Εσβησε η καταστροφική πυρκαγιά-τεράτιες οι ζημιές στον ναό της Παναγίας των Παρισίων

 

3027928Η τεράστια πυρκαγιά που μαινόταν για ώρες καταστρέφοντας τον καθεδρικό ορόσημο της Παναγίας των Παρισίων έχει σβήσει, δήλωσε ο συνταγματάρχης Γκαμπριέλ Πλους, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.

«Η πυρκαγιά έχει σβήσει και θα συνεχίσουμε… να ψύχουμε διάφορα ζεστά μέρη [του κτιρίου], συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου, για να βεβαιωθούμε ότι η φωτιά δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο Πλους.

Η πυρκαγιά στην περιοχή του ενταγμένου στο καθεστώς παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ξέσπασε περίπου στις 18:45 μ.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με το πυροσβεστικό τμήμα του Παρισιού. Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε κατά λάθος κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στον καθεδρικό ναό. Κίνητρα που σχετίζονται με την τρομοκρατία αποκλείστηκαν από τους Γάλλους αξιωματούχους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη φωτιά ως ατύχημα.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, μέχρι στιγμής έχει καταρρεύσει τμήμα της οροφής του ναού, αλλά και το κωδωνοστάσιο.

Συνολικά 400 πυροσβέστες έδωσαν «μάχη» με τη φωτιά, επιχειρώντας να περιορίσουν την επέκτασή της.

Αθικτος ο σταυρός και το Ιερό

3030749-1Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το εσωτερικό της Παναγιάς των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Τα πάντα είναι καμένα αλλά ο Σταυρός και το Ιερό παραμένουν άθικτα.

Τη Δευτέρα, μία Γαλλίδα δημοσιογράφος μοιράστηκε φωτογραφίες από το εσωτερικό του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, αποκαλύπτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού της εκκλησίας είχε καταστραφεί, εκτός από το βωμό και το σταυρό της.

Η Ραφαέλ Βασκέ, δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, μοιράστηκε τις φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Twitter, λίγες ώρες αφού ο καθεδρικός ναός τυλίχθηκε στις φλόγες τη Δευτέρα. Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί από τότε και δεν μπορεί να εξαπλωθεί στο βόρειο καμπαναριό, σύμφωνα με τις εκθέσεις του AP.

«Αγαπητοί φίλοι», ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, Μισέλ Αουντίτιτ, έγραψε στο Twitter στα γαλλικά τη Δευτέρα. «Όπως μιλάμε, φαίνεται ότι σώζονται οι πύργοι στην μπροστινή όψη της Notre Dame, ολόκληρη η μητρόπολη προσευχόταν και εγώ εντάχθηκα στους νέους που προσεύχονταν στα σιντριβάνια του Αγίου Μιχαήλ, Ας είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ», σημείωσε.

Οι υπάλληλοι ανέφεραν ότι ένας πυροσβέστης υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς ενώ πολεμούσε με τις φλόγες.