ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ : «25 Χρόνια πλοηγεί παγκοσμίως»

PRO_4907 

Του Θωμά Α.Καζάκου*

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ιδρύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1989, και αποτελεί τον επαγγελματικό σύνδεσμο της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας στην Κύπρο. Οι κύριοι στόχοι του Επιμελητηρίου είναι η προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Ναυτιλίας, η συνεχής αναβάθμιση του κύρους της Κυπριακής Σημαίας και, ταυτόχρονα, η προάσπιση των νομότυπων συμφερόντων των Ναυτιλιακών Εταιρειών-Μελών του, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Σήμερα, κατατάσσεται ως ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς Ναυτιλιακούς οργανισμούς στον κόσμο.

Με την ευκαιρία της επιτυχούς συμπλήρωσης φέτος, 25 χρόνων από τη δημιουργία του και μέσα στα πλαίσια των εορτασμών της ‘Παγκόσμιας Μέρας Ναυτιλίας’, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για το πολυσχιδές κοινωφελές έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια, πέραν και ανεξάρτητα από τη σημαντική συνεισφορά της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας στην Κυπριακή Οικονομία.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται ενημέρωση για τις ευκαιρίες εργοδότησης στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία και τις δραστηριότητες του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου που αποσκοπούν στην προώθηση της ‘Καριέρας στη Ναυτιλία’.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο πραγματοποιεί διαχρονικά διάφορες εκδηλώσεις, επιδεικνύοντας έτσι έμπρακτα το υψηλό αίσθημα ‘Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης’ που το χαρακτηρίζει.

Για παράδειγμα, η Φιλανθρωπική Εκδήλωση ‘Μέρα Ναυτιλίας’ διοργανώνεται σε παραθαλάσσιο χώρο στη Λεμεσό κάθε δύο χρόνια και είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό της Κύπρου. Η εκδήλωση συμπεριλαμβάνει αθλητο-παιδιές και δραστηριότητες, τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα καθώς επίσης και παρουσιάσεις που έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανία της Κύπρου όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, και ευκαιρίες εργασιακής απασχόλησης. Όλα τα έσοδα της Εκδήλωσης διατίθενται για την ενίσχυση του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου “Ένα Όνειρο, Μία Ευχή”, ο οποίος πραγματοποιεί επιθυμίες σε παιδιά τα οποία πάσχουν από καρκίνο.

Μία παρόμοια εκδήλωση είναι και το “Ετήσιο Φιλανθρωπικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης Παραλίας”, το οποίο διοργανώνεται επί ετήσιας βάσης στη Λεμεσό, όπου Εταιρείες-Μέλη του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα φιλικό ανταγωνισμό και μία ευχάριστη οικογενειακή κοινωνική εκδήλωση συνεισφέροντας έτσι στην οικονομική ενίσχυση του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου “Ένα Όνειρο, Μία Ευχή”.

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο διοργανώνει επίσης κάθε χρόνο, αριθμό αιμοδοσιών ανάμεσα στο προσωπικό των Ναυτιλιακών Εταιρειών-Μελών του. Από τις μέχρι τώρα αιμοδοσίες που έχουν διοργανωθεί τα τελευταία 22 χρόνια, έχουν συγκεντρωθεί πέραν των 1800 μονάδων αίματος, προσφορά για την οποία το Επιμελητήριο έχει τιμηθεί από την Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας της πόλεως και επαρχίας Λεμεσού.

Επιπρόσθετα, μέσα στα πλαίσια για μία καλύτερη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την Ναυτιλιακή Βιομηχανία και τη σημαντική συνεισφορά της σε θέματα απασχόλησης, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο διοργανώνει κάθε έτος “Εκστρατεία Προβολής της Κυπριακής Ναυτιλίας”, με απώτερο σκοπό την περαιτέρω προώθηση των σημαντικών ευκαιριών εργοδότησης αποφοίτων Μέσης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία.

Μέρος των δραστηριοτήτων της Εκστρατείας αυτής, είναι και το Πρόγραμμα “Υιοθεσίας Πλοίου”, το οποίο έχει καθιερωθεί και ενταχτεί στο πρόγραμμα των Οικολογικών Σχολείων από το Μάρτιο του 2006. Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στη Ναυτιλία και μέσω μίας δια-θεματικής προσέγγισης, να προσφέρει στα παιδιά με ένα ελκυστικό και ευχάριστο τρόπο, γνώσεις γύρω από τη Ναυτιλία και γενικότερα τη θάλασσα.

Εκπρόσωποι του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου πραγματοποιούν επίσης διάφορες παρουσιάσεις με θέμα την ‘Καριέρα στη Ναυτιλία’ σε γυμνάσια και λύκεια. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται σε παγκύπρια κλίμακα, κάτι που επιδεικνύει ότι η “Εκστρατεία Προβολής της Κυπριακής Ναυτιλίας” του Επιμελητηρίου έχει μια θετική επίδραση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στους νέους γενικότερα.

Πέραν τούτων, από τις αρχές του 2000, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εγκεκριμένων Ναυλομεσιτών του Λονδίνου (Παράρτημα Κύπρου), προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Understanding Shipping”. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί στις εξειδικευμένες απαιτήσεις της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας, διευρύνοντας τις ναυτιλιακές γνώσεις αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης και συνάμα αυξάνοντας το ενδιαφέρον τους στο να συνεχίσουν με τα πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου. Μέσω αυτών των πιο εξειδικευμένων προγραμμάτων ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα να γίνει επίσημο Μέλος του Ινστιτούτου και να αποκτήσει τον τίτλο του ‘Εγκεκριμένου Ναυλομεσίτη’, με όλα τα επαγγελματικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτό. Το πρόγραμμα είναι επίσης κατάλληλο και για όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περαιτέρω επαγγελματικά προσόντα, τόσο εντός όσο και εκτός της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.

Αναμφίβολα, μέσα στα πλαίσια του κοινωφελούς έργου που επιτελεί και τις πολυάριθμες κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, αποτελεί τη “Φωνή της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας”, η οποία για 25 Χρόνια τώρα “Πλοηγεί την Κύπρο Παγκοσμίως” και “Μεταφέρει Μηνύματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όχι μόνο Εμπορεύματα και Επιβάτες”.

 

Γενικός Διευθυντής

Κυπριακού  Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου*