Τουρκία : Πρώτα ν’ανατραπεί ο Ασσαντ και ύστερα το ΙΚ

davoutoglou-xxxxΖητά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας.

Τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας  ζητά ο τουρκος πρωθυπουργός και σύμφωνα  με πρκτορειακές πληροφορίες οι ΗΠΑ  βλέπουν με θετικό μάτι την αξίωση αυτή της Αγκυρας η οποία σκοπεύει να διοχετεύει σε αυτή τη ζώνη όλους τους πρόσφυγες αλλά και τους Κούρδους  τους οποίους πολεμά στο έδαφος της

 

Μιλώντας σε κοινή εκπομπή των καναλιών A Haber – ATV  το βράδυ της Τετάρτης , ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση της βουλής για εξουσιοδότηση επέμβασης σε Συρία και Ιράκ λήφθηκε για να προστατευτούν τα σύνορα της Τουρκίας. «Θα λάβουμε μέρος σε κάθε συνασπισμό με τον όρο να λαμβάνονται υπόψη οι προτεραιότητες της Τουρκίας όπως τις έχει καθορίσει», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας. «Θα το φέρουμε αυτό στην ημερήσια διάταξη. Δεν χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας γι αυτό. Χρειάζεται μια ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες. Πρέπει αυτό να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.Το αίτημά μας  είπε , είναι να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων»

Η Γενί Σαφάκ σε πρόσφατη   έκδοση της επικαλείται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι άρχισαν να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε στην ίδια εκπομπή ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία της βουλής  για να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, δεν υπάρχει μια κατάσταση πολέμου.

“Δεν τηρήσαμε μια παθητική στάση. Ετοιμάσαμε το έγγραφο της απόφασης λέξη προς λέξη με προσοχή. Μερικά σημεία τα έγραψα εγώ ο ίδιος”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για την πόλη Κομπάνι στην Συρία η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην Συρία ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν θέλουν να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών. “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πέσει το Κομπάνι αλλά αν πέσει δεν φέρει ευθύνη η Τουρκία. Αν πέσει δεν πρέπει να συνδεθεί με την διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού. Οι Κούρδοι του Κομπάνι είναι αδελφοί μας”,ισχυρίστηκε ο Νταβούτογλου.

Για τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, ο Αχμέτ Νταβούτογλουβ είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. “Η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε σενάριο. Εμείς δεν θέλουμε διαμάχη αλλά είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Οπωσδήποτε δεν θα μείνουμε σιωπηλοί”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ η εφημερίδα Σαμπάχ αποκαλύπτει το σχέδιο του τουρκικού στρατού για την προστασία του τάφου Σουλεϊμάν Σαν που βρίσκεται εντός της Συρίας αλλά είναι τουρκικό έδαφος. Αν ο τάφος δεχτεί επίθεση από τους τζιχαντιστές τότε θα ξεκινήσει αμέσως η Τουρκία να χτυπά με ολμοβόλα και μέσα σε δύο λεπτά θα βρίσκονται εκεί δύο πολεμικά F16 για να βομβαρδίσουν τους τζιχαντιστές. Σε οκτώ λεπτά θα βρίσκονται εκεί και άλλα πολεμικά αεροσκάφη. Να σημειωθεί ότι ο τάφος Σουλεϊμάν Σαχ απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι αλλά και νέες ευκαιρίες για την Τουρκία από την νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Ο Σαμί Κοχέν της Μιλλιέτ σχολιάζει ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με τον συνασπισμό αλλά θέλει ταυτόχρονα να γίνουν δεχτές οι δικές τις απόψεις και κάνει μεγάλη προσπάθεια γι αυτό. Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή η Τουρκία αξιολογεί τη σημερινή κατάσταση ως ευκαιρία για να φέρει σε εφαρμογή τη δική της στρατηγική. Ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της στον αγώνα κατά του ΙΣΙΛ η Τουρκία ζητά ένα πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Συρία και το Ιράκ και γενικότερα στην περιοχή.

Ο Σαμί Κοχέν εκτιμά ότι η Τουρκία λόγω της αποτυχημένης πολιτικής της στην Συρία απομονώθηκε διπλωματικά και τώρα με την εμφάνιση του ΙΣΙΛ και τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του δημιουργείται μια ευκαιρία για να επανέλθει στο προσκήνιο η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή, ο Ερντογάν εδώ και τρία χρόνια υποστηρίζει ότι το συριακό θα επιλυθεί μόνο με την ανατροπή του Άσσαντ και τώρα επιμένει ότι για να είναι πετυχημένος ο αγώνας εναντίον του ΙΣΙΛ αποτελεί όρος να εξουδετερωθεί ο Άσσαντ.