Δασμό στις εξαγωγές σιτηρών επιβάλλει η Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο θα επιβάλει στις εξαγωγές σιταριού δασμό τουλάχιστον 35 ευρώ (43 δολάρια) ανά τόνο στην προσπάθεια της να μειώσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά, οι οποίες έχουν πληγεί από την υποτίμηση του ρουβλίου.Wheat harvest underway in the Netherlands

Ο δασμός, ο οποίος ανακοινώθηκε μέσω κυβερνητικού διατάγματος την περασμένη Πέμπτη, στοχεύει να μειώσει τη διαφορά στην τιμή του σιταριού που εξάγεται και που παραμένει για πώληση στην εγχώρια αγορά, καθώς το ρούβλι έχει υποχωρήσει κατά 40% έναντι του δολαρίου το 2014.

Παρά την σχεδόν ρεκόρ συγκομιδή σιταριού κατά τη φετινή χρονιά, οι τιμές στη ρωσική αγορά έχουν αυξηθεί, καθώς οι καλλιεργητές προτιμούν τις εξαγωγές όπου οι τιμές, που είναι συνδεδεμένες με ξένα νομίσματα, είναι σήμερα σημαντικά υψηλότερες.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Arkady Dvorkovich δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αγρότες λαμβάνουν περίπου 225 ευρώ ανά τόνο σιταριού στην περίπτωση εξαγωγών και 160 ευρώ εφόσον πωλούν στην εγχώρια αγορά.

Ο δασμός που θα τεθεί σε ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα αποτελείται από 15% επί της τιμής ανά τόνο, συν 7,5 ευρώ, με ελάχιστο συντελεστή 35 ευρώ ανά τόνο.

Στην τιμή των 225 ευρώ ανά τόνο, ο δασμός των 41,25 ευρώ θα αφήνει μια διαφορά στις δύο τιμές πέρα των 20 ευρώ.