Μέρκελ: Οι διαφορές Βερολίνου-Κιέβου για τον Nord Stream 2 δεν επηρεάζουν τη συνεργασία

Η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ουκρανία θα συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το θέμα του Nord Stream 2, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.305957

Οι διαφορετικές θέσεις της Γερμανίας και της Ουρανίας σε ό,τι αφορά το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν επηρεάζει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Έχουμε έναν κοινό στόχο σε αυτό το ζήτημα, η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει χώρα μεταφοράς φυσικού αερίου. Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται όχι μόνο ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αλλά επίσης και με τη συμμετοχή της ΕΕ. Αυτό θα συνεχιστεί», είπε η Μέρκελ, συμλπηρώνοντας: «Η στρατηγική μας συνεργασίας θα συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για αυτό το ζήτημα».

Ο Nord Stream 2 αποτελεί μια κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών.

Το πρότζεκτ προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από τη Ρωσία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας σε κόμβο προς την βορειοανατολική Γερμανία.

Στόχος της είναι να μεταφέρει ετησίως 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.