Με ταξιδιωτική οδηγία οι ΗΠΑ κλιμάκωνουν τις πιέσεις στην Τουρκία

 

2730128Στο νούμερο 3 της κλίμακας επικινδυνότητας σχετικά με την πιθανότητα οι Αμερικανοί πολίτες να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής κατέταξαν οι ΗΠΑ την Τουρκία, κλιμακώνοντας έτσι τις πιέσεις στην Τουρκία με αφορμή την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Όπως προκύπτει από την τελευταία και πιο πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 9 Απριλίου, καλούνται οι Αμερικανοί πολίτες να «αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων» ενώ προειδοποιούν ότι «ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο (4) στα σύνορα με το Ιράκ και Συρία».

«Οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες μπορούν να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, με στόχο τις τουριστικές τοποθεσίες, τους κόμβους μεταφοράς, τις αγορές / εμπορικά κέντρα, τις εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ξενοδοχεία, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, τους χώρους λατρείας, τα πάρκα, τις μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοινόχρηστους χώρους. Οι τρομοκράτες έχουν επίσης στοχεύσει στο παρελθόν δυτικούς τουρίστες και ομογενείς», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή η ανακοίνωση προειδοποιεί ότι: «οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κρατήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ, για εικαζόμενες συγγενείς με τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά παρακινημένοι. Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποβληθεί σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και οι επικρίσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη».

Αναφορικά με τα σύνορα Τουρκίας — Συρίας και Τουρκίας — Ιράκ τονίζει χαρακτηριστικά: «Μην ταξιδεύετε κοντά στα σύνορα Τουρκίας / Συρίας και Τουρκίας / Ιράκ λόγω της συνεχιζόμενης απειλής εμφυλίου πολέμου στη Συρία και απειλής απαγωγών και επιθέσεων τρομοκρατικών ομάδων. Στις περιοχές αυτές σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενέδρες, και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, καθώς και πυροβολισμοί, οδοφράγματα και βίαιες διαδηλώσεις».