Ανατροπή στη δίκη για το διπλό φονικό στο Στρόβολο

Η Σάρα Σιάμς, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του ζεύγους Χατζηγεωργίου τον περασμένο Απρίλιο στο Στρόβολο, άλλαξε σήμερα την απάντηση που είχε δώσει στην κατηγορία της συνωμοσίας για διάπραξης ληστείας από μη παραδοχή σε παραδοχή.imagew-1.aspx

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Σωτήρης Αργυρού, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι μετά από αίτημα της πελάτιδος του, αποσύρεται από την εκπροσώπηση της για οικονομικούς λόγους, όπως εξήγησε, επειδή η ίδια και η οικογένεια της «δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της διαδικασίας».

Το Δικαστήριο αποδέχτηκε την απόσυρση του μέχρι πρότινος δικηγόρου της κατηγορούμενης, η οποία ενημέρωσε με τη σειρά της το δικαστήριο ότι ορίζει νέο συνήγορο υπεράσπισής της τον δικηγόρο Θανάση Κορφιώτη. Παίρνοντας το λόγο, ο Θανάσης Κορφιώτης ενημέρωσε το δικαστήριο για την πρόθεση της πελάτιδος του να αλλάξει την απάντηση που είχε δώσει στην 4η κατηγορία που αφορά στην συνωμοσία για διάπραξη ληστείας.

Ακολούθως, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου της απήγγειλε εκ νέου τη συγκεκριμένη κατηγορία, ρωτώντας την ταυτόχρονα κατά πόσον την παραδέχεται, με την ίδια να απαντά προς το δικαστήριο «παραδέχομαι». Η κα. Ευθυβούλου ζήτησε χρόνο προκειμένου να διαβουλευθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα ως προς τον παρά πέρα χειρισμό της υπόθεσης υπό το φως της παραδοχής της κατηγορούμενης στην κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη ληστείας.

Κατά τη σημερινή διαδικασία ήταν προγραμματισμένη η συνέχιση και ολοκλήρωση της αντεξέτασης  του μάρτυρα κατηγορίας, Λοχία του ΤΑΕ Λευκωσίας Σάββα Σιαμούτη, και εκ των ανακριτών της υπόθεσης, από τον δικηγόρο του Λοίζου Τζιωνή, Ανδρέα Αναστασίου.

Ο κ. Αναστασίου ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τη νέα αυτή εξέλιξη και πως επηρεάζεται η υπερασπιστική γραμμή του πελάτη του, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «ξεκάθαρα θέλουν να συζητήσουν το ενδεχόμενο η Σάρα να βγει μάρτυρας κατηγορίας». Είπε ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τον τρόπο που θα συνεχίσει την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας.

Ο νέος δικηγόρος της Σιαμς ανέφερε ότι δεν έχει ένσταση στο να συνεχιστεί η αντεξέταση του κ. Σιαμούτη, ωστόσο ζήτησε και ο ίδιος χρόνος για να μελετήσει τα νέα δεδομένα σε συνάρτηση και με τη στάση που θα τηρήσει η Κατηγορούσα Αρχή σε σχέση με την πελάτιδα του.

Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα για αναβολή της διαδικασίας προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις πλευρές να μελετήσουν τη νέα εξέλιξη «για τη σωστή πορεία της υπόθεσης», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής.

Ακολούθως, όρισε την υπόθεση για γεγονότα και επιβολή ποινής στην κατηγορία που παραδέχθηκε η Σάρα Σιαμς στις 14 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί. Δόθηκαν επίσης οδηγίες για ετοιμασίας έκθεσης του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας. Την ίδια ημέρα θα συμφωνηθεί ο προγραμματισμός ως προς το πως θα συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε σχέση με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Κατά την τελευταία δικάσιμο, ο κ. Σιαμούτης, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, προέβαλε τη θέση ότι ο Λοΐζος Τζιωνής εισήλθε στην οικία των θυμάτων, στην οδό Ζαλόγγου, με σκοπό να τα σκοτώσει και όχι για να ληστέψει, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα τεκμήρια αλλά και κινήσεις και συμπεριφορές του φερόμενου ως δράστη της δολοφονίας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη διάπραξη του εγκλήματος.

Ο δικηγόρος του Τζιωνή εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση του μάρτυρα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο πελάτης του δεν πήγε αποφασισμένος να σκοτώσει τα θύματα, αλλά να τα τρομοκρατήσει και τα ληστέψει. Όπως υποστήριξε, ουδέποτε υπήρχε στο μυαλό του πελάτη του να σκοτώσει τα θύματα αλλά να τα φοβερίσουν και να τα δέσουν με πλαστικά καλώδια που εντοπίστηκαν στη τσάντα που κρατούσε ο Τζιωνής τη νύχτα του φόνου προκειμένου να κλέψουν το χρηματοκιβώτιο που πίστευε ότι υπήρχε στο σπίτι.

Ο κ. Σιαμούτης υποστήριξε ότι και οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν οργανώσει τη διάπραξη του εγκλήματος, ενώ επικαλούμενος συγκεκριμένη μαρτυρία ανέφερε ότι ο Τζιωνής φέρεται να τους είχε πει ότι αν χρειαζόταν θα σκότωνε το ζεύγος,  γι΄αυτό και είχε πάρει μαζί του το φονικό μαχαίρι και το σπαθί τύπου σαμουράι.

Εκτός από τον Τζιωνή και την Σιαμς,  κατηγορούμενοι στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου στην οικία τους στον Στρόβολο, τον περασμένο Απρίλιο, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμου και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.