Εφθασε απόψε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

 

Θα συναντηθεί αύριο μυστικά και με τον Αιντα

 

Εφθασε απόψε  στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ειδικό αεροσκάφος, ενώ οι επαφές του θα πραγματοποιηθούν αύριο.ImageHandler.ashx

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Τσαβούσογλου αναμένεται να συναντηθεί μυστικά και με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ην.Εθνών για το Κυπριακο Εσπεν Μπερθ Αιντα, ο οποίος εξακολουθεί να υπονομεύει  τις θέσεις της Ε/κ πλευράς. Δεν αρκείται να τηρεί   ισες αποστάσεις για το ποιός ευθύνεται για τη διακοπή των συνομιλιών, αλλά  υιοθετεί προκλητικά και λειτουργεί ως «κλητήρας» των θέσεων   της Τουρκίας οσον αφορά το μείζον ζήτημα για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αύριο στις 12.00 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Στις 14.30 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια τις άλλες του συναντήσεις και θα αναχωρήσει το βράδυ.

Πάντως η ξαφνική παράνομη κάθοδος του τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα προκαλεί αρκετά ερωτηματικά στους διπλωματικούς κύκλους.

Ο  Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Αιντα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου , ανέφερε  πως το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία και μπορεί να δούμε αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες . Ο κ. Αιντα δήλωσε πως βρίσκεται στην Κύπρο «για να ακούσει τί έχουν να του πουν ο κ. Έρογλου και ο κ. Αναστασιάδης για το παρόν αδιέξοδο». Πρόσθεσε πως ανησυχεί από το γεγονός ότι δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, σημειώνοντας πως θεωρεί ατυχές το γεγονός πως αυτό συμβαίνει λίγο πριν πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είπε πως θα αναφερθεί με ειλικρίνεια στα προβλήματα που υπάρχουν και πως θα συνεχίσει να παροτρύνει όλους να κάνουν ότι μπορούν για να πάνε πίσω στο τραπέζι και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ακόμα πως είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος και υπενθύμισε πως είχε πει πως αν το αδιέξοδο διαρκέσει κάποιες εβδομάδες ή λίγους μήνες, δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τη διαδικασία. «Τώρα θεωρώ ότι έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία και μπορεί να δούμε αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες. Έτσι θεωρώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εργαστεί με όλες τις πλευρές ή με τις δυο πλευρές και να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε. Ερωτηθείς τί θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέφερε πως θεωρεί ότι όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν κάτι για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θεωρώ πως και οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πως έγιναν κάποιες παραχωρήσεις και είναι ατυχές το ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε. Σε άλλη ερώτηση, είπε πως υπάρχει τώρα αποδοχή πως το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν ήταν σε ισχύ πριν το νέο έτος αλλά ισχύει τώρα και θεωρώ πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση», δήλωσε. Είπε πως δεν θεωρεί πως το πρόβλημα που υπάρχει δεν επιλύεται, για να προσθέσει πως όσο εργάζεται πάνω σε αυτό κατανοεί πως είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, λέγοντας ακόμα πως απαιτείται θέληση. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. ‘Αιντα είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει πως το θέμα των υδρογονανθράκων θα συζητηθεί αργότερα στις διαπραγματεύσεις και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριζε πάντα πως οι χάρτες πρέπει να συζητηθούν αργότερα.

Στις ΗΠΑ ο Ολγκιούν  για στήριξη 

Επικρίσεις προς τους Ελληνοκυπρίους πως «με τη διαρκή τους επιδίωξη για ηγεμονία στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θέτουν σε κίνδυνο την ευαίσθητη ειρηνευτική διαδικασία, απομονώνοντας την πλευρά του από τις συμφωνίες χορήγησης αδειών», εξαπέλυσε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκιούν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνέντευξη δόθηκε πριν τη συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

Η αμερικανική εφημερίδα γράφει πως αν κι ο κ. Ολγκιούν «δεν το λέει τόσο ανοιχτά, η επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, την προηγούμενη εβδομάδα, οφείλονταν στην επιθυμία να ενθαρρύνει την κυβέρνηση Ομπάμα για την ανάληψη ενός πιο ενεργητικού ρόλου, καλώντας ίσως την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να υιοθετήσει μια πιο πολυμερή προσέγγιση στις έρευνες κοιτασμάτων».

«Υπάρχει ανάγκη διευκόλυνσης της συνεργασίας στην περιοχή, βασιζόμενη στις ελληνικές αρχές πολιτικής ισότητας και συνιδιοκτησίας των φυσικών πόρων» δήλωσε ο κ. Ολγκιούν, προσθέτοντας ότι «η μονομέρεια αποτελεί τον εχθρό και πρέπει να την αποτρέψουμε».

«Οι ΗΠΑ είναι χώρα φίλη προς τους Τ/κ και τους Ε/κ, όπως και φίλη της Τουρκίας και της Ελλάδας και στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ. Όλοι αυτοί είναι κρίσιμοι παίκτες στην περιοχή και χρειαζόμαστε την συνεργασία μεταξύ όλων αυτών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο», σημείωσε.
Εάν το μήνυμα βρήκε ευήκοον ους στην Ουάσιγκτον μένει να αποδειχθεί, σημειώνει το δημοσίευμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τη συνάντηση του Τ/κ διαπραγματευτή με τη Βικτώρια Νούλαντ, παραπέμποντας τον Αμερικανό δημοσιογράφο στις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο, Τζον Κόνιγκ, ο οποίος κάλεσε πρόσφατα «τα δύο μέρη της Κύπρου και τα άλλα διεθνή ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «ελπίζουν ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο κ. Κόνιγκ, ο οποίος κάλεσε τα δύο μέρη να συνεργασθούν με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Στις δηλώσεις του προς την Washington Times, o κ. Ολγκιούν αναφέρει ότι η ώρα της αλήθειας έφτασε.
«Οι Ε/κ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν επιθυμούν την διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ ή να είναι οι απόλυτοι άρχοντες μόνο των δικών τους εδαφών».

Ο Ολγκιούν ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί απλά την συμμετοχή της στις διεξαγόμενες έρευνες και ότι στην πραγματικότητα είναι οι Ε/κ οι οποίοι έθεσαν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους από τις συμφωνίες αδειών εξερεύνησης.

Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί κατ’ ουσίαν «να διεκδικήσει και να επιβάλει στους Τούρκους την ηγεμονία της».

«Η συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση. Με τον ισχυρισμό ότι έχουν τα μοναδικά κυριαρχικά δικαιώματα στην εκμετάλλευση αυτών των πόρων, οι Ε/κ μπλοκάρουν τη συνεργασία, πρώτα με τους Τ/κ και έπειτα με την Τουρκία», υποστήριξε.

Η Washington Times κάνει αναφορά στην προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο επίσκεψη στην Κύπρο, του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, με σκοπό « να διαπιστώσει απευθείας από τους ηγέτες τις απόψεις τους για το τρέχον αδιέξοδο».

Σύμφωνα όμως με τον κ. Ολγκιούν δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. «Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να είναι ευλογία ή κατάρα. Χρειάζεται να γίνει καλή διαχείριση και το κλειδί για την καλή διαχείριση είναι η συμμετοχή και η συνεργασία», προσθέτοντας ότι πρέπει να θεσπισθεί «ένα μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο που θα ξεκινήσει τον καταμερισμό εξουσίας και την από κοινού ανάληψη δράσης σε μια σειρά θεμάτων μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας» για το πως θα υλοποιηθεί η εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και πως θα μοιρασθούν τα ενδεχόμενα κέρδη.

«Μια τουρκοκυπριακή πρόταση έχει κατατεθεί στο τραπέζι για την έναρξη της συνεργασίας με τον σχηματισμό μιας κοινής επιτροπής, η οποία θα ενεργεί σεβόμενη όλα τα προηγούμενα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και χωρίς να αμφισβητεί ή να παρεμποδίζει την εκτέλεση των συμβολαίων και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη παγκόσμια πτώση στις τιμές πετρελαίου ενισχύει την αίσθηση του επείγοντος για την διαχείριση της κατάστασης και εγείρει τα ακόλουθα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν:

«Πρόκειται για εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε βαθιά ύδατα, που είναι πολύ ακριβή; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να γίνει η τιμή περισσότερο ελκυστική; Η κατασκευή ενός θαλάσσιου τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου; Θα πουλήσουμε το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο; Θα φτιάξουμε έναν αγωγό προς την Τουρκία η οποία είναι μια αγορά όπου μπορούμε να πουλήσουμε το προϊόν σε ανταγωνιστικές τιμές; Πρέπει να στείλουμε το προϊόν στην Ευρώπη; Και από ποιον δρόμο μπορούμε να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη;».