Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου συναντάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με Ακιντζί

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.Unknown

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί συμφώνησαν όπως συναντηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Λευκωσία αναμένει από την Άγκυρα να δείξει πολιτική βούληση, κατά τις επαφές που θα έχει με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου είπε  ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και θα τύχει ενημέρωσης για τη συζήτηση που είχαν την Τρίτη στην Άγκυρα Τσίπρας και Ερντογάν ειδικά για το Κυπριακό.

Είπε επίσης ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία «είναι θετικό το να υπάρχει διάλογος».

Ερωτηθείς για τις χθεσινές τοποθετήσεις στην Άγκυρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι αναφορές που έγιναν δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως ακριβώς και η ε/κ πλευρά, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Όπως μετέφερε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στη συνάντηση, επιθυμούμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι «ακούσαμε και τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου και περιμένουμε ότι, όπως η Ελλάδα στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρόσφατα έχει προσφερθεί και έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν θεωρεί ότι χρειάζεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια μετά τη λύση, αναμένουμε ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η Τουρκία».

Σε ερώτηση αν βλέπει αλλαγή στάσης στο Κυπριακό από τουρκικής πλευράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η κ. Λουτ, η οποία ήταν στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες, όπως ανακοινώθηκε, στη συνέχεια θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις

«Αναμένουμε λοιπόν αυτά τα οποία η Τουρκία μέσα στον κύκλο των επαφών με την κ. Λουτ θα καταθέσει εκεί. Αυτή την ώρα δεν είναι προτεραιότητα μας να σχολιάσουμε τις δημόσιες δηλώσεις. Σημασία έχει το να καταθέσει θετική πρόταση, πολιτική βούληση η Τουρκία στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τον προπαρασκευαστικό διάλογο για τα θέματα ασφάλειας που ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Άγκυρα και κατά πόσο ήταν σε γνώση της Λευκωσίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Ελλάδα ήδη από τις διαπραγματεύσεις στον Κραν Μοντάνα έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση».

Συνέχισε, λέγοντας ότι με δεδομένη τη θέση που πήρε και η Μεγάλη Βρετανία ως προς τις εγγυήσεις, «αναμένουμε ότι και η Τουρκία σε κάποια στιγμή θα διαμορφώσει μια ανάλογη εποικοδομητική θέση διότι ως γνωστόν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα είχαν προσκρούσει στο εμπόδιο αυτό της τουρκικής στάσης».

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με Γαλλία για αναβάθμιση διμερών σχέσεων 

Ο Εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Πρέσβη στη ναυτική βάση στο Μαρί και στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Απαντώντας, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις σε φίλες χώρες – πόσο μάλλον στη Γαλλία η οποία είναι και εταίρος στην ΕΕ – τόσο στον ναυτικό, όσο και στον αεροπορικό τομέα.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η επίσκεψη του Πρέσβη, πρόσθεσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία. «Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία η οποία ενισχύεται από την παρουσία γαλλικών συμφερόντων στον ενεργειακό τομέα» είπε και κατέληξε λέγοντας ότι όταν υπάρξουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν.