Το ΑΚΕΛ για το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούπιο

Unknown-2Το ΑΚΕΛ με καθυστέρηση μιας βδομάδας και αφού φαίνεται διάβασαν  το ψυχροπολεμικό κείμενο  του  νομοσχεδίου  Μενέντεζ-Ρούπιο για την ‘αρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματο Γ.Λουκαίδης προέβη σήμερα στην πιο κάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο Υπ. Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης και ο ΔΗΣΥ, πανηγυρίζουν για το νομοσχέδιο Μενέντες-Ρούπιο που κατατέθηκε στην Αμερικάνικη Γερουσία, φτάνοντας στο σημείο να καταθέσουν σχετικό ψήφισμα στην ΒτΑ με το οποίο χαιρετίζουν την εν λόγω πρωτοβουλία και το περιεχόμενο της.

Διευκρινίζουμε εκ νέου ότι σωστά επιδιώκεται η άρση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε άδικα από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζουμε ότι αφενός το κυπριακό δεν θα λυθεί με στρατιωτικά μέσα αλλά μέσω διαπραγματεύσεων και αφετέρου ότι πιθανή στρατικοποίηση του Κυπριακού θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Ξεκαθαρίζουμε, περαιτέρω, ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων της ΚΔ με το σύνολο των μονίμων μελών του Σ.Α του ΟΗΕ – χωρίς αποκλεισμούς και στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής-.  Τασσόμαστε υπέρ της στρατηγικής μετατροπής της Κύπρου σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας με τα κράτη της ΝΑ Μεσογείου. Αυτό το πλαίσιο, στα λόγια παρουσιάζεται να το υιοθετεί και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού.

Μια, όμως, απλή ανάγνωση της πρότασης νόμου Μενέντες-Ρούπιο, αρκεί για να διαπιστωθεί ότι αυτή αποτελεί μια ψυχροπολεμική στρατηγική για αντιμετώπιση της Ρωσικής παρουσίας και επιρροής στην ΝΑ Μεσόγειο, όπως στο ίδιο το κείμενο αναγράφεται μέσα από τις αναρίθμητες αναφορές για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σε αυτή την αντιρωσσική στρατηγική, με στόχο την πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή, οι συντάκτες του νόμου εντάσσουν και την επιδίωξη εκμετάλλευσης της ΚΔ, συμπεριλαμβάνοντας ανάμεσα σε άλλα και την ένταξη της στον Νατοικό ΣγτΕ.

Καλούμε, κατά συνέπεια, την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ να εξηγήσουν στους πολίτες πως η εξωτερική πολιτική που ακολουθούν είναι πολυεπίπεδη, δεν στρέφεται ενάντια σε καμιά χώρα και δεν επιδιώκει τον αποκλεισμό καμιάς χώρας, όταν χαιρετίζουν το περιεχόμενο μιας πρότασης  νόμου που εντάσσει την ΚΔ σε μια ψυχροπολεμική στρατηγική κατά ενός μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο για δεκαετίες στηρίζει ποικιλοτρόπως την ΚΔ.

Τέλος, στον επαναλαμβανόμενο δογματισμό των κυβερνώντων ότι «η Κύπρος ανήκει στη Δύση» εμείς θα επιμείνουμε στη θέση ότι «η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και ότι είναι τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας και όχι οποιουδήποτε τρίτου που πρέπει να υπηρετεί η εξωτερική μας πολιτική.»

Να υπενθυμίσουμε πως την περασμένη βδομάδα ο εκπροσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ.Στεφάνου χαιρέτισε το νομοσχέδιο .