Εντος των επόμενων ημερών η ανακοίνωση του νέου κόμματος του Γ.Παπανδρέου

Το ανακάτεμα της τράπουλας στο πολιτικό και δη στο κεντροαριστερό σκηνικό φέρνει ο Γιώργος Παπανδρέου, με την απόφασή του να προσέλθει στην προεκλογική μάχη με νέο κόμμα, παρότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από κορυφαία στελέχη να αποδεχθεί τη «συγκατοίκηση» στο ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.assets_LARGE_t_420_54443943_type12713

Αρκετοί εισηγούνται στον Γ. Παπανδρέου η ανακοίνωση του νέου κόμματος να γίνει αύριο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός προσανατολίζεται αυτό να γίνει στις 2 Ιανουαρίου
Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δέχτηκε είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνικά ισχυρές πιέσεις να κάνει πίσω έστω και στο… παρά πέντε, καθώς κορυφαία στελέχη και εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές που παραμένουν «σύμμαχοι» του Ευ. Βενιζέλου, εκτιμούν ότι η ίδρυση νέου κόμματος από τον ίδιο απειλεί σοβαρά την πορεία του ΠΑΣΟΚ, «που ίδρυσε το 1974 ο πατέρας του, Ανδρέας Παπανδρέου».
Οι ίδιες πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι αν και άκουσε προσεκτικά ιδρυτικά στελέχη όπως τον Κώστα Λαλιώτη αλλά και τους κ. Σκανδαλίδη, Κρεμαστινό, τη Φώφη Γεννηματά και άλλους, ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να κάνει το επόμενο βήμα. Εάν και εφόσον δεν εκλεγεί, όπως φαίνεται άλλωστε, σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προχωρήσει την «επόμενη ώρα» στη σχετική ανακοίνωση.

Αρκετοί εισηγούνται αυτό να γίνει αύριο -30 Δεκεμβρίου-, ωστόσο, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός προσανατολίζεται το νέο κόμμα να ανατείλει με την αρχή του νέου χρόνου – ίσως στις 2 Ιανουαρίου, εάν οι ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα διευκολύνουν τον σχεδιασμό.
Σε κάθε περίπτωση, παπανδρεϊκά στελέχη που έχουν αναλάβει να φέρουν αθόρυβα εις πέρας τις «ειδικές αποστολές» τονίζουν ότι είναι καθ’ όλα «ετοιμοπόλεμα» και ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και ως προς την αναγκαία κινητοποίηση, ακολουθώντας ρυθμούς αυτοοργάνωσης ανά την Ελλάδα.
Μάλιστα η συζήτηση έχει προχωρήσει ακόμη και για την επιλογή του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος. Προ αρκετών ημερών μπήκαν στο στόχαστρο για την επιλογή του εκπροσώπου Τύπου οι κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης και Τριαντάφυλλος. Ακόμη ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά. Και οι τρεις είναι υποψήφιοι σε περιφέρειες που το νέο κόμμα θέλει να ρίξει ισχυρά όπλα.
Ο Φίλιππος Σαχινίδης για παράδειγμα, παρότι είναι ως πρώην υπουργός Οικονομικών ισχυρό χαρτί για την προεκλογική αντιπαράθεση, κατεβαίνει στη Λάρισα – που σημαίνει ότι ως υποψήφιος δεν θα έχει τη δυνατότητα συχνών εμφανίσεων. Το ίδιο ισχύει και για τον Θ. Μωραΐτη (κατέρχεται ξανά στην Αιτωλοακαρνανία) και τον Κ. Τριαντάφυλλο. Οι γνωρίζοντες λένε ότι μπορεί να οριστεί υποψήφιος-έκπληξη και το στηρίζουν στην πρόβλεψη ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω. Το βέβαιον είναι ότι μέσα στις ίδιες ώρες θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει οριστικά το τοπίο.

Για παράδειγμα αύριο ο Ευ. Βενιζέλος προγραμματίζει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μέλη του οποίου είναι δύο στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι κ. Μωραΐτης και Καρχιμάκης. Θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση και θα τοποθετηθούν με τις διαφωνίες τους ή έχουν ήδη κουνήσει το μαντίλι;
Στελέχη απαντούν στο ερώτημα με την επισήμανση ότι είτε έτσι είτε αλλιώς η διάσπαση είναι προ των πυλών στο ΠΑΣΟΚ.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εν τω μεταξύ πολλά παπανδρεϊκά στελέχη είχαν συναντήσεις σε αντίστοιχες περιοχές, όπου συγκροτούν «πυρήνες» και συντονίζουν τους έχοντες τις πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.
Η «έφοδος» των παπανδρεϊκών έχει ήδη γίνει αντιληπτή και στο Διαδίκτυο, όπου δρουν εδώ και μήνες κυρίως νεολαίοι – κάποιοι απ΄ αυτούς θα είναι και υποψήφιοι με τις λίστες του νέου κόμματος, το όνομα του οποίου είναι το μεγάλο μυστικό μέχρι τώρα.

 

Ποίοι συμμετέχουν 

Στο στρατηγείο  του συντονισμού έχουν ο υπεύθυνος Τύπου, Γιώργος Ελενόπουλος, η διευθύντρια του Γραφείου του Γ. Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, νυν βουλευτές που θα στελεχώσουν και τα ψηφοδέλτια, καθώς και άλλα στελέχη, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος λέγεται ότι θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Οι γνωρίζοντες υπογραμμίζουν ότι είναι «διαρκής» η κρούση σε στελέχη του «μεταρρυθμιστικού» χώρου, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, που όμως φέρεται προσανατολισμένη στη δημιουργία άλλου κόμματος σε συνεργασία με τον Γ. Φλωρίδη! Είναι πασιφανές ότι σημαντικό ρόλο για την «ανθρωπογεωγραφία» αλλά και τις τελικές αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου παίζουν και τα ευρήματα δημοσκοπήσεων που πάντως δείχνουν αντιφατικά. Οσοι έχουν γενικότερη εικόνα, εκτιμούν ότι όλα είναι σε εξέλιξη και ουδείς μπορεί να στοιχηματίσει με ασφάλεια ακόμη και για τις προσεχείς 9 μέρες! Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το όνομα Παπανδρέου κινητοποιεί κόσμο που δεν είχε διασπαρεί και δεν είχε πάρει θέση με τελεσίδικο τρόπο σε άλλα όμορα κόμματα. Σε αυτό ακριβώς ποντάρει και ο Γιώργος Παπανδρέου…