Ο πολιτικο-οικονομικός «ζουρλομανδύας»

 

????????????????????????????????????

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Βγήκε  το πολυαναμενόμενο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής  για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Βγήκαν και  τα μαχαίρια από τα θηκάρια, με την κριτική να βρίσκεται στο απόγειο της χωρίς βέβαια να αδικούμε όλους όσους επικρίνουν τον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη και την κυβερνώσα παράταξη του Συναγερμού  για την κατάρρευση ενός οικοδομήματος πέρα των 100 χρόνων.Ενός θεσμού ο οποίος απο τις αρχές του αιώνα έσωσε  από τους τοκογλύφους την αγροτιά, σπίτωσε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες και δανειοδότησε τις σπουδές χιλιάδων νέων που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είχαν καμιά ευκαιρία για ανώτατη εκπαίδευση.

Το μέγα ερώτημα ωστόσο επικρέμμεται ως δαμόκλειος σπάθη, όπως συνέβαινε και συμβαίνει κάθε φορά που αποκαλύπτονται σκάνδαλα, οικονομικά εγκλήματα ενώ  στο δια ταύτα κλείνουν όπως άνοιξαν χωρίς να σπάσει μύτη.

Ετσι και σήμερα μετά το πόρισμα της Ερευνητικής και τις ορθές υποδείξεις των μελών της ,  να γίνουν έρευνες από την Αστυνομία για τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες,  το ερώτημα παραμένει:

*Θα προχωρήσει σε έρευνες η Αστυνομία και θα αναλάβει έργο η ΜΟΚΑΣ;

*Θα λογοδοτήσουν και θα τιμωρηθούν κάποιοι;

*Μια απλή και ανώδυνη παραίτηση ενός Υπουργού θα λύσει το πρόβλημα;

*Τα περιουσιακά  στοιχεία της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας θα παραμείνουν εκεί που κείτονται…«εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως, ένθα απέδρα οδύνη, λύπη και στεναγμός»;

* Το παν αμάρτημα το παρ’ αυτού πραχθέν εν λόγω ή έργω ή διανοία, ως «αγα­θοί και φιλάνθρωποι» θα το συγχωρήσουμε;

 

*Θα αποδωθούν ευθύνες στους  συνεργούς για την δημιουργία κακών τραπεζών , στους βουλευτές  και στην κυβέρνηση που ευνόησαν τα μάλα τις  «καλές» τράπεζες  και ουδέν έπραξαν από παράνομες αυξήσεις σε τόκους και πανοτόκια;

*Η’ θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό όπως άλλα τόσα πολιτικά , οικονομικά εγκλήματα που μετά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσιών και τον εκκωφαντικό ντόρο που προηγήθηκε,  έκλεισαν ερμητικά και στόματα και οι διαδικασίες των ποινικών διώξεων;

Παρόλο που ο Γ.Εισαγγελέας δήλωσε, όταν παραλάμβανε το πόρισμα από τα μέλη της Ερευνητικής πως δεν θα μπεί σε κανένα ράφι ή συρτάρι, έχουμε τις επιφυλάξεις μας πως η πορεία του είναι ήδη προδιαγεγραμμένη.

Τα ατιμώρητα εγκλήματα

Σήμερα ολοκληρώνονται 45 χρόνια από την διεθνή συνωμοσία εναντίον της Κύπρου τον Ιούλη του  1974 με το τουρκοφόρο πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας . Ουδείς τιμωρήθηκε από τους αυτόχθονες οι οποίοι εξακολουθούν να το αποκαλούν «άφρον»για να μειώσουν τις ασήκωτες διεθνείς και εγχώριες     πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το μείζον αυτό έγκλημα.Οι Αμερικανοί κυρίως, που ήταν οι πρωτομάστορες της προδοσίας της Κύπρου, σήμερα μπαινοβγαίνουν ως αφεντικά σε όλα τα κυβερνητικά και δημόσια τμήματα. Επιβλέπουν, διορθώνουν νομοσχέδια,δίνουν οδηγίες  για χειρισμό διάφορων θεμάτων, συμβουλεύουν δημοσιογράφους και Μ.Μ.Ε πως να αντιμετωπισθεί ο δήθεν «ρωσικός δάκτυλος»,

Συνδράμουν τα μέγιστα γι την πλύση εγκεφαλου των πολιτών  και καθορίζουν τα μελλούμενα μας .

Μπροστά- πίσω

Σήμερα ολοκληρώνονται 19 χρόνια από το μεγάλο σκάνδαλο του ΧΑΚ (1999-2000) .

Πάνω από 7 δισ. λίρες πέρασαν με διαδικασίες φούσκας  από τζέπες αφελών και ανύποπτων «επενδυτών»  στους τραπεζικούς λογαριασμούς  αετονύχηδων σπεκουλαδόρων.Σε αυτούς δεν ήταν μόνο οικονομικοί παράγοντες, αλλά και πολιτικοί οι οποίοι  αντί να λογοδοτήσουν, να επιστρέψουν τα ποσά που άρπαξαν με κομπιναδόρικες μεθόδους ανέβηκαν ακόμα πιο ψηλά σε πολιτικά αξιώματα.

Οι αυτοκτονίες δεκάδων ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τα χωράφια και τα σπίτια τους, δεν πτόησαν κανέναν από τους πολιτικούς μας οι οποίοι θυμούνται το πραξικόπημα και το σκάνδαλο του ΧΑΚ μόνο σε προεκλογικές αναμετρήσεις. Τον υπόλοιπον χρόνο βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.

**

Σήμερα ολοκληρώνονται έξι χρόνια από το κούρεματων καταθέσεων στο Eurogroup(Μάρτης 2013) με τους κουρεμένους και τα θυματα των Τραπεζών (κατόχους αξιογράφων) να κτυπούν πόρτες της δικαστικής και όχι μόνο, εξουσίας για να βρουν δικαίωση.Την ίδια ώρα που η Δικαστική εξουσία και το νομικό μας σύστημα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους  και την εμπιστοσύνη του λαού ο οποίος δυστυχώς παρακολουθεί άπραγος.

Μας έχουν δέσει σφυκτά με τον πολιτικο-οικονομικό «ζουρλομανδύα» να παρακολούμε σαν πρόβατα επι σφαγής πόσο θεαματικά και γρήγορα κλείνουν τα ατιμώρητα εγκλήματα .Η μνήμη βιάζεται καθημερινά, η ιστορία θολώνεται και το ψέμμα κυριαρχεί .

 

 Ο καταπέλτης που δεν θα πέσει επί δικαίων και αδίκων

«Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής είναι ένας καταπέλτης», είπαν τα πλείστα κόμματα εκτός του ΔΗΣΥ. Πλήθος τα ανακοινωθέντα , οι οργισμένες δηλώσεις και οι  στερεότυπες αναφορές.

Ανήμερα της δημοσιοποίησης  του πορίσματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάτο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με την γηραιά βασίλισσσα Ελισάβετ.Την δήθεν «καλοκάγαθη» και πάντα χαμογελαστή «υψηλοτάτη » Ελισάβετ –Αλεξάνδρα,  η οποία να υπενθυμίσουμε λίγα χρόνια μετά την ενθρόνηση της (το 1953), όταν γονείς αγωνιστών της ΕΟΚΑ, την επισκέφθηκαν και της ζήτησαν να δώσει χάρη για να μην εκτελεστούν τα παιδιά τους στην αγχόνη, αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ούτε επέτρεψε να δοθούν τα άψυχα σώματα των παιδιών τους για να γίνει η ταφή τους σε κοιμητήριο. Ετσι όλοι οι απαγχονισθέντες θάφτηκαν διαδοχικά μέσα στις φυλακές των Εγγλέζων στη Λευκωσία, γνωστά σήμερα ως «Φυλακισμένα Μνήματα», στο περίβολο των σημερινών Κεντρικών Φυλακών.

Αυτό  σαν μια θλιβερή παρένθεση για το κατάντημα μας και την επικίνδυνη απώλεια μνήμης στους πλείστους που θέλουν να ξεχνούν γιατί έτσι βολεύονται.

 

Οι υποσχέσεις έπεφταν βροχή αλλά…

Να επιστρέψουμε πίσω στο σκάνδαλο του ΧΑΚ τη διετία 1999-2000.

Το 2004 στην εκπνοή της διακυβέρνησης Τ.Παπαδόπουλου είχαν κληθεί ελλαδίτες εμπειρογνώμονες επί των χρηματοπιστωτικών και των χρηματιστηριακών θεμάτων   για να αξιολογήσουν τα πορίσματα του ανακριτικού έργου που έχει διεξάγει η αστυνομία σε σχέση με το χρηματιστηριακό σκάνδαλο της διετίας 1999-2000.

Ο τοτε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως Δώρος Θεοδώρου, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία και τις διαπιστώσεις που απορρέουν από το ανακριτικό έργο της αστυνομίας και θα καταγράψουν τις δικές τους εκτιμήσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Τα  μέλη της τότε Διερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ ζήτησαν και πήραν από τον τότε Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό νέα δεκαπενθήμερη παράταση για ολοκλήρωση της έρευνας η οποία είχε ξεκινήσει πριν 28 μήνες και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Αυγούστου 2004. Στην έρευνα επισυνάπτετο και μακρύς κατάλογος ονομάτων νομικών και φυσικών προσώπων που έκαναν μεγάλες χρηματιστηριακές πράξεις στην διετία 1999-2000. Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν και ονόματα τριών πρώην υπουργών της κυβέρνησης Κληρίδη, οι οποίοι φέρονταν να είχαν  διευθετήσει όλες τις φορολογικές ή άλλες οικονομικές εκκρεμότητες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες.Η έρευνα παραδόθηκε στον τότε Υπουργό Οικονομικών ο οποίος με την σειρά του την παρέπεμψε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Την ίδια ώρα η έρευνα που διενήργησε η Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με το σκάνδαλο του ΧΑΚ ολοκληρώθηκε επίσης και παραδόθηκε στον τότε Πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια.

 

Οι τιμωρίες που επιβλήθηκαν για το μείζον αυτό οικονομικό έγκλημα δεν ήταν απλώς ανώδυνες    αλλά χαϊδευτικά χαστούκια γενικά και αόριστα.Ούτε και η Γενική Εισαγγελία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Βουλευτές που δήλωναν πως θα παραιτηθούν αν δεν αποδοθούν ευθύνες και τιμωρηθούν οι υπαίτιοι , σιώπησαν και αυτοί.

Και η ζωή τράβηξε ξανά την κατηφόρα χωρίς σημαίες, μόνο με ταμπούρλα λαϊκισμού και απόλυτης απραξίας.

**

Και σήμερα

Ακούγοντας τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους συνήγορους τους, οι οποίοι επιμελώς θέλουν να ρίξουν την μπάλα στα χρόνια πριν την κρατικοποίηση του Συνεργατισμού και να βγάλουν δικά τους πορίσματα για το τις πταίει, υποψιαζόμαστε ποιά κατάληξη θα έχει κι’ αυτό το σκάνδαλο.Θα ριχθεί και αυτό στον Καιάδα της λησμονιάς.

 

Ωστόσο.Οτι και να ισχυρίζεται η κυβερνώσα παράταξη, η ουσία είναι μία.

Η παρούσα Κυβέρνηση μετά το 2013 ανακεφαλαιοποίησε τον Συνεργατισμό δυο φορές, μία το 2013 και μία το 2015 με το επιχείρημα ότι ο Συνεργατισμός ήταν  «βιώσιμος».

Πριν ο Συνεργατιμός ήταν ιδιωτικός και ανήκε στους χιλιάδες μετόχους τους.Αρα οι φορολογούμενοι δεν θα φορτώνονταν τόσα δισεκατομμύρια όπως έγινε στην πορεία μέχρι την κατάρρευση του.

Αν τα κόμματα έχουν ευθύνες αυτές εντοπίζονται στην επίμονη άρνηση τους να ελέγχεται ο Συνεργατισμός πριν τo 2013  από ανεξάρτητους ελεγκτές.Μετά το 2013 όταν  κρατικοποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση  (για να ξεπουληθεί πιο εύκολα), τα κόμματα και πάλιν αρνούνταν επίμονα να ελέγχεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία

Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2016 ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ υπερψήφιζαν την πρόταση Νόμου του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με την οποία περιορίστηκαν οι αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή για να μπορεί να ασκεί ικανοποιητικό έλεγχο επι της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των ΣΠΙ.

Τώρα αναμένουμε το αύριο. Τι θα γίνει.Ποίοι θα αναλάβουν ευθύνες ποίοι θα κάνουν την αυτοκριτική τους και ποίοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα επιστρέψουν πίσω τις ζημιές για τις οποίες ευθυνονται.

Και αν η δικαιοσύνη κάνει σωστά τη δουλειά της αμερόληπτα και δίκαια, τότε όλοι θα το εμπεδώσουν πως δεν θα μπορεί πλέον να επαναλαμβάνονται  και άλλα εγκλήματα χωρίς τιμωρία.

Διαφορετικά θα πραμείνουμε όλοι δεμένοι μέσα στον πολιτικό «ζουρλοναδύα » που μας φόρεσαν.