Απεβίωσε η νομπελίστρια της λογοτεχνίας Τόνι Μόρισον


Η σπουδαία μυθιστοριογράφος Τόνι Μόρισον, η πρώτη imagew-6.aspxΑφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά της.

“Η Τόνι Μόρισον απεβίωσε ειρηνικά την περασμένη νύχτα, έχοντας γύρω της την οικογένειά της και τους φίλους της”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των οικείων της συγγραφέα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Τόνι Μόρισον, που είχε επίσης τιμηθεί με βραβείο Πούλιτζερ, απεβίωσε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης έπειτα από μια σύντομη ασθένεια, χωρίς να διευκρινίζεται από ποια ακριβώς νόσο.

Απόγονος οικογένειας σκλάβων, η διαπρεπής ακαδημαϊκός έγραψε 11 μυθιστορήματα σε μια περίοδο 6 δεκαετιών, όπως επίσης δοκίμια, παιδικά βιβλία, δύο θεατρικά έργα και ένα λιμπρέτο. Εργάστηκε, επίσης, ως κριτικός λογοτεχνίας και εκδότρια. Η Τόνι Μόρισον εξερεύνησε κάθε ιστορία των Αφροαμερικανών, από τα χρόνια της σκλαβιάς έως τη χειραφέτησή τους στους κόλπους της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας.

“Η αφήγησή της και η συναρπαστική γραφή της άφησαν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κουλτούρα μας” σημείωσε ο Σόνι Μέτα, ο πρόεδρος του εκδοτικού οίκου Knopf, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και ανήκει στον όμιλο Random House. Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των μυθιστορημάτων The Bluest Eye (1970), Sula (1973) και Song of Solomon (1977), η Τόνι Μόρισον διεύρυνε τη διεθνή φήμη της με το Beloved (1987, βραβείο Πούλιτζερ 1988), που μυεί τον αναγνώστη στον κόσμο των Αφροαμερικανών του 19ου αιώνα.

Τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993, η Μόρισον ήταν επίσης “μια απίστευτα αφοσιωμένη μητέρα, γιαγιά και θεία, που λάτρευε να κάθεται παρέα με την οικογένειά της και τους φίλους της” τονίζεται στην ανακοίνωση της οικογένειά της.