Από την τέφρα της θ’ ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων

Αποκαρδιωτικές είναι οι πρώτες εικόνες από την Παναγία των Παρισίων. Για «φοβερή τραγωδία» μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και υποσχέθηκε να ξαναχτιστεί

Smoke billows from Notre Dame Cathedral after a fire broke out, in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Charles Platiau

ο εμβληματικός ναός των 850 ετών.

Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, μετά την καταστροφική φωτιά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς σύσσωμος ο κόσμος παρακολουθεί με θλίψη τα όσα εκτυλίσσονται γύρω από τη σημαντική αυτή εθνική τραγωδία για τη Γαλλία.

​Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εισήλθε στον ναό, όσο ήταν παραδομένος στις φλόγες.

Η καταστροφική φωτιά 3033466που «πάγωσε» όλο τον πλανήτη στην Παναγιά των Παρισίων, ξεκίνησε γύρω στις έξι χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές που επικαλείται ο Guardian, έχει ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια. Η αστυνομία πάντως εκτιμά ότι η φωτιά ξεκίνησε κατά λάθος και μπορεί να συνδέεται με τις εργασίες που γίνονταν στον εμβληματικό ναό των 850 ετών.

​Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας και υποσχέθηκε να ανοικοδομηθεί ο ναός. «Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν» τόνισε ο Μακρόν, χαιρετίζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών που έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες. Εκτός από ορισμένους τραυματισμούς πυροσβεστών, δεν υπήρξαν θύματα από την μεγάλη πυρκαγιά.

«Η Παναγία των Παρισίων, είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, το μέρος όπου έγιναν όλα τα μεγάλα γεγονότα, οι επιδημίες, οι πόλεμοι, οι απελευθερώσεις, το επίκεντρο της ζωής μας… Γι’ αυτό σας λέω απόψε: Θα το ανοικοδομήσουμε μαζί», τόνισε ο Μακρόν ανακοινώνοντας εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων και λέγοντας πως τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση.

Εκατοντάδες παριζιάνοι στέκονταν σιωπηλοί ή τραγουδούσαν προσευχές κοιτώντας τις τεράστιες φλόγες να τυλίγουν την Παναγιά των Παρισίων. Γίνονταν εργασίες σε τμήματα του καθεδρικού ναού στο πλαίσιο εκτεταμένων ανακαινίσεων και 16 χάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί από την Νοτρ Νταμ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Γάλλος ιστορικός, Καμίλ Πασκάλ, δήλωσε στο δίκτυο BFMTV ότι καταστράφηκε ανεκτίμητη κληρονομία και πως μπορούμε μόνοι να τρομοκρατηθούμε από τις εικόνες που βλέπουμε.

«Θεωρούμε ότι οι δυο πύργοι της Νοτρ Νταμ έχουν σωθεί», δήλωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέρ γύρω στις 11 το βράδυ, ενώ ακόμη συνεχιζόταν η προσπάθεια περιορισμού της φωτιάς. Εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν ηρωική μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά και να μην επεκταθεί στο βόρειο καμπαναριό. Η στέγη καταστράφηκε πάντως καθώς κατέρρευσαν τα δύο τρίτα της. όσον αφορά το κεντρικό κτίριο, σύμφωνα με την πυροσβεστική έχει σωθεί. Άθικτος έμεινε επίσης, ο σταυρός και το ιερό στο εσωτερικό του ναού.

Μια από τις μεγάλες απώλειες ήταν η κωνική γοτθική οροφή του19ου αιώνα και το ξύλινο πλαίσιο στην κορυφή του εμβληματικού μνημείου του 13ου αιώνα.

​Ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρανκ Ριστέρ, ανέβασε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την απομάκρυνση έργων τέχνης. Ένα μεγάλο μέρος των θησαυρών του καθεδρικού ναού διασώθηκε.​Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά-Ενρί Πινό, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μεγάλων διεθνών οίκων με εμπορικά σήματα όπως Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga και Alexander McQueen, θα χορηγήσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Το ιδιωτικό ίδρυμα Fondation du patrimonie, ξεκίνησε διεθνή καμπάνια «για να αναγεννηθεί η Παναγιά των Παρισίων από την τέφρα της».

​Το δέος και τη θλίψη του εξέφρασε το Βατικανό.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ έθεσε τις γερμανικές δυνάμεις στη διάθεση της Γαλλίας. Χαρακτήρισε σύμβολο του Γαλλικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού την Νότρ Νταμ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον γαλλικό λαό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter ότι είναι φρικτό να βλέπεις να καίγεται ο καθεδρικός ναός και παρότρυνε τις γαλλικές αρχές να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος. Η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής προστασίας της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς θα κινδύνευε να καταρρεύσει όλο το κτίριο.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και πλήθος πολιτών εξέφρασαν την θλίψη τους.