Μάθιου Μπράιζα: Ο πιο φθηνός τρόπος εξαγωγής Φ.Α μέσω αγωγού στην Τουρκία

Ο πιο φτηνός και οικονομικά λογικός τρόπος για εξαγωγή του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη είναι μέσω αγωγού στην Τουρκία, δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Ντέιλι Σαμπάχ.Press conference after the fifth session of the Caucasus talks to settle the Russia-Georgia conflict

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο Μάθιου Μπράιζα είπε ότι μαζί με τα οικονομικά ασφαλώς και η πολιτική θα παίξει σημαντικό ρόλο γι’ αυτό, προσθέτοντας ότι αν η πορεία της Τουρκίας αποδειχτεί αδύνατη πολιτικά, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα βρει άλλες αγορές εξαγωγών πέραν της Τουρκίας και της Ευρώπης.

Σε ερώτηση αν η ενέργεια θα είναι σημαντικό κλειδί για την ειρήνη στην Κύπρο, ο Μάθιου Μπράιζα είπε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού ως το έσχατο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εφικτό μόνο στην περίπτωση που απομονωθούν τα ενεργειακά ζητήματα από τις νομικές και πολιτικές διαφορές που δηλητηριάζουν τις συζητήσεις για την ενέργεια μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου. Όπως είπε, ελλείψει περαιτέρω πολιτικής ευθυγράμμισης μεταξύ των μερών, το ενεργειακό θα μπορούσε να δυσκολέψει την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στο Κυπριακό.

Ο Μάθιου Μπράιζα είπε ότι θα ήταν κρίμα όλες οι πλευρές να χάσουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ως καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού και να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή δυνατής συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το όραμα αυτό βρίσκεται πέρα από κάθε ορίζοντα.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα επαναληφθούν τελικά, ωστόσο ανέφερε ότι προς το παρόν η διπλωματική ατμόσφαιρα παραμένει τόσο αρνητική που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά.