Νέο νομικό πλαίσιο που ετοιμάζει το Πεκίνο φέρεται ως μέτρο που θα επιτρέπει την Κίνα να περάσει στην αντεπίθεση για τα «χτυπήματα» που κατάφερε η κυβέρνηση Τραμπ στη Huawei.
Η κινεζική Αρχή για τον κυβερνοχώρο πρότεινε ένα σύνολο μέτρων για την κυβερνοασφάλεια που εάν νομοθετηθούν, θα υποχρεώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης της κρίσιμης υποδομής πληροφοριών της Κίνας να «αξιολογήσουν τον κίνδυνο εθνικής ασφάλειας» κατά την απόκτηση ξένων προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με την South China Morning Post.
Η κινεζική Αρχή για το διαδίκτυο, όπως σημειώνεται, έχει αναρτήσει στο ίντερνετ το προσχέδιο του κανονισμού για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Τα μέτρα προφανώς δεν προσδιορίζουν τους δυνητικούς κινδύνους ασφαλείας, αλλά αναφέρονται στους γενικούς όρους της «διαρροής, απώλειας και διασυνοριακής μεταφοράς βασικών δεδομένων» καθώς και της «απειλής ασφάλειας της αλυσίδας εφοδιασμού».
Ένας τέτοιος νόμος θα έδινε ουσιαστικά στο Πεκίνο περιθώριο για να εμποδίσει την ανεπιθύμητη τεχνολογία των ΗΠΑ στην κινεζική αγορά, δήλωσε ο αναλυτής του Economist Intelligence Unit, Νικ Μαρό.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έθεσε σε «μαύρη λίστα» τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei και 68 από τις θυγατρικές της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν εξαρτήματα και τμήματα από συνεργάτες στις ΗΠΑ χωρίς κυβερνητική έγκριση.
Η ανάκληση της άδειας χρήσης του Android της Google προκάλεσε ανησυχίες για το μέλλον των συσκευών smartphone της κινεζικής εταιρείας, οι οποίες βασίζονται σε Android.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξαν αναφορές ότι η Huawei αναπτύσσει το δικό της, εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα. Το «Huawei OS» θεωρείται ότι «απέχει πολύ» από το να θεωρηθεί έτοιμο και αναμένεται να γίνει διαθέσιμο μέχρι την επόμενη άνοιξη.
Εν τω μεταξύ, οι μάνατζερς της Huawei αναφέρουν ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Ουάσινγκτον θα προκαλέσουν μικρές ζημιές στην εταιρεία τους, αλλά θα βλάψουν τους καταναλωτές.
«Τις τελευταίες ημέρες, έχουν επιβληθεί στη Huawei περιορισμοί που βασίζονται σε αβάσιμους ισχυρισμούς προκειμένου να διαταραχθούν οι επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Huawei, Κεν Χου, σε διάσκεψη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στη Γερμανία, την Πέμπτη.
«Στην Ευρώπη, περίπου τα τρία τέταρτα των χρηστών smartphone βασίζονται σε ένα τηλέφωνο με βάση το Android. Η Huawei αντιπροσωπεύει περίπου το 20% αυτής της αγοράς. Τέτοιες απερίσκεπτες αποφάσεις μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να «πνίξει» τη Huawei με τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να κατασκοπεύει για λογαριασμό της κινεζικής κυβέρνησης, ισχυρισμό που η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά.
Ωστόσο, ο Τραμπ υπονόησε, επίσης, ότι η Huawei, αν και «πολύ επικίνδυνη», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί στις ευρύτερες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Οι δύο παγκόσμιες δυνάμεις βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να τερματίσουν τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο. Ο τελευταίος γύρος των εμπορικών συνομιλιών ολοκληρώθηκε στις ΗΠΑ την Παρασκευή χωρίς συμφωνία, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο.