Αυξάνονται και πληθύνονται οι επιβάτες μέσω Τύμπου!

 

  • Ξεπερνά το 80% του διακινούμενου επιβατικού κοινού από το Αεροδρόμιο Λάρνακας!
  • Μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων κάνουν ταξίδια από τα κατεχόμενα, μέσω Κωνσταντινούπολης προς άλλους προορισμούς

 A4618153E480BC72E54FF946E4DE7953

 

Αναβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος του Αεροδρομίου Τύμπου στα κατεχόμενα, ενώ ανεβαίνουν συνεχώς οι αριθμοί των επιβατών που διακινούνται μέσω του.   Ηδη ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού των κατεχομένων έχει δηλώσει ότι φέτος διακινήθηκαν 1,2 εκατομμύρια τουρίστες στην κατεχόμενη Κύπρο και τέθηκαν στόχοι για αύξηση του αριθμού στα 2,5 εκ. το 2018. Παράλληλα έχει ανακοινωθεί ότι φινλανδική αεροπορική εταιρεία θα πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις προς την κατεχόμενη Κύπρο, ενώ γίνονται προσπάθειες για ενίσχυση των συμφωνιών με τουρκικές αεροπορικές εταιρείες περιλαμβανομένης της Turkish Airlines για πιο πυκνή σύνδεση των κατεχομένων με πολλές χώρες κυρίως της Ευρώπης μεσω Τουρκίας με ναυλωμένες πτήσεις.

Με στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιοότητα το 2012 είχε υπολογιστεί ότι το Αεροδρόμιο στην Τύμπου διακινούσε το 80 τοις εκατό περίπου της επιβατικής κίνησης που διακινούσε το Αεροδρόμιο Λάρνακσς, ενώ η τάση ήταν καλπάζουσα αυξητική για την Τύμπου. Κι αυτό την ίδια ώρα που τα αεδροδρόμια της Κύπρου έχουν ανακηρυχτεί πρωταθλητές στις ψηλές τιμές που χρεώνουν τα τέλη τους κι άλλους φόρους. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισε η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ στην Ελλάδα από το 2009 με την οποία πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας τουρκικών συμφερόντων Pegasus Airlines από την Αθήνα προς Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη, καταλήγουν στα κατεχόμενα. Επιβάτες που ταξιδεύουν από διάφορους προορισμούς περιλαμβανομένης και της Ελλάδας προς τα τουρκικά αεροδρόμια μέσω της Εταιρείας Pegasus Airlines έχουν τελικό προορισμό το Αεροδρόμιο της Τύμπου.

Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη όταν στις 17 Ιανουαρίου 2013 η αεροπορική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων Pegasus Airlines έγινε αποδεκτή από την ΙΑΤΑ (Ένωση Διεθνών Αερομεταφορών) στο Σύστημα Εκκαθάρισης Οικονομικών Συναλλαγών μεταξύ αερομεταφορέων (Βank Settlement Plan).   Η εξέλιξη αυτή προσφέρει τη δυνατότητα στην Pegasus Airlines, η οποία χρησιμοποιεί το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, να διαθέτει τις πτήσεις της προς πώληση σε όλους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα της πιο πάνω απαράδεκτης εξέλιξης το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τώρα συνδέεται από την Pegasus Airlines με την Κωνσταντινούπολη και από εκεί διακλαδώνεται σε πολλούς ευρωπαϊκούς και άλλους προορισμούς. Παρέχεται έτσι εναλλακτική επιλογή στο κυπριακό επιβατικό κοινό, αλλά και σε τουρίστες γενικότερα που θέλουν να επισκεφθούν την Κύπρο   να εισέρχονται στη χώρα μας και να αναχωρούν από το παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων.

 

Εξίσου ανησυχητική, για τους ίδιους λόγους, είναι και η παρουσία στην κυπριακή αγορά της Turkish Airlines. Η εταιρεία αυτή αφού έχει συνάψει συμφωνίες με διάφορες ταξιδιωτικές επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύονται στη χώρα μας, χρησιμοποιεί την παρουσία τρίτων αεροπορικών εταιρειών στο Σύστημα Εκκαθαρίσης Συναλλαγών για τις αγοραπωλησίες εισιτηρίων της στην κυπριακή αγορά, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την ανάγκη δικής της εμφανούς συμμετοχής στο εν λόγω Σύστημα. Με αυτή τη διευθέτηση η Τurkish Airlines διαθέτει προς πώληση στην κυπριακή αγορά μέσω όλων των ταξιδιωτικών γραφείων της Κύπρου τις πτήσεις της από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου σε όλο τον κόσμο μέσω Τουρκίας.

Όπως γίνεται   αντιληπτό προσφέρονται τεράστιες δυνατότητες για είσοδο και έξοδο ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού επιβατών από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί Ελληνοκύπριοι δεν διστάζουν να ταξιδεύουν μέσω Τύμπου προς Κωνστντινούπολη και από εκεί προς όποιο προορισμό επιθυμούν επικαλούμενοι τις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν. Άλλοι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι χρωστούν πρόστιμα ή φόρους στο κράτος επίσης επιλέγουν να αναχωρούν για το εξωτερικό μέσω κατεχομένων γιατί με αυτό τον τρόπο διαφεύγουν τον έλεγχο στα νόμιμα αεροδρόμια της ελεύθερης Κύπρου κατά τον οποίο υποχρεώνονται να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν διαφορετικά δεν τους επιτρέπεται η έξοδος. .