ΗΠΑ: Οργή για το νέο θάνατο αφροαμερικανού

eric_garner_protes_3127395k-702x336 

Έγιναν κακές επιλογές» παραδέχθηκε η αστυνομία του Σεντ Λούις, μετά τη νέα δολοφονία νεαρού Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στο Μπέρκλεϊ, κοντά στο Φέργκιουσον.

Η δολοφονία ήρθε να εντείνει το ήδη τεταμένο κλίμα που έχει προκληθεί μετά τις δολοφονίες νεαρών αφροαμερικανών από λευκούς αστυνομικούς στο Μιζούρι. Η οργή βράζει στην περιοχή μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν πριν από τέσσερις μήνες στο Φέργκιουσον.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα) οργισμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο βενζινάδικο -το σημείο της δολοφονίας του νεαρού- και πέταξαν μολότοφ και τούβλα κατά αστυνομικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Τα επεισόδια διήρκεσαν λίγη ώρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σεντ Λούις είπε ότι το θύμα, ο 18χρονος Αντόνιο Μάρτιν, σημάδευσε με όπλο τον αστυνομικό, ο οποίος τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Βίντεο που έδωσε αργότερα στη δημοσιότητα η αστυνομία του Σεντ Λούις, φέρεται να δείχνει τον νεαρό να υψώνει το όπλο του, πριν δεχθεί πυρά:

Στο απόγειο ο ρατσισμός των αστυνομικών

Και είναι νεκρός, νεκρός ο Μάικλ Μπράουν»… Οργή και αποστροφή προκαλεί ρατσιστικό τραγούδι που «εξυμνεί» το φόνο του άοπλου Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον και το οποίο ακούστηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωση που οργάνωσε συνταξιούχος αστυνομικός του τμήματος του Λος Άντζελες παρουσία πρώην και νυν αστυνομικών.

ΗΠΑ: Αστυνομικοί «γιορτάζουν» με ρατσιστικό τραγούδι το φόνο του Μπράουν στο Φέργκιουσον

«Και είναι νεκρός, νεκρός ο Μάικλ Μπράουν»… Οργή και αποστροφή προκαλεί ρατσιστικό τραγούδι που «εξυμνεί» το φόνο του άοπλου Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον και το οποίο ακούστηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωση που οργάνωσε συνταξιούχος αστυνομικός του τμήματος του Λος Άντζελες παρουσία πρώην και νυν αστυνομικών.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο αστυνομικός του τμήματος του Λος Άντζελες Τζο Μάγιερς, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε το 2007, παρέστησαν περίπου 50 με 60 άτομα, οι περισσότεροι αστυνομικοί, κυρίως συνταξιούχοι, αλλά και απλοί πολίτες.

Το τραγούδι με παραποιημένους τους στίχους από την επιτυχία του 1973 Bad, Bad Leroy Brown του αμερικανού τραγουδιστή της φολκ-ροκ Τζιμ Κρότσε τραγούδησε ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκάρι Φίσελ, ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν ως ερευνητής για την κυβέρνηση:

«Ο Μάικλ Μπράουν πήρε ένα μάθημα για ένα μπλέξιμο με έναν αστυνομικό – σκληρό καρύδι
Ο Μάικλ έμοιαζε με πολυκαιρισμένο ελβετικό τυρί… τα μυαλά του χυμένα στο πάτωμα
Και είναι κακός, ο κακός Μάικλ Μπράουν
Ο χειρότερος αλήτης σε ολόκληρη την βρωμοπόλη
Πιο κακός και από τον γέρο Κινγκ Κονγκ
Πιο μοχθηρός κι από μαντρόσκυλο
Δύο άντρες πιάστηκαν στα χέρια
Και ο Μάικλ άνοιξε την πόρτα σπάζοντάς την με γροθιά
Και ο Μάικλ έμοιαζε με πολυκαιρισμένο ελβετικό τυρί
Τα μυαλά του χυμένα στο πάτωμα
Και είναι νεκρός, ο νεκρός Μάικλ Μπράουν
Ο πιο νεκρός σε ολόκληρη την βρωμοπόλη
Ολόκληρη η ζωή του πάει, έφυγε
Πιο νεκρός και από σκοτωμένο σκυλί στον δρόμο»

Το τραγούδι κατέγραψε σε βίντεο ένας από τους παρευρισκόμενους, προσβεβλημένος και οργισμένος από το γεγονός ότι κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε, και το ανέβασε στον δικτυακό τόπο με ειδήσεις από τον καλλιτεχνικό χώρο TMZ.

Ο δικηγόρος του Φίσελ δήλωσε στην TMZ ότι ο πελάτης του συνειδητοποίησε πως το παραποιημένο τραγούδι ήταν κακόγουστο σχολιάζοντας ωστόσο ότι ο Φίσελ γράφει αστεία τραγούδια και ότι θεώρησε πως το κοινό – οι αστυνομικοί – θα το θεωρούσαν αστείο.

Σχολιάζοντας το τραγούδι, ο αρχηγός του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες Τσάρλι Μπεκ έγραψε στο Twitter: «Όπως πολλοί από εσάς, το βρίσκω προσβλητικό και παράλογο. Δεν αντανακλά τις αξίες του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες. Διέταξα την Διεύθυνση Επαγγελματικών Προτύπων να διερευνήσει το περιστατικό και να διακριβώσει αν σε αυτό αναμείχθηκαν εν ενεργεία υπάλληλοι του τμήματος».

Το βίντεο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων έπειτα από μία σειρά φόνων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Το βράδυ της Τρίτης 18χρονος Αφροαμερικανός έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικού σε βενζινάδικο στο προάστιο Μπέρκλεϊ του Σεντ Λούι στο Μιζούρι, κοντά στο σημείο όπου τον Αύγουστο λευκός αστυνομικός σκότωσε τον άοπλο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το θύμα είχε τραβήξει όπλο εναντίον του αστυνομικού.

Το Μπέρκλεϊ βρίσκεται σε απόσταση μερικών μόλις λεπτών από το προάστιο Φέργκιουσον όπου ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον σκότωσε τον Αύγουστο τον Μάικλ Μπράουν, γεγονός που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας.

Περίπου 200 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία την Τρίτη στη Νέα Υόρκη παραβλέποντας τις εκκλήσεις του δημάρχου της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο για αναστολή των διαδηλώσεων μετά τον φόνο δύο αστυνομικών σε αντίποινα για τις δολοφονίες μαύρων από λευκούς αστυνομικούς.