ΛΕΤΤΟΝΙΑ:Ακροδεξιός συνασπισμός εναντίον του κόμματος των ρωσόφωνων

Η Ουάσιγκτον υποκινεί την «ενότητα »τους

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Λετονοί με μια ψηφοφορία που αναμένεται ότι θα διατηρήσει στην εξουσία τον απερχόμενο κεντροδεξιό συνασπισμό, καθώς κατόπιν εντολών της Ουάσιγκτον όλα τα κόμματα κατεβαίνουν σε συνασπισμό για να αποτρέψουν στο πρώτο σε δύναμη κομμα των ρωσόφωνων να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εκλογές ΛεττονίαΤα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και) και πρόκειται να κλείσουν στις 20:00. Δεκατρία κόμματα κατεβάζουν υποψήφιους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της ρωσόφωνης μειονότητας «Αρμονία», ο αρχηγός του οποίου, Νιλς Ουσάκοφς, δηλώνει θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να έρθει πρώτο με 24% των ψήφων. Όπως προβλέπουν ωστόσο οι αναλυτές, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι άλλοι σχηματισμοί θα ενωθούν εναντίον του.

Έτσι ο απερχόμενος συνασπισμός υπό το κόμμα «Ενότητα» της πρωθυπουργού Λαϊμντότα Στραουγιούμα, μιας 63χρονης τεχνοκράτισσας, αναμένεται ότι θα παραμείνει επικεφαλής αυτής της βαλτικής χώρας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, μέλους του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων SKDS, ο τετρακομματικός συνασπισμός ενδέχεται να κερδίσει 61 έδρες, δηλαδή πέντε λιγότερες απ’ όσες έχει σήμερα, σε μια 100μελή βουλή.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη με φόντο φόβους οι οποίοι εκδηλώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου οι αυτονομιστές υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Οι κάτοικοι της Βαλτικής φοβούνται την αποσταθεροποίηση των μικρών κρατών τους, δύο από τα οποία, η Λετονία και η Εσθονία, έχουν σημαντικές ρωσόφωνες μειονότητες.

Ωστόσο οι ρωσόφωνοι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% του πληθυσμού, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχουν τάσεις απόσχισης

«Ζούμε εδώ, πληρώνουμε φόρους, μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας (…) Είμαστε περισσότερο πιστοί απ’ όλους αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά», εξηγεί η Μαρίνα Σοκόλοβα, εκπρόσωπος της πόλης του Ρέζνεκε, η οποία διοικείται από την «Αρμονία» και ο μισός πληθυσμός της είναι ρωσόφωνος.