να προκαλέσει διαρροή (ψηφοφόρων)».
Πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η κυβέρνηση και ο σχηματισμός της, αλλά και η αναγκαιότητα ισχυρής λαϊκής αντιπολίτευσης που θα στηρίξει το εργατικό-λαϊκό κίνημα καταρχήν στην πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και το σταμάτημα επιβολής νέων μέτρων.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει με την πάλη των λαών, «η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει» παρά το ότι κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να γίνει αυτό με μια αλλαγή κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «απευθυνόμαστε στο 30% του λαού που βλέπει την όλη εξέλιξη της ΕΕ από την ΕΟΚ, στο Μάαστριχτ και στο σήμερα και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα».
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αριστερός», επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μιλά στο όνομα της αριστεράς», και έκανε λόγο για συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ «αριστερών που ήταν με τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πλέον τη θέση του ΠΑΣΟΚ «δίνοντας διαπιστευτήρια».