Χ. Ακάρ: Οι ΗΠΑ κατανοούν τις θέσεις μας για το Κυπριακό

 

Unknown-1Την άποψη ότι η τουρκική θέση για την ανατολική Μεσόγειο έγινε κατανοητή στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ έπειτα από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν στην Ουάσινγκτον. Για τους Patriot ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως μελετούν την τελευταία πρόταση των ΗΠΑ για το θέμα και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα ενημερώσουν την Ουάσινγκτον.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η συνάντησή πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ θετικό κλίμα. “Κάποια θέματα τα αντιλήφθηκαν πολύ καλύτερα, διαπιστώσαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι πλησίασαν πολύ τις δικές μες απόψεις”, ανέφερε.
Για τα αμερικανικά αεροσκάφη F35, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες τους ως στρατηγικοί συνέταιροι στα οικονομικά και τα θέματα ασφαλείας, προσθέτοντας ότι ένα από αυτά είναι τα F35. “Ταυτόχρονα είμαστε και συνέταιροι στο πρόγραμμα των F35. Και ως συνέταιροι αυτού του προγράμματος έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν χωρίς καμιά παράλειψη. Άλλωστε αυτό το έχουν παραδεχτεί όλες οι πλευρές. Με τον ίδιο τρόπο αναμένουμε και οι άλλες 8 συνέταιρες χώρες στο πρόγραμμα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η εκπαίδευση των τεσσάρων πιλότων που έχουν σταλεί στις ΗΠΑ καθώς και των τεχνικών αεροσκαφών συνεχίζεται. Για το αμερικανικό αντι-πυραυλικό σύστημα Patriot ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι είναι ακόμη υπό εξέταση στην Άγκυρα. «Το θέμα των Patriot αφού πέρασε από διάφορες φάσεις, η αμερικανική πλευρά υπέβαλε νέα πρόταση σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα το οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας. Τους είπαμε ότι εξετάζεται με κάθε λεπτομέρεια από τους αρμόδιους θεσμούς και ειδικούς. Τους είπαμε πως μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εργασία θα τους ενημερώσουμε για τις απόψεις μας” , ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, ο  Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «κάποιοι γερουσιαστές εδώ ετοίμασαν κάποια νομοσχέδια. Ένα από αυτά τα νομοσχέδια αφορούσε την ανατολική Μεσόγειο. Και εκφράσαμε ξεκάθαρα στο θέμα αυτό τις ανησυχίες μας, ή να το πω αλλιώς, τις απόψεις μας. Έχουμε ενημερώσει ότι οι αδελφοί μας ζουν στην Κύπρο έχουν δικαιώματα, ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν τα δικαιώματα του ‘λαού της τδβκ’ και τις Κύπρου στο θέμα των πηγών ενέργειας, ότι έχουν ίσα δικαιώματα και πως ότι στις εργασίες που θα γίνουν εδώ πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτές οι πραγματικότητες, διαφορετικά εμείς δεν τις αποδεχόμαστε και δεν είναι κατάλληλες. Πιστεύω ότι και αυτό έγινε αντιληπτό, και έδωσαν σημασία”, ανέφερε.