Παρεμβάσεις Κυπρίων ευρωβουλευτών για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας 2018

 

Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ)
images-1Ο Λευτέρης Χριστοφόρου, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αντέκρουσε με σφοδρότητα τη φιλοτουρκική στάση του Αντιπροέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτή Victor Bostinaru.
Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, για την Έκθεση για τη Τουρκία, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ανταπάντησε παρεμβαίνοντας έναντι της φιλοτουρκικής προσέγγισης του Ρουμάνου Ευρωβουλευτή και Αντιπροέδρου των Σοσιαλδημοκρατών κ. Victor Bostinaru που στη τοποθέτηση του υποστήριξε τη Τουρκία  και την παρουσίασε ως ένα σημαντικό εταίρο της ΕΕ κι ότι οφείλει η ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει Τουρκία
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου έλαβε τον λόγο, όπου επέκρινε και στιγμάτισε τη στάση του Ρουμάνου Ευρωβουλευτή καλώντας τον, να εξηγήσει πως είναι δυνατόν να αναφέρεται στην Τουρκία με υπερβολικά θετικό τρόπο και να τη παρουσιάζει ως σημαντικό  εταίρο της ΕΕ, όταν η Τουρκία είναι ο πλέον αναξιόπιστος εταίρος της ΕΕ, ο πιο προκλητικός εταίρος της ΕΕ, που δεν σέβεται Ευρωπαϊκές  αρχές και αξίες.
Μάλιστα ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, κάλεσε τον κ. Bostinaru να αναφέρει, πως θα αντιδρούσε εάν η Τουρκία επιτίθετον στη Ρουμανία με τον ίδιο προκλητικό τρόπο που επιτίθεται   στη Κύπρο και στην Ελλάδα. Ακόμη πως θα αντιδρούσε ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής εάν η Τουρκία δεν αναγνώριζε τη Ρουμανία  όπως δεν αναγνωρίζει τη Κυπριακή Δημοκρατία και πως θα αντιδρούσε εάν η Ρουμανία βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή  και υφίστατο τις τουρκικές απειλές.
Νεοκλής Συλικιώτης(Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά)

Απαράδεκτη η αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας με ευλογίες ΕΛΚ

“Είναι απαράδεχτο να ζητείται αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης όταν η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα συμφωνία, και αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το ΕΛΚ, σε μια επίδειξη λαϊκισμού προτείνει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την ίδια ώρα που τάσσεται υπέρ της άνευ προϋποθέσεων αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης. Σας καλούμε να καταψηφίσετε την πρόταση για άνευ προϋποθέσεων αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης καθώς αντιβαίνετε κάθε κανόνα λειτουργίας της ΕΕ και κάθε έννοια δικαίου”.  Αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στην παρουσία και του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Χ. Γιοχάνες. Θέμα της συζήτησης ήταν η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2018.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως η Τουρκία συνεχίζει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού της ενώ κατέχει παράνομα και δια της βίας των όπλων εδάφη κράτους μέλους της ΕΕ. Κάλεσε δε την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να υλοποιήσει όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, να αποσύρει τον κατοχικό στρατό από την Κύπρο, να υλοποιήσει το ψήφισμα 550 για επιστροφή της Αμμοχώστου, να τερματίσει τον εποικισμό και να συμβάλει έμπρακτα στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Τάκης Χατζηγεωργίου (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά)

«Ίσως η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

Ίσως αυτή είναι η τελευταία μου παρέμβαση ενώπιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενός πολύ φιλόδοξου πειράματος που ανέλαβε ποτέ η ανθρωπότητα.

Μιλώντας όμως για την Τουρκία οφείλω όμως να σας πω, και δεν αναφέρεται αυτό μόνο στην Τουρκία, μας λείπει η αλληλεγγύη. Μεταξύ των κρατών μελών και συνακόλουθα δυστυχώς κάποτε και μεταξύ των λαών.

Δεν αποτελεί η Κύπρος, προέρχομαι από την Κύπρο και οφείλω να σας πω δύο κουβέντες σ ε αυτή την συζήτηση, κατεχόμενη χώρα. Δεν αποτελεί αναγκαίο βάθος στην συζήτηση που λαμβάνει χώρα εδώ.

Υπάρχει μία ασάφεια, για να πω το ελάχιστο, στην στάση που έχουμε απέναντι στην Τουρκία και ως κράτη μέλη και ως ευρωβουλευτές.

Δεν ξέρουμε τι να πούμε στην Τουρκία αλλά την ίδια ώρα η Τουρκία ξέρει πολύ καλά τι λέει σε μας.

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα αυτή. Αλλά την ίδια στιγμή ζητά αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Είναι σαν να παίρνεις από κάποιο το ψωμί αλλά του δίνεις τον φούρνο και το σιτάρι.

Θεωρώ ότι αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. πρέπει να είμαστε τίμιοι απέναντι στην Τουρκία και να ξέρει ακριβώς τι είναι αυτό που ζητούμε από αυτή.

Ο κύριος Τσαβούσογλου πρόσφατα αλλά και πάρα πολλοί άλλοι αξιωματούχοι αναφέρονται συχνά πυκνά στην φράση «΄’είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση στην Κύπρο». Αυτό εμπεριέχει την βέβαιη τοποθέτηση ότι αναζητούν λύση δύο κρατών.

Δεν μπορεί να υπάρξει Κύπριος που θα σηκώσει το στυλό για να υπογράψει λύση δύο κρατών.

Γι’ αυτό και το μήνυμα μου και προς Τούρκους αξιωματούχους αλλά και προς οποιονδήποτε Κύπριο είναι ότι πρέπει να ανασχεθεί αμέσως η οποιαδήποτε συζήτηση υπάρχει για λύση δύο κρατών.

Μόνο η Ομοσπονδία μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος.

Σας καλώ σε αλληλεγγύη απέναντι στον κυπριακό λαό και καλώ και τους Κύπριους σε αλληλεγγύη απέναντι σε όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν άλλοι λαοί στην Ευρώπη.

Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ)

Κ. Μαυρίδης προς ΕΕ: – σιωπάτε για τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο – θα το μετανιώσετε στο μέλλον

Με δύο παρεμβάσεις του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στηλίτευσε την σιωπή και απραξία της ΕΕ απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά της Κύπρου και την κάλεσε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.

Η πρώτη συζήτηση αφορούσε την σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην παρέμβασή του, ο κ. Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη σύστασης του μηχανισμού αυτού ώστε να λειτουργεί με τρόπο αποτελεσματικό και αμερόληπτο και με δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις εναντίον των παραβατών, είτε ατόμων είτε κυβερνήσεων-κρατών. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι, «ως τώρα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντιμετωπίζουν με αμεροληψία και αποτελεσματικότητα την διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων» και αναφέρθηκε «στο έγκλημα της καταστροφής και εξάλειψης του χριστιανικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού στο βόρειο τουρκοκρατούμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Απευθυνόμενος προσωπικά στον Επίτροπο Χαν, επεσήμανε τη δική του ευθύνη επειδή σιωπά μπροστά στο συνεχιζόμενο έγκλημα της Τουρκίας στην Κύπρο.

Στη δεύτερη παρέμβασή του το απόγευμα της ίδιας μέρας, στη συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση για την Τουρκία, ο κ. Κ. Μαυρίδης τόνισε τα εξής:
«Τι είναι σήμερα η Τουρκία;
Μια ανοιχτή φυλακή με μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάλυση του κράτους δικαίου.
Έξω από την Τουρκία, συμπεριφέρεται ως επεκτατική δύναμη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και με ισλαμιστική πολιτική ατζέντα.
Η πολιτική της ΕΕ υπήρξε δυστυχώς δηλητηριασμένη με τα οικονομικά συμφέροντα και τις πολιτικές επιδιώξεις επιμέρους κρατών, εις βάρος των αξιών μας. Το πιο τρανό παράδειγμα, οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ που αφορούν ένα μικρό κράτος-μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, ουδέποτε εκπληρώθηκαν.
Παρεμπιπτόντως, τέτοια υποκριτική πολιτική από την ΕΕ τροφοδοτεί τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να καταστρέψουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Για να έχουμε αξιοπιστία, η πολιτική επιβολής κυρώσεων και εμπάργκο πώλησης όπλων έπρεπε να είναι ήδη στην έκθεση. Λυπάμαι που δεν είναι μέσα και πολύ περισσότερο λυπάμαι επειδή θα το μετανιώσετε στο μέλλον».

Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ)

Σε σημερινή του παρέμβαση για την Έκθεση του 2018 για την Τουρκία, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε ότι εξελίσσεται ένα θέατρο του παραλόγου και μία προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ενώ κάποιοι μιλούν για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την ίδια στιγμή προωθούν την αναβάθμιση της  Τελωνειακής Ένωσης.  «Δηλαδή καμία υποχρέωση από πλευράς Τουρκίας αλλά να εξυπηρετήσουμε τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα και στις δύο πλευρές-και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην ίδια την Τουρκία. Αυτό θέλουμε; Επιτέλους ας γίνουν ξεκάθαρα τα πράγματα» , τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Ο κ.Παπαδάκης υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκός δρόμος και προοπτική για την Τουρκία μόνο εάν εκείνη σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ας προβληματιστούμε. Τι έγινε μέχρι σήμερα με την πολιτική που ακολουθήθηκε; Η Τουρκία συνεχίζει να φυλακίζει Τούρκους πολίτες, εξοστρακίζει ευρωπαίους δημοσιογράφους, συνεχίζει να κατέχει το 40% της Κύπρου και απειλεί καθημερινά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στο τέλος της παρέμβασης του ο κ.Παπαδάκης.

Ελένη Θεοχάρους (ΕΣΜ)

Θεοχάρους: “ Η έκθεση Πίρι παραγνωρίζει πλήρως τις βασικές αρχές δικαίου για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος”

Υποστηρίζει αναληθή γεγονότα και ψεύδεται κατάφορα, όταν αναφέρεται σε δήθεν συμφωνία που επετεύχθη στο Κραν Μοντανά

Με αφορμή τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας 2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωβουλευτής της ομάδας του ECR και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ. Ελένη Θεοχάρους, σε παρέμβασή της ενώπιον του Σώματος καταδίκασε την έκθεση Πίρι εξηγώντας ότι: “Η έκθεση παραγνωρίζει πλήρως τις βασικές αρχές δικαίου για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και όχι μόνο υποστηρίζει αναληθή γεγονότα, αλλά ψεύδεται κατάφορα, όταν αναφέρεται σε δήθεν συμφωνία που επετεύχθη στο Κραν Μοντανά”.

Η Δρ. Θεοχάρους πρόσθεσε: “Η ΔΔΟ που εισηγείται η έκθεση ως λύση του Κυπριακού δεν συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ  και οδηγεί σε εκτουρκισμό της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη βαρύτατη ευθύνη που αποδέχεται τα δεδομένα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής του νησιού.
Η έκθεση απαλλάσσει την Τουρκία από κάθε ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού και δεν κάνει αποδεκτή την διασύνδεση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την πρόοδο των ενταξιακών”.
“Για παράδειγμα”, συνέχισε η κα Θεοχάρους, “πώς θέλετε επικαιροποίηση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, όταν δεν έχει εφαρμοστεί η υφιστάμενη; Η Τουρκία απειλεί συνεχώς και εμπράκτως την Κύπρο. Η έκθεση αντιμετωπίζει τις απειλές με ευχολόγια”.

Η κα Θεοχάρους ήταν δριμύτατη όσον αφορά την θέση της σχετικά με την έκθεση Πίρι, υπογραμμίζοντας: “Θα καταψηφίσω την έκθεση επειδή περιέχει ψεύδη, ζητά να συνεχιστεί μια επικίνδυνη διαδικασία πλήρους κατάκτησης της χώρας μου από την Τουρκία, νομιμοποιεί την κατοχή, δεν θέτει ως προϋπόθεση την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας  και στηρίζει την ένταξη ενός δικτατορικού καθεστώτος στην ΕΕ”.