ΗΠΑ: Βρέθηκαν απολιθώματα 66 εκατομ. ετών από την πρόσκρουση τεράστιου αστεροειδή στη Γη

2811499Επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν απολιθώματα διαφόρων πλασμάτων που πέθαναν τη στιγμή που τεράστιος αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, σφραγίζοντας τη μοίρα των δεινοσαύρων.

Συγκεκριμένα, ανασκαφές στην περιοχή Μπάουμαν στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, έφεραν στο φως μια εντυπωσιακή συλλογή απολιθωμάτων, τα οποία είχαν σκεπαστεί από πολλαπλά θραύσματα που είχαν πέσει από τον ουρανό, προφανώς μετά την εκτίναξη τους στον αέρα μετά την πρόσκρουση. Τα απολιθώματα έφεραν επίσης ενδείξεις ότι είχαν κατακλυστεί από το νερό, πιθανώς εξαιτίας ενός τεράστιου τσουνάμι που προκάλεσε η πτώση του αστεροειδούς με διάμετρο γύρω στα 12 χιλιόμετρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ — ΜΠΕ.

Ο αστεροειδής προσέκρουσε εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Μεξικό και οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων αλλά και στο 75% της χλωρίδας και της Πανίδας της Γης.

Οι 12 ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Ρόμπερτ ΝτεΠάλμα του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εκτιμούν ότι για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια ιδέα των τρομερών γεγονότων που συνέβησαν μερικά λεπτά έως ώρες μετά την πρόσκρουση του αστεροειδούς σε μια περιοχή στο σημερινό Κόλπο του Μεξικού.