Τούρκος ΥΠΟΙΚ:Ο Τραμπ έδειξε λογική προσέγγιση για την αγορά των S-400

2643565«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε μια λογική στάση απέναντι στην αγορά της Τουρκίας των ρωσικών  συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ, ύστερα από συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τραμπ έδειξε μια λογική προσέγγιση για την ανάγκη μας να αγοράσουμε τους S-400, πιθανότατα να συναντηθεί με τον Πρόεδρό μας [Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν] στο εγγύς μέλλον. Οι συνομιλίες με τον Τραμπ ήταν θετικές και έδειξαν τη σημασία που αποδίδει στην Τουρκία», ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NTV.

Ο Μπεράτ Αλμπαιράκ πρόσθεσε ότι «υπήρξε μια πολύ θετική, εποικοδομητική συζήτηση».

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Τούρκος υπουργός, Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 δεν θα ενσωματωθούν σε κανένα ενεργό στρατιωτικό σύστημα του ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβουσογλου δήλωσε ότι η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 ήταν μια «ολοκληρωμένη συμφωνία».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν τις παραδόσεις και τις δραστηριότητές τους με την Τουρκία αναφορικά με τα F-35 σε σχέση με την απόφαση της Άγκυρας να προμηθεύσει τα αμυντικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Άγκυρα. Η ρωσοτουρκική συνεργασία για τις παραδόσεις S-400 έχει επικριθεί από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέφεραν ανησυχίες για την ασφάλεια και την αδυναμία ενσωμάτωσης μεταξύ του S-400 και των συστημάτων αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού είναι  κυρίαρχη υπόθεση της και απέκλεισε τη δυνατότητα εγκατάλειψης της συμφωνίας με τη Μόσχα.

Η πρώτη αποστολή S-400 αναμένεται να δοθεί στην Άγκυρα τον Ιούλιο.