Μαλλιά κουβάρια ΠΑΣΟΚ – Ν.Δημοκρατία για τα «μάτια» της Α.Γκερέκου

Με μια επιστολή 36 μόλις λέξεων ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζει τη σαφή ενόχλησή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργόassets_LARGE_t_420_6425290_type12128 και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για το γεγονός ότι συνέπραξε, όπως λέει, στην απόφαση της Άντζελας Γκερέκου, μέχρι τώρα βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, να μεταπηδήσει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Πριν από λίγες μέρες η κ. Γκερέκου, που ήταν υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην απερχόμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είχε γνωστοποιήσει, μέσω ανακοίνωσής της στον Τύπο, ότι κατέρχεται υποψήφια πάλι με το ΠΑΣΟΚ στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα, και χθες αιφνιδίως, με άλλη ανακοίνωση, ενημερώνει ότι θα ζητήσει από τους συντοπίτες της να την υποστηρίξουν «όπως πάντα, αλλά αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας».

Η επιστολή που έστειλε ο πρώτος στον δεύτερο αναφέρει: «Αγαπητέ Αντώνη. Δεν περίμενα ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνέπραττε σε μία τόσο ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη όπως αυτή της κας Γκερέκου στην Κέρκυρα. Σ΄ ένα νησί του πολιτισμού και της ευπρέπειας. Κρίμα. Ευάγγελος Βενιζέλος».

Ετοιμάζουν πυρετωδώς τα ψηφοδέλτια

Η εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου λόγω αδυναμίας της προηγούμενης Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκει πολλά από τα κόμματα στην Ελλάδα απροετοίμαστα για αυτήν τη διαδικασία.

Περίπου 16 μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που παρακολουθείται μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη αγωνία από ξένα ΜΜΕ και κυβερνήσεις, τα περισσότερα κόμματα δεν έχουν συντάξει ακόμα τις λίστες με τα ονόματα που θα συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους.

69385618E199BAD90A1CE853DF27AE67

«Συννεφιασμένος» ο Ευ.Βενιζέλος ενώ εξέρχεται του Μαξίμου

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγούνται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην κατάρτιση των δικών τους ψηφοδελτίων.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι η μέχρι τώρα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της απελθούσας κυβέρνησης συνεργασίας, Άντζελα Γκερέκου, 55 ετών, θα είναι υποψήφια της ΝΔ στην εκλογική της περιφέρεια στην Κέρκυρα.

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, συγκεκριμένα στις 5 Ιανουαρίου, η κ. Γκερέκου είχε ανακοινώσει ότι θα συνέχιζε τη διαδρομή της ως υποψήφια του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, αναφέροντας ότι “έχω το χρέος να τιμήσω την παράταξη που με ανέδειξε και, κυρίως, τις Κερκυραίες και τους Κερκυραίους που με εμπιστεύθηκαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνεργασία και η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς”.

Σήμερα, Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου, με δήλωσή της πάλι, και μετά από πολλή θόρυβο που προκλήθηκε τα τελευταία 24ωρα για ενδεχόμενη μεταπήδησή της στη ΝΔ, επιβεβαίωσε ακριβώς αυτό.

«Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά για συστράτευση σε έναν κοινό αγώνα, συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα», αναφέρει στη δήλωσή της, καλώντας εν συνεχεία τους συμπολίτες της να την στηρίξουν, διότι «γνωρίζουν ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, για να διασφαλίσω το συμφέρον του τόπου μου, την ευημερία και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας».

Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ το γεγονός αυτό, το οποίο πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν πρωτίστως στην μάχη που πιστεύουν ότι θα δοθεί, «με όλους τους όρους, θεμιτούς ή και ηθικά αθέμιτους», για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές, η οποία χαρίζει στο κόμμα που θα κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά, «δώρο» 50 έδρες.

Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η επιλογή της κ. Γκερέκου από τη ΝΔ έγινε διότι είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Κέρκυρα, και η θεωρούμενη ως βέβαιη επανεκλογή της θα ενισχύσει ποσοστιαία το κόμμα στη μάχη του να καλύψει την διαφορά των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων που, κατά το μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το χωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι οι μέχρι τώρα αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ προήλθαν από μεμονωμένα στελέχη, όπως τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα, που καταφέρθηκαν κυρίως εναντίον της ίδιας της κ. Γκερέκου («το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βολευτεί») και πολύ λιγότερα κατά της ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, έντονα κυκλοφορεί το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία και ο κ. Βασίλης Οικονόμου, επί σειρά ετών βουλευτής Αττικής, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ και στην τελευταία Βουλή με την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) έως την ανεξαρτητοποίησή του.

«Είναι αξιόλογος άνθρωπος που έχει την κοινή λογική… Απευθυνόμαστε στους μετριοπαθείς ανθρώπους με κοινή λογική, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους», δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εντός της ημέρας, έπειτα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του, η οριστικοποίηση της σύνταξης των καταλόγων με τους υποψηφίους σε όλη την επικράτεια.

Φαίνεται πως δεν είναι εύκολη αυτή η διαδικασία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες έντονες αντιδράσεις εκφράζονται από τις λεγόμενες «αριστερές συνιστώσες» του κόμματος για τη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτιά του προσώπων που κρίνεται ότι θα σκιάσουν «το αριστερό προφίλ» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα προβλήματα παρατηρούνται κυρίως εκεί όπου φαίνεται πως είχαν δοθεί κάποιες διαβεβαιώσεις προς κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές ότι, εάν συνέπλεαν ως το τέλος με τις αντιμνημονιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφιζαν επίσης υπέρ της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, θα έβρισκαν θέση στα ψηφοδέλτιά του.

Οι τελευταίους πληροφορίες φέρουν τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ για τους περισσότερους από αυτούς τους ανεξάρτητους βουλευτές, να είναι τώρα κλειστές.

Λέγεται μάλιστα ότι κοντύτερα στην εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνον δύο. Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, 44 ετών, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Πέλλας, που διεγράφη όταν ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2013, και ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, 62 ετών, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία της ΔΗΜΑΡ, μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί και αυτός και να συνταχθεί με το λεγόμενο «αντιμνημονιακό μέτωπο».

Σύντομα  αναμένεται να κριθεί εάν και άλλοι 4 ανεξάρτητοι βουλευτές από την τελευταία Βουλή, θα συμπεριληφθούν ή όχι στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι:

– Ο Θεόδωρος Παραστατίδης, 62 ετών, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Κιλκίς. Μαζί με τον κ. Βουδούρη είχε ανακοινώσει μετά την 1η ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ότι όσοι ψήφισαν υπέρ του κ. Δήμα και είχαν καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό πριν λίγους μήνες θα πρέπει να δωροδοκήθηκαν, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην συμπεριλάβει κανέναν από τους δύο στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος.

– Ραχήλ Μακρή, 42 ετών, πρώην βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), που φέρεται να μην είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που της πρότεινε να είναι υποψήφια στην μονοεδρική περιφέρεια των Γρεβενών αλλά εκείνη αρνήθηκε διότι, όπως είπε, δεν γνωρίζει την περιοχή, αλλά ίσως συμπεριληφθεί σε αυτά του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), στην Κοζάνη. Ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κατεβαίνει ενιαία στις εκλογές, καθώς μία τάση του διασπάστηκε και είναι κοντύτερα τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

– Ο Μάρκος Μπόλαρης, 56 ετών, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον νομό Σερρών. Ήταν αρχικώς από τους πιθανούς να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρουν τώρα να οδεύει προς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου, όπου επίσης παρατηρείται αναβρασμός ενόψει πρώτης καθόδου σε εκλογές.

– Χρυσούλα Γιαταγάνα, 71 ετών, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με τους ΑΝΕΛ. Φέρεται τώρα να μένει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ένα είδος «διαβήματος» από τον πρόεδρο του κόμματος Πάνο Καμμένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ να μην συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του πρώην βουλευτές του. Ο κ. Καμμένος, εφόσον μπει το κόμμα του στη νέα Βουλή, προσδοκά σε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκλείσει, δηλώνοντας πριν μερικές εβδομάδες ότι «τουλάχιστον ο Καμμένος είναι συνεπής αντιμνημονιακός».